Fapados hajóutak fillérekért

Vágólapra másolva!
A fapados repülők és szállodák után megjelent a turisztikai piacon a fapados hajóutakat kínáló cég, az easyCruise is. A társaság jelenleg egyetlen hajóval rendelkezik, de bővíti flottáját és a görögországi ajánlatok mellett a jövőben más mediterrán célpontokra is kínál olcsó hajójegyeket.
Vágólapra másolva!

Az easyJet fapados légitársaság atyja, Sir Stelios Haji-Ioannu által alapított hajóstársaság, az easyCruise a légiközlekedésben ismert modell alapján működik, csak itt épp nem repülőgépre, hanem tengerjáró hajóra foglalhatunk olcsó utakat. A cég ajánlatai nemcsak önálló nyaralásra alkalmasak, de körutazásokhoz is segítség lehet, mind az utazás, mind a szállás szempontjából.

Szállás és utazás egyben

A társaság Pireuszból induló hajóútja körülbelül 100 dollárba kerül, az alapárban azonban csak a viteldíj és a nagyon egyszerűen berendezett kabin foglaltatik benne. Minden egyéb szolgáltatásért, az étkezésért, szórakoztató programokért, a szauna használatáért, vagy akár a fürdőszobai törölközőkért külön kell fizetni. Egy hasonló körutazásra a hagyományos hajóstársaságok járatain akár 1000 eurót is elkérhetnek, természetesen az ellátás színvonalának és a kínált szolgáltatásoknak, programoknak függvényében. A fapados hajós utazás előnye, hogy nem kell külön szállást foglalnunk egy kisebb vagyonért, hanem a napi program után éjszakára visszatérhetünk a hajóra. Ne feledjük azt sem, hogy a hajóút ideje alatt nemcsak utazunk, de szállásunk is biztosított.

Útvonalak, célállomások

A fapados hajós utazások kiválóan alkalmazhatók egy hosszabb utazás kiegészítésére is. Egy több hetes európai körutazás során például remek program lehet egy néhány napos görögországi hajóút. Merthogy az easyCruise egyelőre csak a görög szigeteket felfedező útvonalakat kínál. A programok egyhetesek, tíznaposak, vagy két hetesek lehetnek és a klasszikus görögországi körutazás mellett az Égei- és a Jón-szigeteket járhatjuk be a fapados hajókkal.

Forrás: [origo]
Az easyCruiseOne

Az easyCruise jelenleg egy hajóval az easyCruiseone-nal rendelkezik, de a cég bővíti kapacitását: jövőre készül vízrebocsátani egy új 500 személyes hajóját, az easyCruise Life-ot. A társaság a tervek szerint menetrend szerinti járatokat üzemeltet majd a Pireusz-Izrael, a Pireusz-Ciprus és a Pireusz-Egyiptom útvonalakon is. Az easyCruise áraira vonatkozóan megtartja a hagyományos fapados árképzést, de csak egy útra vonatkozó árat hirdet, s a rendszer a repülőjegy foglaláshoz hasonlatos: minél előbb foglalunk, annál olcsóbb a jegyek ára.

Környezetvédelmi aggályok

A káros anyag kibocsátás csökkentése minden turisztikai szolgáltatás sarkalatos pontjává vált. Miközben a repülőgépek egyelőre nem tudnak igazán környezetbarát alternatívát kínálni az öko turistáknak és a környezettudatos utazóknak, sokan közülük a heves árversenybe kezdő vasúttársaságokat választják utazásaikhoz.

Forrás: [origo]
Egyszerű belső kialakítás

A szakemberek szerint a hajótársaságok a szennyező anyagok sokszorosát juttatják a föld légkörébe, mint a repülőgépek, igaz ez utóbbiak a sztratoszféra magasabban húzódó és egyben legsérülékenyebb területét károsítják.

Miközben a hajótársaságokat éles kritikák bírálják környezetszennyezés miatt a turisztikai világszervezet statisztikái szerint az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág a tengeri luxusutaztatás. A hajóutak 1980 óta évről évre 8-10%-al nagyobb érdeklődést keltenek az utazók körében.