A valaha volt legnagyobb bírság a British Airways-nek

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél nagyobb bírságot, 121,5 millió fontot (45,5 milliárd forint) szabott ki a brit versenyhivatal, az Office of Fair Trading (OFT) a British Airways légitársaságra az árak összehangolása miatt. A brit légitársaságot ugyanezért valószínűleg még az Egyesült Államokban is megbírságolják, így az összeg elérheti a 350 millió fontot (131 milliárd forintot).
Vágólapra másolva!

A versenyhatóság szerint a British Airways legfőbb versenytársával, a Virgin Atlantic céggel összehangolta a hosszú távú járatokon az üzemanyag drágulása miatt alkalmazott felárat a 2004 augusztus és 2006 január közötti időszakban: az utasoknak jellemzően a korábbi 5 helyett 60 fontsterlinges (1900, illetve 22 ezer forint) felárat kellett fizetniük a BA, illetve a Virgin járatain ebben az időszakban.

A BA vezetése elismerte, hogy - bár a felár bevezetése legitim eszköz -, bizonyos tekintetben megsértették a versenyre vonatkozó előírásokat. Az ügy miatt tavaly októberben a BA több magas rangú vezetőjének távoznia kellett a társaságtól, ugyanakkor a Virginnek nem kell bírságot fizetnie, mivel maga a cég közölte az versenyhatósággal az árkartell tényét.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok versenyhatóságai egyébként legalább egy tucatnyi nagy nemzetközi légitársaságánál folytatnak hasonló vizsgálatot az árak összehangolása miatt.