Vágólapra másolva!
Sokan vannak úgy, hogy a nyári szabadság előtt az utolsó pillanatban döntenek a nyaralás helyszínéről. Ha az autózástól elment a kedvünk, a fapados árak pedig hagyományosan magasak a nyári nyaralóhelyekre, akkor csak egy megoldás marad, a charter repülőgép.
Vágólapra másolva!

A charter repülőgép tulajdonképpen bérelt járatot jelent, ahol nem a légitársaságok értékesítik a repülőjegyeket, hanem azok az utazási irodák, amelyek - többnyire a teljes szezon idejére - kibérelik a repülőgépet akár egymaguk, akár több irodának továbbadva a helyeket. Az irodák többnyire csomagban, azaz a szállásokkal együtt értékesítik a jegyeket.

A charterjáratoknak több előny, de hátránya is van az utazás tervezése szempontjából. A hátrányok közül a legfontosabb, hogy az utazás időtartam a járatok menetrendjéhez kötött, azaz többnyire 7, vagy 14 napos üdülésben kell gondolkodni, ennél rövidebb időszakra nem tudjuk igénybe venni a chartergépeket. A járatok szinte kizárólag turistaosztállyal üzemelnek.

Forrás: AFP

A Malév is chartereztet

Az előnyök között a legfontosabb, hogy ezek a gépek közvetlenül a nyaralóhelyekre közlekednek, így nem kell bajlódni az átszállással, ráadásul sokszor olyan helyekre is eljuthatunk velük, ahová menetrendszerinti gépekkel csak egyáltalán nem, vagy csak nehezen és drágán tudnánk repülni.

Előfordul, hogy a gépet bérlő utazási irodák nem tudják a megfelelő számban értékesíteni a helyeket és az utazási csomagokat. Ilyenkor az iroda elemi érdeke, hogy legalább a repülőn rendelkezésre álló helyeket értékesítse, ugyanis az utasok létszámától függetlenül ki kell fizetni a repülőgép bérleti díját. Ezért az irodák most már egyre nagyobb számban biztosítják azt a lehetőséget, hogy a gép indulása előtt néhány nappal piacra dobják a kedvező árú, olcsó charterjegyeket és önmagukban, akár szállás nélkül is értékesítik azokat.

Forrás: [origo]
Csak a népszerű nyaralóhelyekre

A chartergépekre szóló repülőjegyárak általában olcsóbbak a hagyományos repülőjegyeknél, de ahhoz, hogy sikeresen lefoglaljuk a helyeket, szinte folyamatosan kell tájékozódnunk. A legtöbb utazási iroda ugyanis nem hirdeti külön ezeket a jegyeket, mivel az ő érdekük, hogy csomagban, szállással együtt tudják eladni.

Kivételek persze vannak. Néhány irodánál lehet charter-jegyet szerezni a nyári nyaralóhelyek többségére. A Lastminute.hu-n például külön menüpontot találunk ezeknek a lehetőségeknek. Az ajánlatokat böngészve a legjobb ár 10 ezer forint körül volt egy ciprusi repülőjegyért. Ha bevállaljuk az esetleges sikertelenséget, célszerű kimenni a a Ferihegyi repülőtérre, ugyanis az irodák ottani kirendeltségénél is szerezhetünk jegyeket, igaz elképzelhető, hogy azonnal indulnunk kell.

Az idei szezonban egyébként az alábbi helyekre indulnak charterjáratok Magyarországról: Antalya, Burgasz, Heraklion (Kréta), Korfu, Rodosz, Kos, Larnaca (Ciprus), Monastir (Tunézia), Mallorca, Tenerife és a Kanári -szigetek.