Olcsó extrémsport - kajakkal a tengeren

Vágólapra másolva!
Ha csak a pénzkérdés a 6-7 hónap múlva esedékes nyári nyaralásunk, akkor vannak ötleteink! A tengeri kajak például aktív, élményekkel teli, látványos, egészséges, sportos, olcsó, és ahogy a nevéből is kiderül, tenger közeli nyaralást ígér.  
Vágólapra másolva!

Mi az a tengeri kajak?

Azt mondják a tengeri kajak a vizek mountain bike-ja. Vadabb körülményekhez tervezték, mint a hagyományos változatát, de az eldugott öblök, keskeny szorosok, szirtek, hajóroncsok olyan helyek, amelyeket más közlekedési eszközzel lehetetlen megközelíteni. Praktikusságán túl, sokan a környezetbarát mivoltát istenítik a legjobban.

Forrás: [origo]

A tengeri kajak felépítése, formája egy kicsit különbözik a folyami testvérétől, hiszen ezek a hajók hosszabbak (átlagosan 5 méteresek) és szélesebbek is. A széles forma a tengeri körülményekhez igazodik. A hosszú felhúzott orr, az egyenes gerinc, a hajó lapos hasa, a combtámasz, a vízhatlan pakolórekeszek mind a nagyobb hullámokon történő mozgást és hosszabb vízen tartózkodást segítik. Ugyanezek a tulajdonságok kölcsönöznek a kajaknak nagyobb stabilitást is, így mielőtt megfogalmazódna a kérdés bennünk, hogy vajon mennyire borulékony a tengeri kajak, a válasz az, hogy kevéssé.

Milyen anyagból készül a tengeri kajak?

Anyagukat tekintve kétféle tengeri kajak létezik: polietilén vagy üvegszálas. Ritkábban előfordul még a fa illetve nyírfakéregből, de ezekkel csak a fanatikus gyűjtőknél találkozhatunk, esetleg akkor, ha indiánoknál vagy eszkimóknál járunk. Ezekhez azonban egy legyezős lapátot használnak, vagyis inkább a kenuhoz hasonlítanak jobban. Hobbi sporteszközként találkozhatunk dupla falú gumikajakokkal is. Kezdők, de a haladók közül is a legtöbben a polietilén hajókat választják, főleg azért mert nagyon strapabírók. Lehet húzni-vonni, sziklához koccantani, nem reped, nem törik.

Az alapmozdulatokon túl a felszerelés alapos ismerete is szükséges, sőt nem árt egy kis földrajzi előképzettség sem, például a távolság megbecsléséhez, vagy a saját teljesítményünk kikalkulálásához például erős szélben. Vészhelyzetben ezek a faktorok a túlélési esélyeinket nagyban megnövelhetik. Egy kezdőknek szánt sétalapátolgatáson természetesen ilyen nem fordulhat elő.


Tengeri kajakozás

A szervezett túráknál biztosítják a hajót és a hozzátartozó felszereléseket, de ha magunk indulnánk neki, mondjuk az Adriai tengernek, akkor bérelhetünk idehaza és a helyszínen is. A Rab sziget, Chutin, Loshinj, Orjule csak néhány a legjobb bérlőhelyek közül, amelyek közel is vannak. A bérleti díjak naponta 3-5000 forint között mozognak akár itthon, akár Horvátországban béreljük a hajót.

Európa legjobb tengeri kajakos helyei kezdőknek

Lofoten szigetek, Norvégia

A szervezett kirándulásokra érkező turisták Bodo városánál találkoznak és komppal közelítik meg az 1300 négyzetkilométer kiterjedésű szigetvilágot. A hajóba szállás Moskenesoy-ban történik.

Forrás: [origo]

Egy 7 napos túrán 100-150 kilométeres távban lehet gondolkodni, amit kényelmesen, tehát körülbelül napi 4 óra evezgetéssel könnyedén teljesíthető. Egy hét alatt a helyi túravezetők szerint is meg lehet nézni mindent, ami a szigetek körül érdekes lehet. Ettől függetlenül egész évben oktatókurzusokat, 1-2 napos kirándulásokat, egyhetes túrákat, sőt kalandtúrákat és komolyabb expedíciókat is szerveznek. Ezen a vidéken főleg a táj, a halászok szokatlan életformája, és púposbálnák társasága jelenthet kellemes, nem mindennapi élményeket.

