A Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Szállodaszövetség és 85 budapesti szolgáltató összefogásával akció indul a főváros belföldi turizmusának élénkítésére.

A "Budapest vendégül várja Magyarországot" elnevezésű akció keretén belül a vendégek kedvezményes utazási csomagokat vásárolhatnak résztvevő szállodáktól. Ezeket, a 10-50 százalékos kedvezményeket a vendégek a Magyar Turizmus Kártya Light és az "Irány Budapest" kupontömb segítségével vehetik igénybe.

A két szakaszból álló kampány első része 2007. június 23-tól szeptember 2-ig, második fele pedig november 1-jétől december 26-ig tart. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója közölte: a társaság 50 millió forinttal vesz részt az akcióban.

Az ország vendégforgalmának 40 százaléka, az eltöltött vendégéjszakák számának 35 százaléka a fővárosban realizálódik. Budapesten az idegenforgalomból 1,246 milliárd forint bevétel származik.

Rusznák Imre a Budapest-Közép-Dunavidéki Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, az akciót bemutató sajtótájékoztatón közölte: Budapesten a vendégek 15,5 százaléka, a vendégéjszakák 17 százaléka, a szállásdíj-bevételek 10 százaléka a belföldi turizmusból származik. Az átlagos tartózkodási idő 2,3 éjszaka.

Az akció részleteit a www.iranybudapest.hu weboldalon találhatják meg az érdeklődők.