A döglöttkecske-foci sztárjai

Vágólapra másolva!
A Kirgizisztánban és Közép-Ázsia több részén előszeretettel játszott sportág eredeti nevén, buzkashiként ismertebb, igaz magyar és angol megfelelője talán nincs is. Leginkább a lovaspólóhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a labdát itt egy döglött kecske helyettesíti.  
Vágólapra másolva!

Közép-Ázsiában nemzeti sportnak számít, amikor két, egyenként kétszáz főből álló lovascsapat egymásnak esik azzal a céllal, hogy a játékszerként funkcionáló döglött kecskét az ellenfél falujából ellopja és lehetőleg egészben a saját falujába juttassa. Ez a tradicionális fajtája a buzakashi nevű játéknak, manapság ennél egy fokkal modernebb változatban, egy nagyjából két futballpályányi területen játsszák. A játékosok - csapatonként már csak 12 fő - itt egy autógumikból kirakott körbe próbálják meg eljuttatni a tetemet.

Forrás: Getty Images
Kattintson a fotóra és nézzen még képeket egy buzakashi-meccsről!

Régebben a megölt állat egész testét használták a játékhoz, manapság van olyan hely, ahol a fejet és a végtagokat eltávolítják és a testet összevarrják, hogy minél kevesebb belsőség kerüljön a játéktérre.

A játék különös erőnlétet kíván meg a versenyzőktől, a közel 30 kilogrammos állatot ugyanis úgy kell megtartaniuk, hogy fél kézzel a lovat irányítják, ráadásul az ellenfél játékosaival is birkózni kell közben. A mérkőzések előtt a játékvezető tájékoztatja a csapatokat a szabályokról: a küzdelem hevében sem a kés, sem a lőfegyverek használata nem megengedett, ráadásul káromkodni is szigorúan tilos.


Buzkashi-meccs Afganisztánban

A játék akkor kezdődik, amikor a bíró a csapatok közé, a földre hajítja a döglött kecskét. A mérkőzés akkor ér véget, ha a játékvezető megunja, vagy ha a játékszer annyira sérül, hogy alkalmatlanná válik a további játékra.