Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Üresen áll Gáza egyetlen ötcsillagos szállodája

Vágólapra másolva!
Hatemeletnyi luxus, hatalmas tetőterasz, trópusi kertben álló feszített víztükrű úszómedence jacuzzival, a Földközi-tengerre néző lakosztályokban márvánnyal és arannyal díszített fürdőszobák. A környezet leginkább egy egyiptomi luxushotelre emlékeztet, pedig az al-Mashtal ötcsillagos szálloda Gázában található. A szálloda közelében a Hamász egyik agyonbombázott kiképzőtábora emlékeztet a hétköznapokra.
Vágólapra másolva!

Az al-Mastal Gáza első és egyetlen ötcsillagos szállodája, amely ambiciózus tervnek indult, főként ha tekintetbe vesszük, hogy gyakorlatilag nem érkeznek turisták a városba, és a gázai lakosság 70 százaléka a létminimum alatt él.

A szálloda építése a 90-es évek közepén kezdődött. Az oslói szerződés aláírását követő optimista hangulatban sokan hittek abban, hogy hosszan tartó békeidőszak következik, és reális esélye látszott a palesztin állam létrejöttének. Az épületet eredetileg irodaháznak tervezték, és egy palesztin üzletemberekből álló konzorcium finanszírozta az építkezést több arab állam anyagi támogatásával. A 2000 szeptemberében kezdődött második palesztin intifáda kirobbanásával a munka leállt.

Az építkezés végül 2006-ban fejeződött be, ekkorra már az eredeti terveket átalakították úgy, hogy egy szálloda követelményeinek is megfeleljen. Az elkészült szállodát a felső kategóriás Mövenpick-lánc üzemeltette egészen egy évig, ugyanis 2007-ben véres harcok árán a Hamász vette át az ellenőrzést a Gázai övezet felett, a Mövenpick pedig kivonult, és a szállodát bezárták.

Végül 2010-ben a spanyol ArcMed-csoport megegyezett a tulajdonosokkal, átvette az irányítást, és újra megnyitotta a szállodát. Anna Balletbo, az Arcmed elnöke a Guardian brit lapnak elmondta, hogy a cég vezetésével megnézték a szállodát, meglátták a benne rejlő lehetőségeket, és úgy döntöttek, belevágnak.

A szálloda komoly károkat szenvedett a 2008-2009-es háborúban, így az új tulajdonosoknak előbb teljes körű felújítást kellett végrehajtania, valamint a még hiányzó berendezéseket kellett beszerelni. A szálloda végül idén május 1-ején nyitotta meg kapuit újra, igaz egyelőre csak 77 szoba üzemel a 220-ból.

Forrás: --

Már az első napokban komoly nehézségek mutatkoztak a szükséges élelmiszerek beszerzésében - mondta Anna Balletbo. Ahol csak lehetséges, igyekszünk mindent a helyi piacokról beszerezni, és csak abban az esetben importálunk élelmiszert és különböző eszközöket, ha Gázában nem tudjuk beszerezni - tette hozzá. A beszerzés még így sem egyszerű, ugyanis sokszor napokat késnek az árucikkek a szigorú határellenőrzések miatt. Az ételek alapanyagai közül is sokat képtelenség beszerezni, így a szálloda étlapjáról hiányzik a gomba, a kagyló, és a helyiek tiltakozása miatt kacsahúst sem szolgálnak fel - mondta a lapnak Rafel Carpinell, a hotel ügyvezetője.

A korábban mallorcai és dominikai hoteleket irányító menedzser számára a legnehezebb feladatot a folyamatos légiriadók jelentették, de ma már nem zavarja a szirénák hangja. Végezzük a dolgunkat nap mint nap - mondta.

Az al-Mastal vezetősége a turisták hiányában azt reméli, hogy a szálloda vendégeinek döntő többségét újságírók, delegációk és az ENSZ munkatársai teszik majd ki, és több gazdag gázai lakos is szívesen vacsorázik a szálloda éttermeiben és kávézójában, sőt már esküvőre is érkezett foglalás.

A legnagyobb gondot jelenleg a medence használata jelenti, ugyanis férfiak és nők egyszerre nem használhatják. A szálloda külön férfi és női napot vezetett be, de egyelőre így is megoldatlan a női fürdőzők elzárása a kíváncsi tekintetek elől.

Az ArcMed-csoport elnöke úgy számol, hogy ha a működés első évében nem lesz veszteséges a szálloda, a következő évben pedig szerény nyereséget termel, akkor már megérte a befektetett pénz és energia.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről