Vakáció másképpen - hotelek és programok a víz alatt

Vágólapra másolva!
Egy víz alatti szállodában még pizzát is rendelhetünk, amit búvárfutár visz házhoz, de ötcsillagos luxusban is eltölthetjük mélytengeri éjszakáinkat, ahol a hiedelmek szerint Jacques Cousteau őrzi a vendégek álmát.
Vágólapra másolva!

Florida Keys Florida állam legdélebbi csücskénél 1700 kisebb földrabból álló szigetcsoport, Miamitól 20 kilométerre, délre. A legkönnyebben autópályán juthatunk el a szigetekhez, amely átível a tengeren és a belső öblök felett. Ugyanígy közelíthetjük meg például a híres Key Biscane-t és a páratlan szépségű Key Largo-t, amely a világ búvárainak egyik legkedveltebb merülő helye. Talán a tenger élővilágának szépsége ihlette a világ első működő, víz alatti szállodájának tervezőit is.

A Jules Undersea Lodge életre szóló élményt nyújt annak a több ezer turistának is, akik egy nem mindennapi vakációra fizettek be Key Largo-n.

A hotel olyan mélyen fekszik a víz alatt, hogy a megközelítése is már maga egy kaland. A védett mangrove szirtek alatt úszva a vendégek hamar megpillanthatják a 6,3 méter mélyen található különleges vakáció helyszínét. A vendégek először az úgynevezett vizes szobában úsznak be a szálloda belsejébe, ahol kibújnak a búvárruhából és egy forró zuhany után, átvehetik szobáikat.

A szállodában tíz duplaágyas szoba található, mindegyik teljesen felszerelt. A közös helységben hűtő, mosogató, háztartási kisgépek, és egy nagy ebédlőasztal várja a társaságokat. A hotel elengedhetetlen tartozékai továbbá az egy-másfél méter átmérőjű hajóablakok, amelyek mesés kilátást biztosítanak a környező víz alatti világra, hogy megismerkedhessünk Florida part menti élővilágával. A szállóvendégek rendelhetnek pizzát, amit természetesen búvárfutár hoz házhoz.

A beszámolók szerint a szálloda különlegessége azon túl, hogy gyönyörű látványban lehet része a vendégeknek az, hogy a víz alatti élővilág látványa a teljes relaxációhoz segíti az itt pihenőket.

Ian Koblick kutató, a szálloda egyik tulajdonosa szerint a víz alatti szálloda egy mesterséges zátonyként funkcionál az élővilág számára így az menedéket, és tápanyagforrást is nyújt a tengeri állatok számára.

Nincs szükség felszerelésre és előképzettségre

Az Emerald mangrove lagúna, amely mentén a Jules víz alatti szálloda is található szintén igen gazdag és látványos élővilág otthona. Trópusi angyalhalak, papagájhalak, aligátorteknősök, szivacsok, osztrigák, tengeri rózsák között a Jules vendégei is kutatók lehetnek, hiszen a szálloda professzionális ruhát és búvárfelszerelést biztosít, korlátlan mennyiségű oxigénpalackkal. Sőt, az érkezést követően minden vendég három órás eligazításon vesz részt, ahol a biztonsági előírások mellett tengeri terepgyakorlaton is részt vesznek.

A turistáknak követniük kell az egészségügyi előírásokat is, figyelniük kell szívműködésüket, és legalább 24 óránként a felszínre kell jönniük. Továbbá közvetlen a nyaralás után nem utazhatnak repülőgéppel. Kint a parton az Emerald lagúna szárazföldi bázisán 24 órás felügyelet biztosítja a berendezések így a friss oxigént szállító köldökvezeték zavartalan működését. A programok egyedi kombinálásával 140-1000 dollár között mozog egy éjszaka ára a víz alatti hotelben.

A merülő gyakorlatok, és a teljesen amatőrök turisták oktatása körülbelül 150-200 dollár között változik. A haladóknak és profiknak 14 féle vizsgabizonyítvány (NAUI, PADI ) szerezhető meg köztük nyílt vízi, mélytengeri, felderítő és mentőbúvár minősítések is.

A Jules vendégei számos víz alatti program közül válogathatnak. Exkluzív látogatást tehetnek egy víz alatti kutatólaboratóriumba, ahol bepillanthatnak a kutatómunka folyamataiba, búvárkirándulást tehetnek és megismerkedhetnek a lagúna élővilágával,

Szintén érdekes program a part közelében elsüllyedt spanyol gálya élethű mása, ahol a tengeri és mélytengeri archeológia alapfogásaival is megismerkedhetnek a turisták.

Poseidon: víz alatti szálloda a Fiji szigeteken

A Poseidon ötcsillagos víz alatti szolgáltatásaihoz képest a floridai Jules csupán egy ócska víz alatti kempingnek tűnik. A 12 méter mélyen húzódó komplexumba lift viszi a vendégeket. A komplexumban egy kápolna, hét bár, hat étterem, egy könyvtár és még számos szolgáltatás várja a jómódú turistákat. Igaz, foglalásokat csak 2008. március 17. után tehetünk, addig ugyanis egyetlen szabad lakosztály sincs. A Poseidont a Fiji szigetek egyik magán szigetéről a Mystery-ról lehet a legkönnyebben megközelíteni.

A víz alatti lakosztályok üvegfalait vékony filmréteg fedi, így nem zavarja semmi a vendégek magánszféráját. Az éjszakai világításnak köszönhetően viszont este is megfigyelhetjük a korallszirtek élővilágát.

A Poseidon-ban 15 ezer dollárért vehetünk ki szobát egy hétre. Ez magába foglal egy transzfert a Nadi nemzetközi reptértől, négy éjszakát a szárazföldi villában, két éjszakát a víz alatti villában, kirándulást a 16 fős luxus tengeralattjáróval a korallszirteken kívül, vezetési gyakorlatot a háromfős mini tengeralattjárón, pipás és palackos merülést kezdőknek és haladóknak, korlátlan étel és üdítőital fogyasztást, wellness kezeléseket, egy kóstolót a 3000 palackot számláló borkülönlegességekből, valamint egy sétát a lagúnákon a szálloda speciális sea-trek rendszerével.

Lebegő otthonok

Giancarlo Zema építész álma, egyelőre csak a tervasztalon létezetik makett formájában, de a jövő környezettudatos gondolkodói már most elkezdhetnek befektetéseikből félretenni. A Trilobis 65 névre hallgató lebegő otthonok egy a földtörténeti kor kambrium időszakában élő ősrákról kapta a nevét.

Ezek a vízi lakások praktikusak, mert önellátóak, és nem szennyezik a környezetet. Áramfejlesztői, egyaránt képesek felhasználni a szél, a víz és a nap energiáját.

A kagyló formájú lakóegységeket, négy emeletesre tervezték, melyek mindegyikét ugyanazon a keskeny csigalépcsőn lehet megközelíteni. A lakókagyló legmagasabb pontja 3,5 méterre emelkedik a vízfelszín fölé, legmélyebb pontja pedig 3 méterre húzódik a vízszint alatt.

Zema első tervei szerint az Egyesült Államok nyugati részén található Washington tó adna otthont a világ első lebegő falujának. A tónak ugyan nincs a Maldiv-szigetekhez hasonló trópusi élővilága, de az átlagosan 30 méter mély tóban, az édesvizek flórája és faunája megcsodálható.