Ősszel is kivehetjük a nyári szabadságunkat

2006.09.18. 11:15

Akik kerülik a tömegturizmust, a felkapott tengerpartokat és jobban szeretik a kisvárosi mediterrán romantikát, vagy az utószezon csendesebb kínálatait, azoknak még mindig vannak tippjeink a későnyárra.

Az európai turistaparadicsomok legfelkapottabb helyei - mint Ibiza, Costa del Sol, és Tenerife - majd csak novemberben kapcsolnak takarékra, amikor a parti turizmus szerelmesei inkább már a snowboardjaikat vaxolják, és Svájci vagy a Francia Alpok legdivatosabb helyei felé veszik az irányt. Mindeközben Ciprus, Portugália, a horvát szigetek vagy az olasz városok előállnak emberléptékű, visszafogottabb programjaikkal, és végre elkezdődhet a békés utószezon.

Az utószezonos nyaralások elkötelezettjeinek tapasztalatai igen meggyőzőek a kora őszi vakációzásokról. Állításuk szerint ilyenkor a tengerpartok szebbek, az emberek nyugodtabbak, a kiszolgálás körültekintőbb, a fogadósok, gazdálkodók, kereskedők szívesebben szóba elegyednek, akár megelégedésükről, akár csalódottságukról számolnak be. Ilyenkor hallhatjuk a nyári szezon legviccesebb történeteit, és a legelképesztőbb vízi mentéseit, na és az árak is kedvezőbbek.

Horvátországban, Hvar szigetén például egy 30-36 eurós szobát utószezonban, már 19-24 euróért is megkaphatunk. Hvar egyébként is kedvelt nyaralóhely a magyarok számára, mert a sziget hagyományosan bortermelő vidék, így mindig van és lesz közös témánk a helyiekkel. Szintén a hvari nyaralások mellett szól, hogy a sziget mindössze 500 kilométerre található Letenyétől.

A gyógyszigetként is ismert Hvart már nagyon korán felfedezték elsősorban a betegek, majd később a gyógy- és wellnessturizmus hívei is. Mivel sziget idegenforgalmi múltja több mint 130 éves, a szolgáltatások ehhez mérten magas színvonalúak

Szintén a horvát partok kedvelt helye - főleg a horgászoknak és a vitorlázóknak - Tribunj. Az eredetileg is halászfaluként éldegélő csöppnyi településnek, ahol ma alig kétezren laknak, még mindig a halászat a fő bevételi forrása. A turisták ehhez alkalmazkodva halpiacra járnak, horgászni mennek, víz alatti szafarira fizetnek be, és polentást, vagyis kukoricakásás halpörköltet esznek.

Olaszországban körültekintőbben kell bánni az utószezonos ajánlatokkal. Míg északabbra (Róma, Firenze, Arezzo) ilyenkor kezdődik a főszezon, a déli fekvésű városokban, mint például Nápoly, sokáig tartja magát a nyár, így az őszi hónapokban is rengeteg igényes városi program található. Az egyik legjobb és az őszi hónapokban ingyenes városi program az Archeológiai Múzeum Pompei titkos életéről szóló kiállítása, amely megannyi bordélyház, és hálószoba titkaiba enged betekintést, a fennmaradt falfirkák és káprázatos freskók segítségével. Erotikus témájú faliképek, szobrok, mozaikok egész sorát csodálhatjuk meg ingyenesen a Piazza Museo 19 szám alatt.

A másik kiváló őszi program a hónap végéig tartó Jazz-körforgás, (Jazz Circiut) amely Nápoly és a környező települések összefogásából nőtte ki magát igen színvonalas rendezvénnyé. Nápoly szegletei és a kisvárosok főterei színpaddá változnak, és felváltva látják vendégül a világ legnagyobb muzsikusait.

Érdemes kimozdulni a városból, hiszen míg a Nápoly-Palermo hajótúrát a főszezonban 57 euróért tehetjük meg, addig az őszi hónapokban 41 is megjárhatjuk. Ugyanígy a Nápoly-Ischia utat is, igaz az 5,60 helyett csak 5 és 5,20 euró között változik.

Ciprus mivel egész évben látogatható, az egyik legkiválóbb hely a késő nyári, kora őszi, sőt téli nyaralásra. Az őszi időszakban főleg a terepbringások és a természetjárók érkeznek a szigetre. A biciklisek a változatos tájat, az erdei szakaszokat, az illatozó fenyveseket kedvelik, a természetbarátok leginkább a költöző madarak érkezését figyelik meg.

Szabó Kata