Schengen miatt tumultus lehet Ferihegyen

Vágólapra másolva!
A Malév üzemelésében, és utasai számára is változásokat jelent a schengeni csatlakozás: március 30-ától a légitársaság schengeni országokba induló és onnan érkező járatai továbbra is a 2A terminálról, míg a nem schengeni járatai a 2B-ről üzemelnek - közölte a légitársaság a távirati irodával.
Vágólapra másolva!

A Malév ezért arra kéri az utasokat: indulás előtt tájékozódjanak, melyik terminálról indul, illetve melyikre érkezik járatuk. Azt is javasolják, hogy az utasok legalább 2 órával a járat indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre.

Bár megszűnik az útlevélellenőrzés a schengeni tagállamok közti határok átlépésekor - így a repülőtéren is -, de a check-in pultoknál - az utasazonosítás érdekében - továbbra is kérni fogják az útlevelet vagy személyi igazolványt. A schengeni térségen belül is szükséges az útlevél vagy személyi igazolvány, azt a tagállamok területein annak hatóságai bármikor kérhetik - hívja fel a figyelmet a Malév.

Az új rendszer szerint Ferihegy 2A-n, vagyis a Schengen terminálon bonyolítják a forgalom 61 százalékát, míg a 2B-n, a nem Schengen terminálon, 39 százalékát.

A 2A terminálon tehát lényegesen nagyobb forgalom lesz, ami a korábbinál nagyobb terhelést jelent egy check-in pultokra. Emiatt torlódás lehet a bejelentkezésnél csúcs időszakokban, így a légitársaság arra kéri utasait, hogy használják a 2A terminálon felállított maléves önkiszolgáló check-in automatákat is.

A schengeni üzemelés miatt a Malév repülőgépei gyakran csak külső állóhelyet használhatnak - például, ha a repülőgép schengeni országból érkezik, de nem schengenibe indul tovább -, ezért az utasoknak a jelenleginél gyakrabban kell buszba szállniuk, az átszálló utasok számára pedig az időigényesebb tranzit jelenthet problémát - fűzik hozzá. A légitársaság számára azonban, a Budapest Airport ígérete szerint, az átállás még a nyári csúcsforgalomban sem okoz majd jelentős késéseket - jegyzik meg. Az utas biztonsági ellenőrzés mind a schengeni, mind a nem schengeni terminálon gyakorlatban marad.

A Malév schengeni célállomásai: Malaga, Amszterdam, Stockholm, Athén, Brüsszel, Párizs, Koppenhága, Róma, Frankfurt, Göteborg, Hamburg, Helsinki, Ljubljana, Lyon, Madrid, München, Milánó, Prága, Thesszaloniki, Stuttgart, Berlin, Velence és Varsó.

Nem schengeni célállomás: Amman, Bejrút, Bangkok, Kairó, Kolozsvár, Damaszkusz, Dublin, Genf, Isztambul, New York, Kijev, Larnaca, Szentpétervár, London, Odessza, Bukarest, Peking, Pristina, Szarajevó, Szkopje, Szófia, Moszkva, Jekatyerinburg, Podgorica, Marosvásárhely, Tirana, Tel-Aviv, Temesvár, Várna, Toronto, Zágráb, Zürich.