Karácsonyi dalok hivatala segít Grazban

Vágólapra másolva!
Graz az adventi időszakban megejtően szép ünnepi ruhába bújik: tiszta jégből készült csillogó betlehem, karácsonyi dalok hivatala, lámpás városi séta, nyolc karácsonyi vásár és egy hatalmas adventi kalendárium gondoskodik a hangulatról.  
Vágólapra másolva!

Egyedülálló jégjászol

Az egész világon egyedülállónak számít Graz adventi betleheme, amelyet valójában nem az örökkévalóságnak szántak, hiszen jégből készült. A jégjászolt Graz legszebb reneszánsz épülete, a Tartományi székház belső udvarán helyezik el. Gert J. Hödl és nemzetközi jégszobrász csapata immár 12. alkalommal faragja ki az ember nagyságú alakokat is felvonultató adventi betlehemet a rendelkezésre álló 50 tonna jégből. Érdekesség, hogy minden egyes figurából kettőt készítenek, hogy amennyiben az első figura elolvadna, akkor mélyhűtött ikerpárjával azonnal tudják helyettesíteni.

A karácsonyi dalok hivatala

Grazban, az adventi időszakban minden nap a legszebb karácsonyi dallamok csendülnek fel fúvós zenekarok, stájer kórusok és különböző énekkarok előadásában. Aki szeretne együtt énekelni velük, de nem tudja a szöveget, az Grazban segítséget is kaphat.

A Városháza belső udvarán található karácsonyi dalok hivatalában csak be kell sétálni, és minden dalban segítenek. A stájer népdalszövetség alkalmazottai ugyanis kereken tízezer dal, melódia és mondás szövegét őrzik. Telefonon, faxon vagy e-mailben - minden évben belföldről és külföldről érkező kérések egész sorát teljesítik természetesen ingyen. A "hivatal" 2007. november 30-tól december 22-ig minden nap 11-19 óráig tart nyitva.

Adventi vásárok

Nyolc adventi vásár gondoskodik róla, hogy a világörökség részeként nyilvántartott Graz óvárosában, magával ragadó karácsonyi hangulat fogadja a városba látogatókat. Mindegyik vásár más-más hangulatú és különböző adventi specialitásokkal, ínyencfalatokkal csábítanak egy kis időzésre.

A főtér a városháza előtt - amelynek homlokzata idén is egy hatalmas adventi kalendáriummá alakul át-, hangulatos adventi faluval várja a látogatókat. A kínálatban többek között kézműves tárgyak és karácsonyfadíszek lesznek, a gyerekek azámára körhintával a felnőtteknek bóléval készülnek a szervezők.

A különleges kézműves tárgyakat keresők számár a legmegfelelőbb helyszín a Farberplatz. Itt belföldről és külföldről érkező kézművesek kínálják posztóból, fából, papírból, méhviaszból vagy üvegből készült portékáikat. Hasonló kínálattal találkozhatnak a tursiták a Tummelplatzon, ahol a világ minden tájáról érkező életművészek és kalandorok, valamint kézművesek gondoskodnak a megfelelően színes kínálatról és a jó hangulatról. Mivel a sátrat minden nap újra felállítják, minden egyes nap más hangulat várja a látogatókat.

Az ínyencek számára elsősorban a Glockenspielplatzon (Harangjáték téren) és a Mehlplatzon megrendezendő adventi vásárokat ajánljuk, ahol hamisítatlan stájer ínyencfalatok és első osztályú borok gondoskodnak az egyedülálló kulináris élményekről.

Aki Grazban tett sétája során szeretne a rászorulókon is segíteni, az fogyasszon el néhány pohár puncsot vagy forralt bort az Eisernen Tor-nál rendezett "adventi találkozó" helyszínén. A találkozót karitatív szervezetek rendezik, így a bevételt különböző segélyakciókhoz használják fel. A Mariahilferplatz adventi kínálata pedig a hasonló nevű templom védnöksége alatt áll.

Azonban minden kétséget kizáróan az egyik legszebb és leghangulatosabb karácsonyi vásár a Mura partján található történelmi Franziskanerviertelben tartott adventi vásár lesz. A város legrégebbi karácsonyi vására az idősebb látogatókban garantáltan felébreszti a már-már feledésbe merülő gyermekkor karácsony emlékeket, míg a mai kor gyermekeit a körhinta, és élő bárányokkal teli jászol várja.

Adventi idegenvezetések

Akinek nehéz lenne a sokszínű kínálatból választania, az a legjobban teszi, ha egy idegenvezető segítségével barangolja be a várost. A hangulatos adventi városnéző séták kb. 1,5-2 órásak és 11 euróba kerülnek. A felnőtteknek és gyermekeknek (6-15 éves korig) egyaránt 5 eurót kell fizetni. A kínálatban található kizárólag gyerekeknek szóló idegenvezetés is.

A legérdekesebb városi sétának a hátizsákos, karácsonyi történetekkel tarkított másfél órás időutazás ígérkezik, amelyben és lámpásokkal indulnak útra a turisták a város legeldugottabb zugaiba. A túra ára: 7 euró

Adventi ajánlatcsomag

Aki Ausztria egyik legdélebbi városában szeretne tölteni egy csodás adventi hétvégét, az igazán csábító ajánlatok közül válogathat. Akik három éjszakát maradnak Grazban, karácsonyi ajándékként csak két éjszakát fizetnek. A hároméjszakás apartmanos szállások 75 eurótól/fő már foglalhatók, négycsillagos szállodában pedig 91 eurótól személyenként kétágyas szobában pihenhetünk.