Jacko Elvist is veri a sírturizmusban

Vágólapra másolva!
Bár még azt sem lehet pontosan tudni, hogy pontosan hol helyezték végső nyugalomra Michael Jackson popsztárt, már most biztosra vehető, hogy turisták tízezrei látogatnak majd el évente az énekes sírjához és házához. Nagy üzlet a sírturizmus.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai turisztikai hivatal illetékesei dörzsölhetik tenyerüket, hiszen a legóvatosabb becslések szerint is évi több tízezer belföldi és külföldi turistát vonz majd a június 25-én, egyelőre tisztázatlan okok miatt elhunyt énekes sírhelye. Már a popsztár keddi temetésére is jelentős számú turista érkezett Los Angelesbe, ami nem jön rosszul a válság miatti idegenforgalmi visszaesést elszenvedő városnak.

A világon mindenütt, de Amerikában különösen "népszerű" turistalátványosságnak számít egy-egy híresség temetése, de a rajongók igazi áradata csak később, a temetés után indul be igazán. Erre kitűnő példa Elvis Presley síremléke a Memphishez közeli Graceland birtokon, ami egészen mostanáig a leglátogatottabb ilyen emlékhely volt.

Forrás: [origo]

A Doors egykori énekesének, Jim Morrisonnak párizsi, vagy épp Diana hercegnő, az angliai Althorpban található síremléke szintén jó példa arra, hogy egy-egy híresség akár évtizedekkel haláluk után is milyen népszerűséggel bír. Morrison ráadásul valószínűleg népszerűbb halálában, mint életében, az azóta eladott lemezek és relikviák tekintetében mindenképp.

Forrás: AFP

A sírturizmushoz ugyanis szorosan kapcsolódik az emléktárgyak és egyéb szuvenírek értékesítése is. Elvis Presley nevével halála után több mint harminc évvel például nagyobb értékben adtak el emléktárgyakat, mint Madonnáéval, aki pedig ha nem is pályája csúcsán jár, de még aktív.

Sokak szerint az Elvis-sír látogatottságát is felülmúlja majd Michael Jackson egyelőre még ismeretlen helyen lévő sírja, amelynek pontos helyszínéről egyre nagyobb rejtélyként számolnak be a lapok. A sok ezer kilométert utazó rajongóknak pedig étkezniük és aludniuk is kell valahol, az egyéb költésekről már nem is beszélve, így aligha járnak majd rosszul a sírhely közelében lévő szállásadók, túravezetők, étteremtulajdonosok.

Forrás: [origo]

S, hogy mennyire jó és fejlődőképes üzlet a sírturizmus, jól mutatja, hogy ma már több olyan weboldal és utazási iroda is működik, amely nemcsak kirándulásokat szervez egy-egy sztár nyughelyéhez, hanem fel is kutatja a hírességek, ismeretlen, vagy alig ismert helyszínen lévő sírját.

Forrás: [origo]

A sztárok sírjai mellett ráadásul egyéb, az adott személyhez köthető helyszínek is jelentős turistaforgalomra számíthatnak, elég, ha csak a New York-i Dakota-házra gondolunk, ahol John Lennont lelőtték. Éppen ilyen megfontolásból, egy a divatiparban érdekelt francia üzletember, Shristian Audigier, aki egyébként Jackson barátja most azt fontolgatja, hogy megvásárolja az énekes által az utóbbi években bérelt házat és egy látogató központot létesít a sztár emlékére - írja az EturboNews.

Az üzlet busás megtérüléssel kecsegtet, hiszen az énekes halála óta eltelt alig két hétben több mint 5 ezer rajongó kereste fel Los Angeles-ben a North Carolwood Drive 100-as szám alatt lévő házat. Közben a városban működő utazási irodák és buszos városnézést szervező cégek máris felvették útvonalaikba és programjaikba a Jackson-ház megtekintését.