Vágólapra másolva!
Ma már egyre több utazási iroda vagy utazási portál kínálatában találkozhatunk különféle hajóutakkal és a magyar utazók körében is egyre népszerűbb az utazás ezen fajtája. Azok, akik először szánják magukat hajós utazásra, a nagy kínálatban sokszor nem tudják, melyik ajánlatot érdemes kiválasztani. Íme egy kis segítség, hogyan találjuk meg az árban legkedvezőbb és élményekben leggazdagabb hajóutat.
Vágólapra másolva!

Napjainkban a tengeri hajós utazás az egyik leggyorsabban fejlődő irányzata az idegenforgalomnak, 2007-ben közel 20 százalékkal több turista fizetett be valamelyik népszerű útvonalra, mint egy évvel korábban. A nagy hajóstársaságok évről évre újabb, hatalmas tengerjárókat állítanak forgalomba, amelyek fedélzetén több ezer ember fér el kényelmesen.

A piac olyan nagy, hogy az egyes társaságok specializálódtak az utóbbi években: van olyan cég, amely elsősorban a gyerekes családokat célozza meg, van olyan, amelynek hajóin a szórakozás és a bulizás a legfontosabb és akad olyan is, ahol a kulturális programokra helyeződik a hangsúly.

Nem mindegy, mikor

Azoknak a turistáknak, akik korábban még nem vettek részt ilyen utazáson, nem árt, sőt kifejezetten tanácsos előre tájékozódni az út részleteiről, az árakon túl is. Első természetesen a megfelelő útvonal kiválasztása. Magyarországon a Földközi-tengeri és a Karib-térségbeli hajóutak a legismertebbek, előbbiek inkább a tavaszi-nyári időszakban gyakoriak, utóbbiak pedig a hurrikán-szezon végeztével, késő ősszel és a téli hónapokban. Ezeken kívül vannak természetesen egyéb útvonalak is, például az Északi-tengeren, Alaszka környékén, a Közel-Keleten, vagy legújabban Dél-kelet Ázsiában is.

Forrás: EPA

Ezen hajóutak közös jellemzője, hogy általában egy hétig, tíz napig tartanak - újabban vannak 3-4 napos programok is - s a hajók minden nap más-más kikötőben vetnek horgonyt, ahol különböző szárazföldi kulturális és sportprogramokon vehetnek részt az utasok. Az utazás alatt rendszerint legfeljebb egy olyan nap van, amikor a nappalt a tengeren tölti a hajó, amúgy rendesen éjszaka teszi meg a két állomás közötti távolságot.

Az útvonal kiválasztásakor a tengeri betegségre hajlamosak, nem árt, ha figyelembe veszik az időjárási adatokat is, mielőtt választanak. A Karib-tenger szigetei között például június elejétől november végéig gyakoriak a viharok, sőt ekkorra esik a hurrikán-szezon is, tehát ebben az időben errefelé nem tanácsos hajóutat foglalni. Egyébként sok társaságnál erre nincs is lehetőségünk, hiszen ezek a cégek a szezonok váltakozásainál flottáikat áthelyezik a Föld más térségeibe, ahol békésebb vizeken hajózhatnak.

A Dél-Amerikát megkerülő hajók utasai is számíthatnak mozgalmasabb napokra, főként a Horn-fok környékén, vagy például az Atlanti-óceánt átszelő útvonalakon is megtapasztalhatnak komolyabb hullámverést. A Földközi-tenger, vagy a Karib-térség vizei főszezonban viszont hagyományosan nyugodtabbak.

A hajó közepén jobb a gyomornak

A modern utasszállító hajók a repülőgépek szárnyaihoz hasonlatos stabilizátorokkal vannak felszerelve, amelyek a hajó fenekén a vízvonal alatt helyezkednek el, s erős hullámzásban kinyitják őket, így csökkentve a hajó himbálódzását. A gyomorkavaró mozgást így minimalizálják a tervezők, de teljesen megszűntetni nem tudják, a kabinban ülve mindig érezni fogjuk a tenger hullámzását. Ha nagyon tartunk a tengeri betegségtől, mi magunk is csökkenthetjük ennek kockázatát: válasszunk lehetőleg minél nagyobb, 3-4 ezer fős hajót az utazáshoz, s nem árt, ha a jó közérzet érdekében feláldozzuk a remek kilátást és a hajó belsejében, belső kabint foglalunk magunknak. A hajó középső részén a legkisebb ugyanis a vertikális mozgás. Indulás előtt érdemes a háziorvos tanácsát kérni a tengeri betegség elleni gyógyszerekről és tanácsos még indulás előtt beszerezni azokat, mert bár a hajóorvosnál is kaphatók ezek a szerek, de sokkal nagyobb összeget kell a helyszínen leszurkolni értük.

A csendes luxustól a nyüzsgő party-hajókig

Ha nem akarjuk teljesen tönkretenni első hajós utazásunkat, feltétlenül nézzünk utána az egyes hajóstársaságok és hajók jellegének is, valamint tájékozódjunk, hogy az adott hajókat milyen utasoknak ajánlják elsősorban! Ha például az elegáns kényelmet kedveljük, nem szeretjük a bömbölő zenét és folytonos gyerekzsivaj nélkül is megvagyunk, ráadásul megengedhetjük magunknak, hogy valamivel többet áldozzunk egy hajóútra, válasszuk például a Crystal, a Regent Seven Seas, vagy a Silvesreas társaságok valamelyik tengerjáróját!

