Méregdrága foci-vb, olcsó jégkorong - utazások világversenyekre

Vágólapra másolva!
A 2010-es év bővelkedik kiemelkedő sporteseményekben mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban. A bő kínálatból most három jelentős sportesemény helyszínére kalauzoljuk el olvasóinkat. A leginkább várt esemény a nyáron megrendezendő labdarúgó világbajnokság. A vb előtt az európai klubfutball legfontosabb mérkőzését is megrendezik, idén Madridban játsszák majd a BL-döntőt. Végül Szlovénia felé vesszük az irányt, ahol hokisaink harcolhatják ki ismét az A csoportos részvételt.
Vágólapra másolva!

Foci-vb, Dél-Afrika

A 19. labdarúgó világbajnokságot június 11. és július 11. között rendezik Dél-Afrikában, a magyar (és az európai) szurkolóknak szinte a világ végén. Az előző, németországi helyszínhez képest kicsit komolyabb szervezést és persze jóval komolyabb költségeket jelent a vb-re való utazás. Persze a FIFA kiválasztási rendszerét ismerve várható volt, hogy idén valamilyen egzotikus túra vár az európai focirajongókra. A hazai utazási irodák közül néhány, például a Pegazus is szervez utakat Dél-Afrikába, így annak ellenére, hogy a magyar válogatott a papírformának megfelelően idén sem jutott ki a tornára, lehetnek magyar szurkolók Dél-Afrikában.

Forrás: [origo]

Azért arra ne számítsunk, hogy honfitársaink megszállják Afrikát, hiszen az árak igen borsosak. Amennyiben csak jegyet veszünk, és az utazást magunk szervezzük, egy csoportmérkőzés jegyéért kiindulásként 350-370 eurót kell fizetnünk. Ezért a pénzért mondjuk egy Anglia-Algéria csoportmeccs 3. kategóriás jegyét kapjuk meg. A rangosabb mérkőzések, illetve az európai szemmel egzotikus csapatok (pl. Észak-Korea, Ausztrália) mérkőzéseire jóval drágább a jegy, itt 7-800 euró a kezdő ár, de egy magyar oldalon találunk 1400-1900 eurós árakat is. A csúcs természetesen a döntő, a korlátozott számban hozzáférhető belépők 2000-2500 euróba kerülnek. Jó pár ezer forint elköltése után még csak a jegyünk van meg. Amennyiben nem akarunk a Dakaron résztvevők babérjaira törni, irány a repülőtér. Egy, rosszabb esetben két átszállással tarkított 13-15 órás repülőút vár majd ránk és egy újabb vaskos számla. Légitársaságtól, és persze az időponttól függően a legolcsóbb repülőjegy is 3-400 ezer forint körül mozog Johannesburgba, vagy Fokvárosba. Ha ez is meg van, már csak szállást kell szereznünk és össze is állt az utazás. Persze ez sem lesz egyszerű, hiszen a vb-helyszínek szállásai egyre telítettebbek. Ha szerencsénk van egy átlagos kategóriájú szállást 20 ezer Ft/éjszaka áron megkaphatunk, érdemes körülnézni a FiFa hivatalos vb-oldalán.

Forrás: AFP

Összegezve a költségeket és persze a szervezésre fordított energiát jobban járhatunk, ha valamilyen szervezett utazás keretében látogatunk Dél-Afrikába. Csodára így se számítsunk, továbbra is a luxusutazás árkategóriában gondolkodhatunk. A csoportmérkőzéssel összekötött 5-6 éjszakás utak 2500 eurótól indulnak. Az árban az utazás, szállás reggelivel, transzferek, egy rövid városlátogatás, és egy meccsjegy is beletartozik. A felső határ itt is szinte a csillagos ég.

