Bezárják Tutanhamon sírját a turisták előtt

Vágólapra másolva!
Túl sok kárt okoznak a turisták, ezért az egyiptomi műemlékvédelmi tanács azt fontolgatja, hogy bezárja az ország egyik legismertebb turistalátványosságát, Tutanhamon sírját a luxori Királyok-völgyében.
Vágólapra másolva!

Omladozik a vakolat a fiatalon meghalt fáraó Tutanhamon falfestményekkel díszített sírkamrájáról, ezért az egyiptomi műemlékvédelmi tanács komolyan fontolóra veszi, hogy két másik sírhellyel együtt az idei év végén bezárják a kamrát. A turistákat egy várhatóan kevésbé izgalmas mérethű másolattal próbálják majd kiszolgálni.

Forrás: AFP

A sírhelyet 1922-ben találta meg Howard Carter tárta fel és a sírhely négy terme közül az egyikben díszes falfestményeket talált. Már az első napokban nyilvánvalóvá vált, hogy a szabad levegővel érintkezve a festmények károsodást szenvednek. A károsodás mértéke ugyanakkor eltörpül a mai állapotok mellett, hiszen naponta több ezer ember keresi fel a híres sírkamrát és a páratartalom, valamint a por is súlyos károkat okoz a falfestményekben.

Forrás: AFP

A hatóságok azt ígérik, hogy a kiállított másolat tökéletes lesz, erre egyébként minden technikai feltétel rendelkezésre áll. Az anyagok összetéveszthetőek lesznek az eredetiekkel, ugyanakkor sokkal jobb megvilágításban láthatják majd az érdeklődők a fáraó sírját. Az eljárás bonyolult, de segítségével a kutatók is jobban tanulmányozhatják majd a sírhelyet.