Cres, Horvátország

Az adriai partok mentén, rengeteg helyen, szinte minden nagyobb városban bérelhetünk hajót, és feliratkozhatunk tengeri kajak kirándulásokra. Cres szigeténél igen népszerű a 8 napos delfinnéző túracsomag. A természeti szépségeken túl, az élővilág felfedezése, egy-két pipás merülés és palackorrú delfinek közelsége jelenti a legfőbb vonzerőt.

A körülbelül 150 egyedből álló palackorrú delfinkolónia, nemcsak egyszerű turistalátványosság, hanem élő bizonyítéka az észak-adriai vizek páratlan tisztaságának. Mali Losinjban minden év augusztus 5-én rendezik meg a Delfin-napot, ahol ismeretterjesztő filmeket vetítenek, és a természetvédelmi szakemberek a faj megóvására buzdítják a kirándulókat.

A palackorrú delfinek védelme és életmódjuk tanulmányozása céljából a Thetys Kutatóintézet tudományos munkatársai 1987-ben többéves kutatási programot hívtak életre a Cres-Losinj környéki delfinrajok biológiai-ökológiai élettere, illetve társas viselkedésük megértése végett. Az "Adriai delfin-project" működésének köszönhetően a Losinj körüli delfinkolóniák az egész mediterrán térség legtöbbet kutatott delfincsoportjai.

A nyolcnapos túra ára 500 euró, ami minden költséget magában foglal, csónakot, evezőket, mentőmellényt, hálózsákot, polifoamot, sátort, transzfert, valamint a reggelit, ebédet és vacsorát. A szervezők két dolgot kérnek: ha szívesen úsznánk együtt a delfinekkel, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, igyekezzünk párhuzamosan mozogni a delfinek haladási irányával, és kizárólag biológiailag lebomló tisztálkodó szereket (sampon, szappan, tusfürdő) vigyünk magunkkal.

Szardíniáról Korzikára

Kiváló túra kezdőknek a Szardínia-Maddalena-Korzika túra. A turisták a Szardínia északi-keleti részén található 50 ezres lakosú Olbia városában találkoznak, és Maddalena szigeteket és az ott található nemzeti parkot érintve, észak felé veszik az irányt és az amúgy egy órás komp utat szépen leevezik, majd a bonifaciói-öblön keresztül elérik Bonifacio-t.

A túra további részében Korzika nyugati partját fedezik fel kajakosok. Túraszervezéshez a legjobb időpont a meleg és a tömeg elkerülése érdekében április-május, illetve szeptember-október.

Milos, Görögország

Talán a legnyugodtabb, legkevésbé aktív kajakozást ígéri a görög szigetvilág. Akik ide jönnek, úgy gondolják, hogy egy egyhetes tengeri kajak túrának nem kell feltétlenül egyben edzőtábornak is lennie. Itt egy-két órás lapátolgatással, szigetről szigetre hajózhatunk, és kedvünkre elidőzhetünk a helyi tavernákban, amelyekhez nem ritkán kiadó szoba is tartozik.

Forrás: [origo]

Miloson a 10 napos sziget felfedező tengeri kajak túrák a legnépszerűbbek. Egyrészt nagyon jó a klíma és tenger víz hőmérséklete, nem kell aggódni, hogy órákig vizes ruhában fogunk ülni, és esetleg megfázunk. A víz a partok mentén egyformán sekély, a látvány viszont igen változatos. Mivel egy nap 3 óránál többet nem eveznek, programban nevezetességeket és látványosságokat is megnéznek a turisták. Biztosítják az alapfelszerelést, sőt a snorkelezéshez szükséges kiegészítőket is. A napi két étkezés, szállással, idegenvezetéssel egybekötött görög tengeri kajakozás 500 euró.

Sz.K.