BL-döntő, Madrid

Bár visszatérünk Európába, azért sokkal olcsóbb lehetőségekre ne számítsunk, ha a madridi BL-döntőt vesszük célba. Viszont a dél-afrikai utazástól eltérően itt megéri a saját szervezés, mert jelentős összeget lehet spórolni és a kijutás sem olyan bonyolult. Ha ragaszkodunk a kész csomaghoz, erre az eseményre már több iroda közül is válogathatunk. A túra kétnapos madridi tartózkodással, középkategóriás szállodában, repülőjeggyel, transzferekkel és természetesen a meccsjeggyel együtt 557 ezer forintunkba kerülne. Némileg olcsóbb egy másik cég ajánlata, itt 1650 euróba (nagyjából 450 ezer forint) kerül egy hasonlókat tartalmazó csomag, de itt a repülőjegyünket külön kell fizetni.

Forrás: [origo]

Nézzük meg a saját szervezést. Egy külföldi jegyértékesítő portálon 1095 euróért (kb. 300 ezer forintért) találtunk jegyet a BL-döntőre. Május 21-i indulással és május 23-i érkezéssel 50-60 ezer forint közötti árakon repülhetünk közvetlen járaton Madridba. A városban töltött két éjszakára 223 euróért (kb. 60 ezer forint) találtunk még szabad szállodai szobát, így összesen 410-420 ezer forintból kihozható a meccs. Nem olcsó, de ugye az érzés megfizethetetlen, és minden másra ott a hitelkártyánk.

Jégkorong-vb, Ljubljana

Kicsit térjünk vissza a földre, illetve a jégre. Az előző két ajánlathoz képest jóval szerényebb költségekkel szurkolhatunk a magyar hokiválogatottnak, hogy ismét harcolja ki az A-csoportos részvételt. A nagysikerű, tömegeket megmozgató svájci szereplés után számítani lehet, hogy idén is a magyar szurkolóktól lesz hangos a szlovén főváros jégcsarnoka. Ljubjana mindössze 450 kilométerre fekszik Budapesttől, így öt óra alatt kényelmesen leérhetünk a meccsek helyszínére. Egy 10 napos magyar (2250 forint) és egy egyhetes szlovén (15 euró) autópálya matrica elég a torna teljes időtartamára. Az üzemanyagárak nagyjából hasonlóak Szlovéniában, mint nálunk, így igazából nincs jelentősége, hol tankolunk.

Forrás: [origo]

A szállásokkal kapcsolatban is kedvezőbb a kép. Aki csak egy meccsre ruccan le a világbajnokságra nem is érdemes a szállással bajlódni, hiszen öt óra utazás még belefér a meccs után. Többnapos kint tartózkodás esetén Ljubjanában egy-kétcsillagos szállodai szobákat már 5-6000 forintért, három-négy csillagos szállásokat 10-15 ezer forinttól találunk egy éjszakára a Booking.com foglalóoldalon. Szlovéniában nincsenek igazán nagy távolságok, így a meccseken kívül könnyen felfedezhetjük az ország nevezetességeit. Mindössze hatvan kilométerre található a fővárostól Bled, és az ország legkedveltebb turistalátványossága a Bledi-tó, de az igazi alpesi hangulatot árasztó Kranjska Gora is csak 90 kilométerre fekszik Ljubjanától. Akár itt is foglalhatunk szállásokat, nagyjából a fővárosiakhoz hasonló áron.

Forrás: [origo]

Persze a lényeg elsősorban a jégkorong. A torna alatt öt mérkőzést játszik válogatottunk, két pihenőnap kivételével naponta lesznek mérkőzések. Bár a torna szervezői december közepére ígérték a jegyárusítás megkezdését, a megadott weboldalon a mai napig nem találtunk még a vb-re szóló jegyfoglalási lehetőséget. Az mindenképpen biztató lehet, hogy a tavalyi viszonylag magas svájci jegyárak sem tartották vissza a szurkolókat, és valószínű, hogy egy szinttel lejjebb mérsékeltebbek lesznek a jegyárak.