Heti kirándulás: a Nagytétényi Kastélymúzeum

Vágólapra másolva!
A magyar barokk építészet egyik nagyszerű alkotása a Száraz-Rudnyánszky kastély, vagy ahogy ismertté vált: a Nagytétényi Kastélymúzeum. A kastélyban bútortörténeti kiállítást és időszakos tárlatokat is megtekinthetnek a látogatók.
Vágólapra másolva!

A kastély története az ókorba vezethető vissza. Nagytétény, Campona néven, a Római Birodalom határait védő erődítményláncolat része volt, a kastély területén már ekkor építkeztek.

Az úgynevezett Grassalkovich-típusú kastélyok sorát gazdagító főúri rezidencia kialakítása Rudnyánszky József nevéhez fűződik, aki 1778-ban fejezte be a kastély építtetését. Ez az állapot adta a kastély mai rekonstrukciójának alapját.

A trapézidomba komponált, A betűt formázó épülettömb északra néző díszudvaros főhomlokzatát barokk programmal alakították ki. A korszak igényei szerinti, kissé színpadias, gazdag fény-árnyék hatásokat biztosító párkányok, pilaszterek, oszlopok és fülkék tagolják. Az igényes szobrászati dísz méltó koronája az épületnek: a kupolára emlékeztető tetőszerkezettel fedett oromzatában a Száraz és Rudnyánszky család címere büszkélkedik.

A kastélyban megtekinthető állandó kiállítás címe: Bútorművészet a gótikától a biedermeierig. A kiállítás egyedülálló módon végigkíséri az európai bútorművesség kézműves korszakát a XIV. századtól a XIX. századig.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be. A hosszú gyűjtési idő folyamán a maga nemében egyedülálló bútorkollekció született. A magyar és külföldi bútorok legjelentősebb része 1914-ig került a múzeumba, 1945 után elsősorban a XVIII-XIX. századi gyűjtemény gyarapodott.

A kastély 27 termében mintegy 300 bútor és bútoregyüttes látható. Az elrendezés a kastély architektúrájához igazodva kronológiai sorrendben követi az európai bútorok történetét, enteriőrök helyett egyedi remekművekkel reprezentálva az egyes európai stíluskorszakokat, s ezáltal az iparművészet történetét.

Forrás: [origo]

A kiállítást egyéb berendezési tárgyak: korabeli cserépkályhák, falikárpitok, szőnyegek, csillárok, festmények teszik teljesebbé. A kiállítás első részét magába foglaló földszinti dunai szárny őrizte meg a legtöbb középkori építészeti részletet: a szabálytalan alaprajzú, alacsony boltindítású szobasor önként kínálkozott a legkorábbi, a gótikus és reneszánsz bútoranyag bemutatására. Az anyag a középkori ácsmesterség keretei között kibontakozó európai bútorművességet képviseli.

A kastélymúzeum immár hagyományosan minden év májusában virágdíszben várja látogatóit. Évszázadok lakókörnyezetét, zenéjét és virágdíszítési divatját ismerhetik meg azok, akik ezen a hétvégén végigjárják a kastély 28 termét. A kiállítást számos kísérő program egészíti ki: kézműves illetve kortárs iparművészeti vásár, előadások, hangversenyek minden korosztály számára. Az időszaki kiállításokról és a rendezvényekről a kastély honlapján találhatók további információk.

A kastélyban minden vasárnap 11 órakor, előzetes bejelentkezéssel kosztümös tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók. A történelmi korok divatját idéző jelmezeket a tárlatvezetésen résztvevő felnőttek és gyerekek viselik, akik le is fotózhatják magukat a jelmezben.

Tárlatvezetés egyéni látogatók részére minden vasárnap 11 órakor, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges, legalább 1 héttel a kért időpont előtt.

Forrás: http://www.kirandulastervezo.hu