A Balaton nyeri az idei szezont

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél kevesebb turistát várnak a július utolsó hétvégéjére eső ez évi Forma-1 Magyar Nagydíjra a hazai szállodák. A válság tehát nem csak az európai, de a hazai idegenforgalmat is súlyosan érinti. Egyértelműen látszik ugyanakkor, hogy az idei szezon a Balaton reneszánszát hozza.
Vágólapra másolva!

A Danubius hotels 12 budapesti egységében négy héttel a futam előtt 35 százalékkal alacsonyabb foglaltságot mértek, mint egy esztendővel ezelőtt - nyilatkozta a lapnak Tóbiás János, a szállodalánc általános vezérigazgató-helyettese, aki szerint a korábban kiemelt időszaknak számító futam ma már átlagos hétvégéhez hasonlítható.

Forrás: MTI

Király Zoltán, a fővárosban 16 szállodát működtető Accor Hospitally Hungary Zrt. marketingigazgatója szerint is jóval kevesebb a foglalás a verseny hétvégéjére a tavalyinál. Szerinte általános tendencia, hogy a vendégek az utolsó pillanatban foglalnak, ennek ellenére úgy látja, hogy az idei futamhétvége gyengébb lesz a tavalyinál.

Visszaesés egész Európában

Ez a tendencia megegyezik a legtöbb olyan európai országban tapasztaltakkal, ahol jelentős nyári vendégforgalom van. Görögországban, Spanyolországban, vagy cipruson egyaránt 9-12 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak, s a turizmusból származó bevételek még ennél is nagyobb mértékben estek vissza.

Forrás: [origo]

A forgalomcsökkenés elsődleges okát mindenhol a világgazdasági válságban látják, míg az árbevétel visszaesés jelentős részben azért alakult ki, mert a szálláskiadók, szállodák akciós ajánlatokkal, áron alul kínálják szobáikat annak érdekében, hogy minél több vendég érkezzen. Ezekben az országokban a turizmus átlagosan 10 százalékát adja a bruttó hazai terméknek, így egy ilyen arányú csökkenés a GDP-re is kihat és több ezer munkahelyet veszélyeztet.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, hiszen az idei év első öt hónapjában a külföldi vendégek száma 16, százalékkal maradt el az előző évi értéktől, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 14 százalékkal csökkent. Ebben az időszakban a szálláshelyek árbevétele 12 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbiakhoz képest.

Forrás: MTI

Az öt legjelentősebb küldő ország közül Ausztria kivételével mindegyik esetében - Németország, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország - visszaesett a vendégforgalom. A brit turisták az elmúlt évhez képest 33 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken. Nyolc küldő ország esetében ugyanakkor bővült a forgalom, ezek közül legnagyobb mértékben, 34 százalékkal a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt. A külföldi vendégek az év első öt hónapjában is Budapesten és a Balaton partján tartózkodtak, ahol a vendégéjszakák száma 14, illetve 18 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Balaton az év nyertese

A Balaton tekintetében a várakozásoknak megfelelően javulást hozott a nyári főszezon, igaz ez elsősorban a hazai vendégeknek köszönhető. Ennek elsődleges oka a válságban keresendő, de az már most valószínűsíthető, hogy a válság miatt kieső külföldi - elsősorban osztrák és német vendégeket csak részben tudják ellensúlyozni a belföldi turisták. A magyarok ugyanis hiába választják nagyobb számban a tóparti nyaralóhelyeket, a nyaralás tervezett időpontja még az egy hetet sem éri el és a legtöbben 50 ezer forintot, vagy ennél kisebb összeget szánnak a pihenésre és legtöbben a magánszállásokat részesítik előnyben.

Forrás: MTI

Jó hír ugyanakkor, hogy az elmúlt négy év alatt jelentősen javult a Balaton megítélése. Már nemcsak a családok, hanem a fiatalok és baráti köreik kedvenc úti célja is a magyar tenger. Legpozitívabban a jó megközelíthetőséget, a változatos tájat és programokat, a jó vízminőséget és a kerékpározási lehetőséget találták. A negatívumok között emlegették a strandok és az illemhelyek állapotát, felszereltségét, valamint a hektikusan változó árszínvonalat. A felmérésből következően a balatoni vonzerő növekedését elsősorban a vízminőség megőrzése és a strandfejlesztések garantálhatják, másodsorban a gyógy- és wellness szálloda-fejlesztések jelenthetik.

A Balatonra látogató magyarok 41 százaléka ingyenes, vagyis saját, rokoni vagy baráti szálláshelyet vesz igénybe. Ez azt is jelenti, hogy a kereskedelmi szálláshelyek alapján becsült forgalomnál jóval nagyobb turisztikai jelentősége van a tónak, főként ha hozzávesszük a napi kirándulókat is.