A légicégek semmibe veszik az utasok jogait

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy átdolgozzák a légi utasok jogaira vonatkozó rendeletet, miután kiderült: az előírásokat a légitársaságok többnyire nem tartják be.
Vágólapra másolva!

A Financial Times értesülése szerint Jacques Barrot közlekedési biztos olyan intézkedéseket tervez, amelyek az előírások jobb betartására kényszerítik a légi cégeket.

A rendelet - amely két év óta van érvényben - előírja, hogy a légitársaságok kötelesek kártérítést fizetni vagy segítséget nyújtani azon utasoknak, akiknek járatát törlik, jelentősen késik, vagy a gép megtelése miatt az utolsó pillanatban lemondják a helyét.

A légi járat törlése esetén a légi fuvarozó köteles az utasoknak felajánlani a jegy árának visszatérítését vagy átfoglalást a végső célállomásukhoz. Jogosultak továbbá díjmentes segítségre (étkezés, telefonhívás, továbbá adott esetben szállás) és kártérítésre, melynek összege a repülőút távolságától függően 250, 400 vagy 600 euró.

Nem kell kártérítést fizetni, amennyiben a fuvarozó legalább az indulás időpontját két héttel megelőzően tájékoztatta az utasokat a járat törléséről vagy kielégítő átfoglalást ajánlott fel, illetve amennyiben bizonyítani tudja, hogy a járat törlését rendkívüli körülmények okozták.