Karácsonyi ajándékvásárlás külföldön

Vágólapra másolva!
Pénzzel vagy pénz nélkül, a bevásárló turisták leginkább a hangulatot keresik, ha külföldre mennek karácsony előtt. Egyesek a szalmajászoltól, mások a dizájner kirakatoktól jönnek lázba.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi vásárlás hangulata itt Európában főleg a kisvárosokban és vidéken a leghangulatosabb. Az öreg kontinensen tehát a meghitt emberközeli, tradicionális környezet, a forralt bor és puncs, a szalma jászlak, mézeskalácsok, és kézzel készített csecsebecsék vonzzák a turistákat.

A nyugat európai országból induló és a tengerentúli nagyvárosokat megcélzó bevásárló turizmus, nem annyira ár érzékeny, -jóllehet sokkmindent olcsóbban megvásárolhatunk- az oda érkező turisták azonban, pont a kisvárosi, meghitt hangulat ellenkezőjét, vagyis a pazar kirakatokat, a díszbe öltözött nagyáruházakat, a stílusos kiegészítőket, és az észak-amerikai karácsonyok semmihez nem fogható hangulatát keresik.

Az American Express kimutatása szerint az elmúlt években a főleg műszaki cikkekre fókuszáló bevásárló turista közel 33%-al olcsóbban intézhette karácsonyi bevásárlásait a tengerentúlon.

Fontos tényezők

Külföldi bevásárlások során érdemes figyelni az aktuális valutaárfolyamra valamit a kártyahasználat és a vám költségeire is. Utánanézhetünk az egyes cargo cégek ünnepi szolgáltatásainak is, hiszen néhányuk ingyenes csomagszállítással gondol az európai bevásárló turistákra.

A tengerentúlon a legjobb vételeket az úgynevezett fekete pénteken, vagyis a hálaadás utáni napon intézhetjük, amikor hivatalosan is elkezdődik a karácsonyi nagybevásárlási időszak. Ilyenkor a legtöbb üzlet már hajnalban nyit. A népszerűbbek előtt kígyózó sorokban várnak a vásárlók.

Ugyanilyen közkedvelt a Cyber Monday, amely közvetlenül a Black Friday utáni hét első napja. Ezen a hétfőn nem az utcákon, hanem az irodákból és a munkahelyekről folytatódik a vásárlás, de ezen a napon csakis online. Ez a nap jelentős üzleti eredményeket hozott a kereskedelemben, főleg amióta a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (NRF) az "akció" fő támogatója. A kereskedők és viszonteladók óriási kedvezményekkel és akciós árakkal próbálják megnyerni a vásárlókat, akik ezen a napon átlagosan 77% generálnak nagyobb forgalmat.

A Brit Nemzetközösséghez tartozó országokban nagy hagyománya van a december 26-ai Boxing Day-nek. Ilyenkor óriási leárazások és akciók várják a vásárlókat már egészen a kora reggeli óráktól. Szokások eltérőek Ausztráliában, Kanadában és Angliában is, így érdemes előre tájékozódni az leértékelésekről és nyitva tartásokról.

Hol érdemes vásárolni?

Észak-Amerikában a keleti parti nagyvárosok főleg a földrajzi közelség miatt népszerűbbek a nyugatiaknál. Az amerikai kontinensen New York egyeduralma után az elmúlt években egyre népszerűbb lett például Boston. Ugyanígy a világ más nagyvárosaiban is élénk a bevásárló turizmusról számolnak be a jelentések. Ilyen például Dubai, Marrakesh, Bangkok és Tokió. Európában tartja magát, és töretlen népszerűségnek örvend Bécs, Milánó, Berlin és Párizs is.

New York

Az 59-ik utca és Lexington sarkán található Bloomingdale Store kiváló bevásárló pontnak számít. Az Ötödik Sugárúton és a valamivel elegánsabb Madison Avenue-n a Kelet-Európában sosem látott trendcsináló világmárkák és dizájnerek boltjai váltják egymást.

Az Edge nyNoHo nevű üzletben kevéssé ismert, ám annál tetszetősebb egyedi darabok között válogathatunk 60 fiatal dizájner és tervező munkáiból.

Hi-tech és műszaki cikkeket a J&R Music and Computer World-be keressünk a Brooklyn Bridge környékén a Park Row 23. alatt vagy a Fifth Avenue 767. alatt található Apple Store-ban.

Milánó

Milánót nem kell bemutatni. A Lombardiai divat fővárosban az olaszok nagyritkán engedményeket is tesznek az amúgy méregdrága Gucci, Prada, Dolce&Gabbana konfekciókból. A legjobb üzletek az úgynevezett divatháromszögben helyezkednek el a Dóm tér, a Scala tér és a San Babila tér között. A divatháromszög kihagyhatatlan utcái a Montenapoleone, a Vittorio Emanuele és Manzoni, ahol szintén megtaláljuk a legjobb tervezők üzleteit.

Ha kicsit kevesebbet szeretnének költeni, érdemes a Vercelli sugárutat, vagy a Buenos Aires sugárutat választani. Igazi minőségi bőrcipőket, pedig Via Belfiore-n vehetünk.

A milánói bevásárlásokat érdemes úgy intézni, hogy hétfő után érkezzünk. Az üzletek ugyanis a hét első napján délelőtt általában zárva tartanak. Az élelmiszerboltok, pedig hétfő délután húzzák le a rolót.

Észak Olaszországban Babbo Natale (Télapó) már hagyományosan December 13-án kiosztja az ajándékokat, úgyhogy a szülők nagybevásárlása december első hetében zajlik. Szerencsére a turisták általában csak december második hetében kezdik meg a nagy vándorlást a világ nagyvárosaiba, így Milánóba is.