Készpénz, bankkártya, utazási csekk - mit vigyünk külföldre?

Vágólapra másolva!
Egy utazás megtervezésekor, sőt még a helyszínen is az egyik legfontosabb tényező, ami befolyásolhatja az út sikerét, vagy kudarcát, a pénzkérdés. Nem elég arra koncentrálni, hogy minél kedvezőbb árú utat válasszunk, a költőpénz beosztása is lényeges. Nem mindegy, hogy készpénzt, bankkártyát vagy utazási csekket viszünk magunkkal, sőt a helyes bankválasztással is sokat tudunk spórolni.
Vágólapra másolva!

Egy rövidebb-hosszabb utazás előtt szinte biztosan elhangzik a kérdés: mennyi költőpénzt vigyek és főleg hogyan? A rövidebb, európai utazások során gyakorlatilag nincs jelentősége - inkább csak kényelmi szempontból fontos - hogy készpénzt vagy bankkártyát viszünk magunkkal, bár sok esetben nem mindegy, hogy milyen is az a bankkártya. Számtalanszor fordult elő például a cikkíróval, hogy németországi szupermarketekben Visa kártyával próbált fizetni, majd, amikor a pénztárhoz ért, kiderült, hogy kizárólag Visa Electronnal lehet kiegyenlíteni a számlát. Ilyen kényelmetlenségek bárhol érhetik az utazót, ezért nem árt indulás előtt tájékozódni.

Egy hosszabb európai körutazás során érdemes megfontolni, hogy az otthon megszokott - de mondjuk Európában ismeretlen - bankunk helyett, olyan pénzintézetnél devizaszámlát nyitunk, amelynek a kiszemelt országokban vannak fiókjai és automatái. Ha már kiválasztottuk a megfelelő bankot, próbáljunk olyan lakássági konstrukciót találni, amelynél a vásárlásért és az automaták használatáért is a lehető legkisebb költséget számolják fel. Az egyik - Magyarországon is jelenlévő - külföldi bank például lehetővé teszi, hogy Európa legtöbb országában költségek nélkül használjuk az ATM-gépeket.

Nyugat-Európában természetesen nem jelent gondot, hogy pénzkiadó automatát találjunk, a kontinens keleti, vagy déli felén viszont ez már nem annyira egyértelmű. Ha ilyen úticélt választunk, a biztonság kedvéért annyi készpénz legyen nálunk, amennyi egy-két napra elegendő. A bankjegyeket célszerű két csoportra osztani, nagy- és kis címletekre és ezeket is a lehető legtöbb helyre "elszórni" a hátizsákban, bőröndben, övtáskában, rejtett zsebekben tárolni.

Az ilyen helyekre érdemes úgynevezett utazási csekket magunkkal vinni, amely talán kicsit régimódinak tűnik, de mindenképpen hasznos. Az American Express utazási csekket tetszőleges összegben lehet váltani és bármilyen pénzváltóhelyen, vagy bankban pénzzé tehetjük, ahol látjuk a cég matricáját a bejáraton. Az utazási csekk előnye továbbá, hogy akár el is veszíthetjük, sőt az sem tragédia, ha ellopják tőlünk, ugyanis ingyenesen pótolják nekünk, s felhasználni is csak az útlevél bemutatásával és egy aláírás ellenében lehet.

Hosszabb Európán kívüli utak alkalmával érdemes elgondolkodni azon, hogy euró, vagy dollár alapú számlát nyissunk. Ez az átváltásokkor felhalmozódó veszteségek elkerülése mellett azért is előnyös, mert így nem kell a forintszámlánk egyenlegéből minden kivételkor kiszámolgatni, hogy tulajdonképpen mennyit is fogyasztottunk a pénzünkből. A dolgot nehezíti, hogy nem minden pénzintézetnél tehetjük meg dollárszámla nyitásakor, hogy számlánkhoz bankkártyát is kérünk, e nélkül pedig az egész semmit sem ér.

Hogy melyik bankot is választjuk, az úticéltól is függ. Ha például Ázsiába készülünk, a kontinensen népszerű HSBC vagy Citibank lehet a legjobb választás, de mivel előbbinek nincs magyarországi fiókja, marad a jól csengő nevű amerikai pénzintézet. Ugyanígy, ha mondjuk Dél-Amerikába tartunk, érdemes olyan bankot keresni, amelynek van fiókja a helyszínen.

Európán kívül a legtöbb helyen a dollár számít elfogadott fizetőeszköznek még akkor is, ha mostanában az amerikai valuta nem teljesít a legfényesebben. Ezért dollárszámla nyitását javasoljuk a hosszabb idejú utazásokhoz, s hozzá kártya igénylését. Amellett, hogy lehetőleg minél kevesebb pénzt veszítsünk egy tranzakciónál, legalább ugyanilyen fontos, hogy megfelelő limitet állítsunk be a kártyához. Minél nagyobb ugyanis a megengedett maximális napi költés, annál nyugodtabbak lehetünk, hogy képesek leszünk finanszírozni a váratlanul adódó pluszkiadásokat.

A számlafajta kiválasztásánál az sem mellékes, ha a pénzintézetnek van internetbankja, mert egyrészt így még a legeldugottabb helyen is követni tudjuk a számlaegyenleg alakulását, másrészt ezzel könnyebben pótolhatjuk esetleg megcsappant készletünket más számláról.

Természetesen elkerülhetetlen, hogy némi készpénzt is vigyünk magunkkal az utazásra. Annyi feltétlenül legyen nálunk - főleg, ha fejletlenebb bankrendszerrel rendelkező országba tartunk - hogy néhány napig kitartson, ha netán nem találnánk megfelelő automatát. Az első néhány napra 100-200 dollár feltehetően elég lesz és fontos, hogy lehetőleg érkezés után a repülőtéren váltsunk, ne a szállodában, mert utóbbi helyen rendszerint rosszabb árfolyamon juthatunk a helyi valutához.

Fontos tudni, hogy még a népszerű és felkapott egzotikus nyaralóhelyeken is gyakran találkozni olyan ATM-mel, amit csak a helyiek használhatnak, a mi európai Visa, vagy Mastercard kártyánk mit sem ér. Ilyenkor bizony a szomszédos városba, faluba kell eljutnunk, hogy elegendő készpénzt vegyünk magunkhoz, ez sok időt vesz igénybe és kényelmetlen. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk az ATM-helyzetről a célországban!

Az egzotikusabb országok esetében - például Indonéziában - az sem mindegy, hogy milyen évjáratú és állapotú bankjegyet viszünk magunkkal. Az említett Indonézia esetében például 2003 előtt nyomott amerikai dollárt el sem fogadnak és még a bankjegyeken látható betűjel sem mellékes. Ezekről a tudnivalókról az adott ország budapesti követségén pontos tájékoztatást kaphatunk.