Utazás monszun idején

Vágólapra másolva!
A Karib-térséget végigpusztító Dean hurrikán miatt turisták tízezreit kellett kimenekíteni a környező országok nyaralóhelyeiről. Pedig az évnek ezen szakaszában nem váratlan arrafelé az ilyesmi, sőt a rutinosabb turisták szándékosan ilyenkor utaznak ide az alacsonyabb árak miatt. Monszun, hurrikán, forróság: megnéztük, a népszerű úticélokat mikor ajánlatos elkerülni az időjárás miatt.
Vágólapra másolva!

Az európai nyaralások tervezésekor az időzítés nem különösebben fontos szempont, hiszen, ha például Horvátországba, vagy Görögországba készülünk mindenki tisztában van vele, hogy ezekre a helyekre a nyári időszakban érdemes utazni és a szezon nagyjából május elejétől szeptember végéig, a délebbre fekvő nyaralóhelyeken esetleg október közepéig tart.

Ha viszont távolabbi országba készülünk, távolról sem mindegy, hogy az év mely szakaszában kelünk útra. Azok, akik első alkalommal készülnek nagyobb, tengerentúli utazásra, feltétlenül nézzenek utána, mikor érdemes elindulni, sok kényelmetlenséget meg lehet így spórolni.

Egyre több az olyan turista is, akik kifejezetten azokat az időszakokat részesítik előnyben az utazáshoz, amelyek kívül esnek a főszezonon, hiszen egyrészt ezekben az időszakokban jóval kisebb tömeggel számolhatnak, másrészt a szállodaszobákhoz, repülőjegyekhez és egyéb szolgáltatásokhoz is jóval olcsóbban juthatnak hozzá ilyenkor. A szezonon kívüli turizmusra egyre több utazási iroda, szállod, sőt hajóstársaság "állt rá", hogy az utóbbi példánál maradjunk, a hurrikánszezon idejére a legnagyobb hajóstársaságok (a Carnival vagy a Royal Caribbean) hihetetlenül kedvező árakon, nem ritkán 400-500 dollárért kínálnak egyhetes karibi luxus-hajóutakat.

S ha már a Karib-térségnél tartunk, errefelé a hagyományos főszezon decembertől februárig, márciusig tart, ebben az időszakban tömve vannak a szállodák Cancuntól Barbadosig. Az általánosnak mondható nedves, esős időszak májustól szeptemberig tart, a hurrikánokra pedig nyár elejétől egészen októberig, novemberig lehet számítani. A hurrikánszezon természetesen nem azt jelenti, hogy a hét összes napján tomboló szélvihar és eső várja a turistákat. A térség egyes régióiban más-más a hurrikánok érkezésének legvalószínűbb időpontja. Ha ezeket sikerül elkerülni, ebben az időszakban is napos időre, kicsit párásabb időjárásra, de mindenképpen alacsonyabb árakra számíthatunk.

Thaiföldre bármikor mehetünk

Évről-évre egyre több magyar turista utazik Dél-kelet Ázsiába, ahol Thaiföld a legkedveltebb úti cél. A kontinens ezen részén az itthon megszokottól teljesen eltérő időjárási körülményekre számíthatunk. Errefelé néhány száz kilométeren belül is változhat az esős és száraz évszakok alakulása. Erre kitűnő példa Vietnám, ahol az ország területén belül három különböző időjárási zóna is van, ezekben más-más időpontokban érkezik a monszun.

Thaiföldön a téli időszakban, november végétől április elejéig tart a helyeik által hűvös szezonnak tartott időszak. Nekünk európaiaknak pont ez az időszak, amikor a legkellemesebb az utazás, ekkor 30 C-fok körüli hőmérséklettel és szikrázó, száraz napsütéssel kell számolni. Ezt követi az áprilistól májusig tartó nagyon forró időszak, nem ritkán 36C-kor körüli hőmérséklettel, rövid ideig tartó esőkkel. Az esők előtt és után többnyire napsütés van, de a tenger hőmérséklete ekkor már alig tér el a levegőjétől, így nem is okoz akkora felfrissülést.


Videóajánló Thaiföldről

A helyiek kedvenc időszaka a júnisutól augusztusig tartó három hónap, hiszen ekkor is kevés a turista, a hőmérséklet 26-33 C-fok között váltakozik, s ugyan vannak kisebb nagyobb záporok, de korántsem olyan intenzitásúak, mint áprilisban és májusban. Ebben az időpontban érdemes tehát Thaiföldre utazni, mert nemcsak a szállásárak elviselhetőbbek, hanem a légitársaságok akciói is erre az időszakra esnek, s ha elcsípünk egyet, akár már 80 ezer forintból is eljuthatunk Thaiföldre.

Érdekes egyébként, hogy az országon belül is van eltérés az esős évszakok tekintetében: az Andamán-tenger szigetein, Phuketen, vagy Phi-phin a monszun igen heves, áprilisban ás májusban gyakori, de rövid ideig tartó záporokkal kell számolni, míg az őszi monszun ideeje, szeptember és október a legforróbb és legcsapadékosabb időszak errefelé. A Sziámi-öbölben, Samui, vagy Koh Chang szigetén ugyanakkor az őszi monszun sokkal enyhébb, s bár az időjárás forró és csapadékos, az eső nem tart hosszú napokig, mint például Phuket szigetén.

Borneón és Bali fordítva

Aki pedig délebbre merészkedik, a magyarok körében is népszerű Balira, vagy esetleg Borneóra, legjobban teszi, ha az európai nyárnak megfelelő hónapokban kel útra. Nagyjából Szingapúr vonalától délre ugyanis megváltozik az időjárás a Thaiföldön tapasztalhatókhoz képest, s itt már a november-februári időszak a legcsapadékosabb. Ilyenkor a nap is több napra eltűnhet és minden nap több alkalommal esik az eső.

A szafari az esős évszakban az igazi

Egy afrikai utazás tervezésekor is célszerű figyelembe venni az időjárási viszonyokat. A tanzániai vagy kenyai szafariprogramok többsége a júliusi és augusztusi hónapokra, azaz a száraz időszakra esik, mivel ezek a legkellemesebb klímájú napok. A bökkenő a főszezonnal csupán annyi, hogy ilyenkor a legtöbb vadállat elvonul, nagy szerencse kell ahhoz, hogy néhány példányt megpillantsunk. Aki igazi szafari élményt szeretne magának, szeptemberre, az esős időszak kezdetére, az állatok nagy vándorlásának idejáre időzíti utazását. Időjárás szempontjából kedvezőnek számít még Kelet-Afrikában decembre és január, de ekkor a hotelárak meredek emelkedésére kell felkészülni.