A canopytól a helisíig - a legjobb kalandtúrák

Vágólapra másolva!
A világ legjobb kalandtúrái nem minden esetben életveszélyesek. A fókuszban a veszély helyett ma már az élmény és a tapasztalatszerzés áll. Izgalmak azonban vérmérséklettől függően valamennyi kontinensen fellelhetők, a kényelmes tengeri kajakozástól a teleszkópos sivatagi csillagvizsgálós túrákon és trópusi merüléseken át, a százméteres drótköteles kalandokig. Újabban már mozgássérülteknek is.
Vágólapra másolva!

A kalandturizmus lényege, hogy kimozdítsák a turistákat a megszokott kényelmi zónájukból és természetközeli élményekkel megajándékozva valamilyen fizikai aktivitásra bírják őket. Míg korábban a bungee jumping jelentette a kalandok csúcsát, ma már alkattól, vérmérséklettől és vállalkozókedvtől függően lehet válogatni a programok között. A paplanernyőzést például egészen eltérő okból keresik a turisták. Míg vannak, akik izgalmakat, adrenalinsokkot várnak, mások kellemes kikapcsolódást, üdítően ható rekreációs tevékenységet találnak benne. Ugyanakkor az olyan vad kalandok, mint a helisí, vagy a sivatagi túlélőtúra mellett a szelíd kalandok is keresettek. Már idén érdemes lesz kipróbálni a sivatagi teleszkópos csillagvizsgálást, vagy a lombkorona- és drótköteles kirándulásokat.

Drótköteles kalandok: Sebesség és látvány

A canopy és a ziprider között a sebesség a legnagyobb különbség. A ziprider esetében, egy két ponton felfüggesztett gyöngyvászon beülőszék teszi kényelmesebbé a száguldást. A zipriderezőket tulajdonképpen csak a lendület viszi, ha úgy tetszik, az egész konstrukció egy drótkötélcsúszda, amelynek élvezeti értékét az adja, hogy a pálya milyen magasról indul, illetve, hogy milyen meredek. A zipriderezők szerint nem elhanyagolható szempont a feltáruló táj sem.

Forrás: [origo]

A canopy egy ülőszékek nélküli libegőhöz hasonlít, ahol a vállalkozó kedvűek egy biztonsági ülésben a drótkötélhez rögzítve csúszhatnak egy több szakaszból álló pályán. Ez a drótkötelezésnek egy visszafogottabb változata, amely inkább a látványt és táj szépségét helyezi előtérbe. Idehaza Visegrádon találunk drótkötélpályát, vadabb zipriderezéshez a svájci Grindewald kivételével inkább az amerikai kontinensen, így például az Alaszkában és Utahban érdemes nézelődni.

Skydiving az Everestről

Forrás: NASA

Komolyabb előképzettséget igénylő kalandok közül az egyik legnépszerűbb a Mount Everest csúcsai körül végrehajtott skydive. A jelentkezők 8000 méteres magasságból oxigénmaszkkal ugranak. Az akció közben fényképezési és filmezési lehetőséget is biztosítanak azoknak, akiknek még erre is futná az energiájából.

Kanyontúrák Utahban

A kalandtúrázók kegyeiért soha nem kellett megküzdenie a nyugat-amerikai államnak. A rekreációs sétáktól kezdve az indiánokról szóló örökségtúrákon át a legkeményebb hegymászós erőpróbákig Utahban mindenre van lehetősége az utazóknak. A legújabb, 127 órás teljesítménytúrán a jelentkezők a Canyonlands National Parkban, a Robber's Roost területén és a Blue John Canyonnál bizonyíthatnak. Az ötletet Danny Boyle 127 óra című Oscar-díjas filmje adta, amely Aron Ralston sziklamászó igaz történetét dolgozza fel. A túrázók felkeresik azt hasadékot is, ahol Ralston 5 nap "rabság" után belevéste a nevét sziklafalba, majd saját kezével amputálta jobb karját, hogy kiszabaduljon a kövek fogságából.

Forrás: Americansouthwest

A szelíd kalandtúrák legkeresettebb formája azok az úgynevezett csendtúrák, ahol a városok morajlása helyett a természet csendjét hallgatják a turisták. Ilyen jellegű csendtúrákat Gand Canyon Nemzeti parkban találunk. A parkot keresztülszelő Colorado-folyón az első csendes raftingtúrák március elsején indulnak. Válogathatunk egynapos és félnapos kirándulások között, 50-155 dolláros áron. Az árba beletartozik egy könnyű ebéd is, amelyet a turisták vízhatlan uzsonnás táskában kapnak kézhez, és a folyón, menet közben fogyasztanak el.

Teleszkópos sivatagi csillagvizsgálás

Forrás: [origo]

A Namib-sivatag közepén fekvő Sossusvlei Desert Lodge nagyteljesítményű távcsövekkel készül az éjszakákra. A csillagászok által is előszeretettel keresett Namib-sivatag felett ugyanis nemcsak látványosabb, de kutatási szempontból is remek adottságokkal rendelkezik az égbolt. Jól látható a tejútrendszer és a körülötte keringő olyan törpe galaxisok, mint a Magellán-felhő. A szomszédos Botswanában a Sanctuary Baines' Camp munkatársai kozmikus szafarit is kínálnak. Az esti élménytúra és oktatás után a turisták a szabad ég alatt hatalmas rézkádban fürdőzve tanulmányozhatják az eget.

Több mint akadálymentesítés

A Braille-írással készült étlapok és beguruló zuhanyzós szállodai szobák után az elmúlt években óriási igény mutatkozott a kerekesszékkel és végigjárható túraútvonalak és kilátók iránt. A kanadai Québecben található Esprit Lodge például kifejezetten mozgássérülteknek szervez raftingkirándulásokat. A Texas állambeli nemzeti parkok és természetvédelmi területek szintén egytől egyig látogathatóak a kerekes székesek számára. Speciális kerekesszékes túrákat a Grand Canyonban is szervez a parkfelügyelet.

Ausztrália és a Dél-Afrikai Köztársaság ugyancsak igen fejlett infrastruktúrával rendelkezik a mozgássérültek vakációztatásában. A vendégek mozgásképességétől és fizikai erőnlététől függően országszerte ajánlanak programokat. Szóba jöhet lovaglás, búvárkodás, tandem-ejtőernyőzés, sárkányrepülőzés vagy canyon swing. A gumiköteles ugrásokat például a Cairnstól 15 kilométerre található Saddle-hegynél szervezik.

Sz.K.