A turisták miatt sok a koraszülés a cápáknál

Vágólapra másolva!
Az adrenalinfüggő turisták körében egyre népszerűbb a cápaturizmus, az óriási fenevadak viszont egyre rosszabbul viselik a népszerűséget. Ausztrál felmérések szerint a Nagy-korallzátonynál élő cápák egyre kisebbek, és gyakori náluk a koraszülés is.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb a cápa, az óceánban élő ragadozók közel egyharmadát fenyegeti a kihalás veszélye. A tény nem csak az állatvédőket, a turizmust is kellemetlenül érinti, ugyanis a veszélyes ragadozók sokkal többet érnek élve, mint holtan. Egy ausztrál felmérés szerint az óceán ragadozói igen nagy bevételt hoznak, a turisták mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy közelről láthassák a állatokat.

A cápaturizmus igen népszerű, egyre több adrenalinfüggő csoport szeretné testközelből nézni az állatokat, új kutatások azonban megállapították, hogy a cápaszám folyamatosan hanyatlik. Az Ausztrália keleti partjainál fekvő Nagy-korallzátonynál, mely a világ legnagyobb korallzátonya, a helyi zátonycápa az elmúlt években 3-12 százalékkal kisebb lett eredeti méreténél.

Forrás: Getty Images

A cápák megmentését a WWF kiemelt feladatának tekinti, Nick Heath a természetvédelmi szervezet ausztrál szóvivője szerint a turisztikai iparnak is óvnia kellene az állatokat, ha nem is a környezettudatos látásmód, legalább a jelentős bevételek miatt.

A James Cook Egyetem legutóbbi kutatása szerint az elszánt turisták több ezer dollárt is fizetnek egy-egy cápanéző körút során. A turisták elsősorban a különleges kalapácsfejű pörölycápát szeretnék látni, de nagy az érdeklődés a cetcápa és a tigriscápa iránt is. A felmérés szerint a halászok évente 70 ezer cápát fognak ki Queensland közelében. A cápák a folyamatos emberi behatások miatt lassabban növekednek, szexuális érésük is később jön el, hosszabb vemhességi időszak jellemzi őket, az állandó fenyegetettség következtében pedig egyre gyakoribb a koraszülés.