Európa legszebb fekvésű sípályái

Vágólapra másolva!
Szlovéniába sokan télen nem csak snowboardozni, síelni, hódeszkázni, jégfalat mászni, vagy szánkózni mennek, hanem azért is, mert a nap végén, átfagyva nagyon jókat lehet enni a hegyi fogadókban. Ha valakinek elege van a hidegből, belecsobbanhat egy termálfürdőbe, ahol kipihenheti az előző napok fáradalmait. Körbenéztünk sokak szerint Európa legszebb fekvésű sípályáin.
Vágólapra másolva!

Szlovéniában télen a legtöbb helyen sokáig megmarad a hó, ezért gyakran még április elején is lehet síelni, vagy snowboardozni. Összességében, téli idegenforgalmi kínálatát tekintve Szlovénia felveszi a versenyt az osztrák, a szlovák és az olasz pályákkal, de az olcsóbb lehetőségek hiányoznak, az árszint magas. A szlovének általában két-három idegen nyelven beszélnek, de a határ mellett sok helyen a magyar szót is megértik.

Kranjska Gora

Magasság: 800 - 1570 m
Szintkülönbség: 770 m
Sípályák hossza: 30 km
Távolság Budapesttől: 500 km
Fekete: 3
Piros: 6
Kék: 13
Liftek száma: 18

Síbérletárak:
3 napos felnőtt/gyerek 86/54 EUR
6 napos felnőtt/gyerek 147/94 EUR

Kranjska Gora elbűvölő kis alpesi falucska az olasz-osztrák-szlovén hármas határ közelében, a legnagyobb szlovén sícentrum. Népszerű téli és nyári üdülőhely. Sípályái 800-1570 méter közötti magasságban fekszenek. Közvetlenül a településtől indulnak a felvonók, illetve itt találhatók a pályák egy része. A kezdőknek ajánlott könnyű pályákat este kivilágítják. Itt található a FIS pálya is, amin minden évben nemzetközi síverseny egy-egy futamát bonyolítják le. A jobb sízők számára ajánlott pályákról Podkoren II. részre mehetünk tovább, ahol könnyű és széles pályák fogadják a sízőket és snowboardosokat. A síterület egy részét hóágyúzzák. Szállás van bőven, viszonylag megfizethető áron.

Rogla

Magasság: 1050 - 1517 m
Szintkülönbség: 467 m
Sípályák hossza: 12 km
Távolság Budapesttől: 370 km
Fekete: 2
Piros: 7
Kék: 3
Zöld: 1
Liftek száma: 13

Síbérletárak:
3 napos felnőtt/gyerek 76/38 EUR
6 napos felnőtt/gyerek 136/67 EUR

Igazi kalandra csalogat Rogla, az Alpok Magyarországhoz legközelebb eső előhegységének lankáin télen-nyáron működő sport- és szabadidőközpont. Rogla pályarendszere 1517 és 1050 méter között fekszik és érdekessége, hogy a hegy tetején elhelyezkedő szállodáktól indulhatunk a lejtőkön lefelé. Viszonylag alacsony fekvése ellenére is hóbiztos, mivel a sípályák északi fekvésűek és a 90 hektárt lefedő hóágyúrendszer minden lejtőre kiterjed. A hóágyúzott pályák biztos hava zavartalan sízést biztosít egészen március végéig. Akinek nem elég a nappali lejtők nyújtotta élvezet, az csütörtöktől vasárnapig esténként kivilágított, a szállodákhoz legközelebb fekvő két piros jelzésű pályán folytathatja a sízést.

A roglai síiskola kiscsoportos és egyéni tanfolyamokat szervez gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, kezdő, közép és haladó szinten - telemarkban, sífutásban, snowbordban és alpesi lesiklásban. Csoportos, családos, gyermek- és diákkedvezmények igényelhetők. A kölcsönzőben alpesi, sífutó- és snowboard-felszerelést lehet bérelni.

A környéken számtalan egyéb sportolási és szórakozási lehetőség várja az ide utazókat: összesen 18 kilométer sífutópálya, 8 kijelölt, összesen 100 kilométer hosszú hegyi túraút, 9 kijelölt kerékpárút, lesikló-pálya, uszoda, török, finn és infraszauna és még számos egyéb lehetőség várja a vendégeket. A Rogla síközpont gyerekes családoknak is ideális hely. Kihasználva a síközpont és a környékbeli termál- és élményfürdő, és wellness adottságokat, kellemes hetet tölthetünk itt.

Bohinj

Szlovénia első számú síterepe földrajzi adottságai miatt kedvelt világszerte. A Bohinji-tó egy gleccservölgyben alakult ki, innen ered a Száva folyó is. Itt két síközpont található: Kobla és a Vogel. Mivel Vogel az Alpok Adriai-tengerhez legközelebb eső nyúlványa, sokkal több hó esik, mint más, hasonló magasságú területeken. Különleges panorámáját a Triglav Nemzeti Parknak és a Bohinj-tónak köszönheti. Számtalan lehetőség van sítúrázásra és snowboardozásra. A Koblán és a Vogelen olyan extrém sportokat is kipróbálhatunk, mint a jéggé fagyott vízesés megmászása, vagy az ejtőernyős síugrás.

Bohinj - Kobla

Magasság: 540 - 1480 m
Szintkülönbség: 940 m
Sípályák hossza: 23 km
Távolság Budapesttől: 520 km
Fekete: 5
Piros: 8
Kék: 8
Liftek száma: 6

A bohinji-tó fölött található Kobla Szlovénia egyetlen olyan sícentruma, amely vonattal is elérhető. Mivel Kobla jelentősen alacsonyabban fekszik, mint a szomszédos Vogel, így a felvonók és a pályák már a településtől (Bohinjska Bistrica) indulnak. Az utóbbi években hóágyúrendszert építettek ki a fontosabb pályákon, így ezeken kevés hó esetén is lehet sízni, snowboardozni. A síterep különösen azoknak ajánlható, akik szeretik a hosszú és gyors pályákat. Az 540 és 1480 méter között fekvő Koblán hat felvonó és 23 kilométer pálya van. Éjszakai pályát is fenntartanak.

Bohinj - Vogel

Magasság: 570 - 1800 m
Szintkülönbség: 1230 m
Sípályák hossza: 18 km
Fekete: 5
Piros: 8
Kék: 8
Liftek száma: 8

Kombinált síbérletárak (2010-es árak):
4 napos felnőtt/gyerek 105,5/74 EUR
6 napos felnőtt/gyerek 151/105,5 EUR

A térség legkedveltebb sícentruma, a Vogel 570 és 1800 méter között terül el. A szezon többnyire decembertől május elejéig tart, gyakran azonban még tovább. Az egészen a völgyig lemenő pálya az alacsony magasság ellenére is hóbiztos, mivel egy hideg völgykatlanban fekszik. A sípályákhoz egy kabinos visz fel, ahol két duplaszékes, két együléses és négy húzólift található. Ezenkívül pályák minden nehézségi fokozatokban, összesen 18 kilométeren sízhetők. A kijelölt pályákon kívül szűzhavon is síelhetünk.

Bovec

Magasság: 1135-2292 m
Szintkülönbség: 1157 m
Sípályák hossza: 30 km
Távolság Budapesttől: 550 km
Fekete: 1
Piros: 8
Kék: 8
Liftek száma: 14

Síbérletárak:
3 napos felnőtt/gyerek 73,5/51 EUR
6 napos felnőtt/gyerek 126/99 EUR

Bovec az ország észak-nyugati csücskében bújik meg, valódi magashegyi üdülőhely, garantáltan hóbiztos terep, néha még május végén is. A legmagasabb sípályák 2300 méterről indulnak. Bovec az egyetlen olyan síparadicsom Szlovéniában, ahol a felvonók 2000 méter fölé visznek. Bovec a Trenta völgyben fekszik, innen ered az Isonzó folyó és itt található a több mint 100 méter magas Boka vízesés. Magasságának és kiváló mikroklímájának köszönhetően decembertől egészen májusig, néha május végéig is lehet itt sízni, snowboardozni.

Kanin faluból egy négyszemélyes kabinos lift visz fel 1600 méter magasra, ahol a felvonó középállomása van, innen szintén a kabinossal tovább mehetünk egészen a csúcsig (2300 m). A felvonóból és a pályákról is csodálatos a kilátás a környező hegyekre és sziklákra, felejthetetlen élmény! Itt fenn három üléses és egy csákányos felvonó van, melyekhez szépen karbantartott 15 kilométer pálya tartozik. Gyönyörű lejtőkön sízhetünk le a szűz havon, megfelelő hóviszonyok eseten egészen Kanin faluig, a kabinos völgyállomásáig lemehetünk. A völgy másik oldalán még további két húzólift van könnyű pályákkal. A lejtők egy része hóágyúzott.

Amennyiben hat vagy hétnapos síbérletet váltunk, akkor az két napra a környékbeli síterepekre is érvényes (Sella Nevea, Tarvisio, Arnoldstein). Bovec közel fekszik az olasz-osztrák-szlovén hármas határhoz.

Maribor - Pohorje

Magasság: 325 - 1347 m
Szintkülönbség: 1022 m
Sípályák hossza: 41 km
Távolság Budapesttől: 340 km
Fekete: 5
Piros: 13
Kék: 24
Liftek száma: 18

Síbérletárak:

3 napos felnőtt/gyerek 79/36 EUR
6 napos felnőtt/gyerek 143/62 EUR

A Magyarországhoz legközelebb eső szlovén sícentrum a Pohorje-hegységben, Maribor - Szlovénia második legnagyobb városa - felett található. Legmagasabb pontja az 1347 méteres Zigarto csúcs. A maribori síterület szintkülönbsége körülbelül 1000 méter. Mivel a síközpont nincs nagyon magasan, nem túl hóbiztos. Viszont nagy a síelhető terület, és mindig jól karbantartják a pályákat. A völgyből egy kabinos felvonó visz fel a pályarendszerhez. Összesen 40 kilométer pálya és 15 sílift tartozik hozzá, amelyek óránként 18 ezer sízőt és snowboardost képesek szállítani. Érdekessége az 5 kilométeres éjszakai pálya, amely Európa leghosszabbja. Minden év januárjában itt rendezik meg a FIS egy-egy futamát. A lejtők jelentős része hóágyúzott, amik 100 napon keresztül garantálják Maribor lejtőin a biztos havat.