Válságban vannak az erdélyi sípályák

Vágólapra másolva!
Jelentős veszteségeket okoz a székelyföldi sípályák üzemeltetőinek a gazdasági válság mellett az évszakhoz képest kedvezőtlen időjárás és a síelők elmaradása is - írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki számában.
Vágólapra másolva!

A Hargita megyei sípályákon az előző évekhez képest csökkent a külföldi turisták száma. A mostani síszezonban javarészt moldvai látogatók béreltek vendégházakat a síterepek környékén. A székelyföldi sípályák működtetői szerint a gazdasági válság mellett az évszakhoz képest meleg, csapadékmentes időjárás is jelentős veszteségeket okozott az év elején, például a sok elektromos áramot fogyasztó hóágyúzás miatt.

Hargitafürdőn ebben a szezonban eddig csak egy pálya állt a sízők rendelkezésére, a többi pálya felvonóit a hó hiánya miatt nem működtették. Az idén a gazdasági válság miatt kevés magyarországi vendég érkezett Hargitafürdőre.

Forrás: [origo]

A gyergyócsomafalvi sípálya üzemeltetői nagy tervekkel készültek az idei szezonra: hóágyúkat vásároltak, és szánkópályával egészítették ki a sípályát. Ennek ellenére a turisták száma felére csökkent az elmúlt évhez viszonyítva.

Az előző évekhez képest felére csökkent a Bucsin-sípálya látogatottsága is, ebben a szezonban eddig mindössze öt hétvégén tudták elindítani a felvonót.

Tusnádfürdőn a többi sípályával ellentétben nemcsak az a cél, hogy nyereséges legyen a sípálya üzemeltetése, hanem az is, hogy a várost mint turisztikai célpontot télen is vonzóvá tegyék. A sípályára fordított költségek megtérülését öt évre tervezték, de a látogatottság azt mutatja, hogy ez hamarabb is összejön. Jövőre egy szánkópálya és egy kis korcsolyapálya kialakítását is tervezik a sípálya mellé.