Krapanj: adriai sziget autók nélkül

Vágólapra másolva!
A dalmáciai Sibeniktől 10 kilométerre délre található Krapanj, az az aprócska sziget, amely a turisták, de még az útikönyvek számára is többnyire ismeretlen, a kozmetikai iparban viszont világszerte jól cseng a neve, mégpedig szivacshalászata okán.
Vágólapra másolva!

Aki szeretné megtalálni a szigetet, elég ha Sibenikből elautózik Brodaricába, a település kikötőjéből ugyanis óránként indul kishajó a parttól mindössze 300 méterre fekvő szigetre. Krapanj a horvát Adria egyik legapróbb és legsűrűbben lakott szigetének számít a maga 0,36 négyzetkilométeres területével és 1500 lakójával. Autók nem járhatnak rajta - nem is férnének el - ezért nyugodt és csendes a nyár derekán is.

A mindössze hét méterre a tengerszint fölé emelkedő kis földdarabon évszázadok óta a szivacshalászat jelenti a legfőbb megélhetési forrást. Az ideérkezők a kikötő környékén manapság is láthatják, amint hálókban felfüggesztve a napon szárítják zsákmányukat a halászok. A krapanji szivacs nemcsak tetszetős formája, hanem kiváló minősége és tartóssága miatt is keresett cikk világszerte.

Forrás: [origo]

A horvát partokra jellemző kőházakkal tarkított, szűk utcácskák között található a kolostor-múzeum, amely a szivacshalászat múltját, eszközeit és a sziget néprajzi emlékeit tárja a Krapanjra látogatók elé.

A kikötőtől alig néhány lépésre nemrég nyílt meg a sziget első szállodája. A négycsillagos, de mindössze 65 ágyas hotelben egy olyan termet is kialakítottak, amely a búvárkodás múltját és eszközeit mutatja be.