Nosztalgiahotel Berlinben

2007.06.20. 12:32

Látszólag valamikor 1989 előtt megállt az idő abban a berlini szállodában, ahol a szobák autentikus szocreál berendezése és az egykori kommunista vezetők portréi a falakon a volt NDK mindennapjainak hangulatát idézik.

Az Ostel névre keresztelt nosztalgiahotel a kommunista diktatúra korszakára jellemző épületben kapott helyet, az egykori berlini fal legnagyobb megmaradt darabjának közvetlen szomszédságában. A berendezés szinte teljes egészében eredeti, a szálloda tulajdonosai bolhapiacokon, internetes aukciókon, illetve ismerősöktől, családtagoktól szerezték be a korhű bútorokat.

A falakat a Német Szocialista Egységpárt volt vezető funkcionáriusait, többek között Erich Honecker főtitkárt és Horst Sindermann miniszterelnököt ábrázoló portrék díszítik. További érdekesség, hogy a recepció pultja felett a helyi időn kívül további három óra mutatja a pontos időt a kommunizmus egykori fellegváraiban, Moszkvában, Pekingben és Havannában.

A nosztalgiázni vágyó vendégek pénztárcájuknak megfelelően válogathatnak a különböző stílusú szobák között. A tehetősebbeknek a tipikus keletnémet lakás mintájára kialakított lakosztályokat ajánlják, míg az olcsó szállást kereső, hátizsákos kirándulók körében inkább a nyári úttörőtáborokból ismerős, emeletes ágyakkal felszerelt, spártai kényelmű szobák népszerűek.

Az ötletgazdák hangsúlyozzák, hogy a különleges szállodával csak a volt keletnémet hétköznapok hangulatának felidézésére törekedtek, ám egyáltalán nem sírják vissza a kommunista rendszert. Tekintettel a hotel népszerűségére, a tulajdonosok további nosztalgia-apartmanokkal kívánják bővíteni a szokatlan vállalkozást a környéken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK