Feladta magát a svéd turistanő gyilkosa Thaiföldön

Vágólapra másolva!
Feladta magát a nagy riadalmat kiváltó, múlt hét végi thaiföldi turistagyilkosság elkövetője: a 31 éves halász bevallotta, hogy ő ölt meg egy svéd turistanőt a legjelentősebb thaiföldi üdülősziget, Phuket egyik strandján, miután megpróbálta megerőszakolni.
Vágólapra másolva!

A gyilkosság fényes nappal történt a sziget északi részén fekvő Mai Khao strandján. A 27 éves Hanna Charlotta Backlund a strandon sétált, amikor egy férfi megpróbálta megerőszakolni, majd - mivel ellenállt - több késszúrással megölte. A gyilkosságnak legkevesebb 12 szemtanúja volt, s ennek alapján indult nagyszabású hajtóvadászat a tettes ellen.

Az elkövető a Thaiföld és Burma partjai között nomád életmódot folytató, jobbára halászkodásból élő sajátos etnikum, az úgynevezett tengeri cigányok tagja. A halász a gyilkosság után Burmába menekült, de apja rábeszélésére három nap múlva visszatért thai területre és feladta magát. A férfi egyébként büntetett előéletű: 2006-ban már letartóztatták, mert ellopott 165 ezer dollárt egy brit turistanőtől.

Az ország vonzerejét féltve, a thai idegenforgalmi miniszter személyesen utazott hétfőn az önálló kormányzóságnak számító Phuketre, hogy felgyorsítsa a nyomozást. Egy másik felkapott üdülőhelyen, Szamui szigetén 2006-ban egy brit nőt öltek meg. A miniszter javasolta: a Phuketre érkező turistanőket lássák el síppal, hogy veszély esetén segítséget tudjanak hívni.

Az újabb turistariasztó gyilkosság egy olyan időpontban történt, amikor a dél-thaiföldi turistaipar éppen csak kiheverte a 2004-es karácsonyi cunamit, amelyben több mint 8 ezer ember vesztette életét.