Vágólapra másolva!
Burgonya-fesztivál Keszthelyen, István a király Fonyódon, Morcheeba Siófokon. Ha valaki szívesen elkerülné a várható hatalmas tömeget a fővárosban és a műrepülők versenyére, valamint a tűzijátékra sem kíváncsi, legjobban teszi, ha elutazik vidékre az előttünk álló hosszú hétvégén. Szállás- és programjavaslatok a Balaton környékén.  
Vágólapra másolva!

Még most sincs késő, ha úgy döntünk, hogy az utolsó előtti nyári hétvégén egy kis kikapcsolódást keresnénk. Bár az augusztus 20-i ünnepre a leleményesebbek már jó előre lefoglalták szállodai szobáikat, apartmanjaikat, még van bőven szabad hely a legnépszerűbb nyaralóhelyeken, ahol többnyire gazdag ünnepi programokkal csábítják a vendégeket.

Ilyenkor nyáron is sokan látogatnak el népszerű melegvizes gyógyvizeinkhez. Ma már Hévízen, vagy Sárváron egész évben szezon van, amihez a szállodakínálat is igazodott az elmúlt néhány évben, így ezeken a helyeken az egyszerű apartmanoktól, vagy kiadó szobáktól a luxushotelekig bárki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő szállást.

A legismertebb hazai gyógyvizes üdülőhely, Hévíz Zala megyében, a Balaton dél-nyugati szegletében, Keszthelytől 5,5 km-re fekszik. A Balaton dél-nyugati csücskéig végre valahára autópályán juthatunk el, innen pedig már csak mintegy fél órát kell autóznunk, hogy Hévízre jussunk. A gyógyító hatású hévízi termálvíz ma már messze földön híres és gyakorlatilag az év minden szakában vonzza a magyar és külföldi látogatókat.

Hévíz környéke már az őskor óta folyamatosan lakott terület, az ókori rómaiak pedig már a tó gyógyító hatását is felismerték. A fürdőélet széles körű kialakulása a 18. század végére tehető, amikor is a környék birtokosa, Festetics György kialakította az első, deszka borítású fürdőbódékat a tó körül. Az 1800-as évek közepe felé a Festeticsek megszerezték a tó környéki földeket, parkosították és fásították a partmenti területeket, később pedig a vendégek elhelyezésére alkalmas épületeket és fürdőházakat, fürdőkabinokat építtettek.

A 20. század elején hatalmas változásokat élt át a tó és környéke. Átalakították a régi épületeket és újakat húztak fel mellettük, ekkor alakult ki a tófürdő jellegzetes kéttornyú főbejárata és megépült a Hévíz Szanatórium és Gyógyszálloda is. A két világháború között vált Hévíz az ország legjelentősebb gyógyfürdőjévé, a 20-as években kiépült a strandfürdő, a kétszintes strandépület és az üvegtetejű fürdőház is. Ebben az időszakban kezdődtek meg a településen a szállodaépítkezések.

A hosszú hétvége idejére egy 4 napos/3 éjszakás időszakra 48 900 forintért szállhatunk meg a négycsillagos Danubius Health Spa Resortban félpanziós ellátással. A város szívében található szállodában 203 szoba és 7 lakosztály várja a vendégeket, a szobák egy részéből gyönyörű kilátás nyílik a tóra.

A hotelben többek közt wellness-részleg, uszoda, külső termálmedence, szauna, gőzkabin (ezek térítésmentesen vehetők igénybe) és masszázs szolgálja a vendégek kényelmét. Különlegesség, hogy a szállodában vannak nemdohányzó, anti-allergén, egymásba nyíló, illetve mozgássérültek részére kialakított szobák is.


Ízelítő a Balaton nyugati részéből

Aki pedig a hétvége teljes időtartama alatt a Balatonra vágyik, mehet Siófokra, ahol az elmúlt néhány évben több, hiánypótló színvonala, négycsillagos szálloda is épült. A tendencia dicséretes, de a kereslet láttán alighanem még több hasonló kategóriájú hotelre lenne szükség a tó környékén.

Siófok egyik négycsillagos egységében, a hangzatos nevű Casa Perla hotelben 51 200 forintért tölthet el bárki három éjszakát színvonalas körülmények között. A szálloda Siófok belvárosában, karnyújtásnyira a bevásárlási és szórakozási lehetőségektől, de mégis nyugodt, zöldövezeti környezetben található.

A félpanziós ellátás mellé járnak különböző plusz-kedvezmények: a vendégek frissítő masszázson vehetnek részt, korlátlanul használhatják a szálloda wellness-központját és ingyenesen internetezhetnek. A vendégek igénybe vehetik a hotel mélygarázsát és a szálloda saját strandszakaszán fürdőzhetnek.

Programok a tó partján

A fürdőzés és kikapcsolódás mellett több érdekes program is kínálkozik Hévíz közelében az ünnepi hétvégén. Szent István-napi ünnepségeket tartanak például a Balaton déli partján, Fonyódon. A szombaton kezdődő háromnapos rendezvényen lesz például, Fonyód-nap, az idén 925 éves település tiszteletére, ahol a város történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, fellép a helyi tűzoltó zenekar, lesz Fonyód-szépe verseny, vasárnap este pedig a Fácános Palánkvárban az István a király című rockoperát tekinthetik meg az érdeklődők a kaposvári Roxinház előadásában.

A Hévízzel szomszédos Keszthelyen is gazdag programokkal várják a látogatókat. Az augusztus 20-i ünnepi műsorok mellett vasárnap és hétfőn rendezik a IV. keszthelyi burgonya fesztivált, ahol például egy 500 adagos paprikás-krumpli is készül, de lesz főzőverseny is. Aki Keszthelyen jár, mindenképpen keresse fel az impozáns Festetich-kastélyt, ahol megtekintheti a néhány éve felújított lovardát is, benne az országban egyedülálló hintómúzeummal. Keszthelyen járva érdemes ellátogatni a hatalmas gyűjteményi anyaggal rendelkező, de sajnos kevéssé ismert Balaton múzeumba is.

Siófok egész nyáron színes programokat kínál az itt nyaralóknak, nincs ez másként az augusztus 20-i hosszú hétvégén sem. Szombattól kezdődik a bor és kenyér ünnepe rendezvénysorozat koncertekkel, bábszínház előadásokkal. Az ismert üdítőitalról elnevezett strandszakaszon pedig igazi koncertcsemegék várják a vendégeket: a hétvégén fellép a Cold Cut és a Morcheeba is.