Forrás: EPA

Ezen cégek hajói elegáns berendezésűek, kényelmes, nagy erkélyekkel rendelkező szobákat alakítottak ki bennük. Ezeken a hajókon nem találhatunk hatalmas vidámparkokat, csúszdákat és játéktermeket, a vendégek itt a jól felszerelt könyvárat preferálják és azt, ha a pincér név szerint szólít mindenkit, s emlékszik a vendégek kedvenc borára. Az ilyen hajóutakon a fő hangsúly a színvonalas, idegenvezető által kísért kulturális szárazföldi programokon van, de hajózás közben is különféle témájú előadásokat hallgathatnak az utasok.

A Regent Seven Seas útjain például rendszeresen előfordul, hogy egy városban az egyébként zárva tartó múzeumokat, kizárólag a hajó utasai kedvéért nyitják meg. Az elegáns hajókra természetesen jóval magasabb áron foglalhatunk magunknak kabint, és akkor se lepődjünk meg, ha a fedélzeten elfogyasztott italok számláján - a legtöbb hajóstársaság innen szerzi bevételeinek jelentős részét - egy szemtelenül magas összeg lesz látható.

A gyerekekkel utazók számára a kevésbé ismert, pontosabban nem elsősorban hajóflottájáról ismert Disney cég járatait ajánlhatjuk. A társaság 1998 óta van jelen a piacon, és a nagy sikerre való tekintettel folyamatosan bővíti flottáját. Tavaly óta európai útvonalakon is közlekednek a cég hajói, amelyek kialakítása és berendezése természetesen a rajzfilmekből ismert hangulatvilágot adja vissza. A Disney-hajókon szinte minden attrakció a gyerekek kedvében jár, van itt rajzfilm mozi, temérdek játékterem és játszótér, valamin 24 órás ingyenes fagylalt-automata is. Ezeken a hajókon az ételeket is a gyerekek igényéhez alakították.

A Disney-n kívül a Celebrity és a Holland America társaságok hajóin is találkozhatunk elsősorban a családok számára kialakított ajánlatokkal. Ezeken a hajókon a család minden tagjának kínálnak programokat, míg a gyerekek a játszóházban töltik az időt, a szülők egy szárazföldi terepjárós kiránduláson vesznek részt, a nagyszülők pedig a hajó wellness-részlegében kényeztetik magukat.

Aki pedig egy hajóút során a szórakozást, a nagy bulikat keresi inkább, valamelyik hatalmas úszó szállodát válasszák a Norwegian Cruise Line, a Carnival, vagy a Royal Caribbean flottájából! Ezeken az óceánjárókon éttermek és bárok sokasága, diszkók, játéktermek és különböző sportolási lehetőségek, vízi vidámpark, korcsolyapálya, sőt még bowling-pálya is várja a vendégeket. Ez utóbbi különösen nagy technikai bravúr egy mozgó hajó esetében.

Hasonlítsuk össze az árakat

Ahhoz, hogy a legkedvezőbb árakat megtaláljuk, a hazai utazási irodai kínálaton túl, nem árt egy kis önálló kutatást is végeznünk. A nagy hajózási szájtokon, mint például a cruise.com, vagy a cruiseshipcenters.com, szinte az összes hajóstársaság járatára foglalhatunk magunknak jegyet akár évekkel előre is. Ezeken ugyanis nem ritkán már 2010-es indulási időpontok is szerepelnek, és némileg a fapados jegyekhez hasonlóan itt is olcsóbban juthatunk az utazáshoz, ha idejekorán döntünk.

Forrás: EPA

Az említett oldalakon rendszeres tájékoztatást kaphatunk a különböző akciókról, kedvezményekről, vagy foglalhatunk utakat az úgynevezett repo-járatokra is. Az évszakok és az utazási szezonok váltakozásával a nagy hajóutak elsődleges célpontjai is változnak, különösen tavasszal és ősszel, amikor a hajózási társaságok új útvonalakat indítanak, a hidegre, vagy melegre forduló időjárás miatt. Ilyenkor a nagy személyszállító flottákat üzemeltető cégek az egyik báziskikötőből a másikba csoportosítják hajóikat, azaz szaknyelven újrapozícionálják a flottát. Természetesen ilyenkor sem üresen közlekednek a hajók, így ezekre a minden évben egyszer sorra kerülő, az angol kifejezésből elnevezett "Repo utakra" különösen kedvezményes áron válthatók jegyek.

Akinek pedig nincs ideje és energiája hétről hétre átböngészni a hajóutakat kínáló honlapok többségét és összehasonlítani az árakat, megteszi ezt helyette egy frappáns szolgáltatást kínáló szájt, a cruisecompete.com, ahol nem kell mást tennünk, mint regisztrálni, megadni a kívánt régiót, vagy hajóutat és e-mail címünkre rendszeresen küldik az adott útvonalra aktuálisan fellelhető legolcsóbb ajánlatokat.