Műhó egymillió euróért

síterepek, téli sportok, síparadicsom, Ischgl
Vágólapra másolva!
Idén is rosszul kezdődik a szezon az osztrák síterepek számára, hiszen november végén a magasabban fekvő síterepeken rendszerint már elindul a szezon. Az idei enyhe időjárás és a csapadék hiánya miatt sok sípálya csak decemberben nyithat majd ki. Nem így Ischgl, ahol egymillió eurót költöttek 70 kilométernyi pálya hóágyúzására.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hétvégén több osztrák síterep is kinyitott, bár a pályaüzemeltetők lassan kezdhetnek aggódni a hóhiány miatt. A viszonylag enyhe időjárás és a csapadék hiánya miatt egyre valószínűbb, hogy a legtöbb pályarendszer már csak decemberben nyit ki. Vannak azonban kivételek. Az elegáns és felkapott tiroli Ischgl pályáinak üzemeltetői nem bízták a véletlenre, ugyanis a pályák behavazására nem kevesebb, mint egymillió eurót fordítottak. A hétvégén elindult szezonban 70 kilométernyi pályát borítottak be hóval. A nem mindennapi művelethez az kellett, hogy 500 hóágyú dolgozzon folyamatosan éjjel, nappal.

Forrás: Wikimedia Commons

Az ágyúk egy hete működnek és eddig összesen 350 ezer négyzetméternyi vizet használtak fel - írja a sielok.hu. A pályarendszeren egyébként ezer hóágyú áll rendelkezésre, de mindegyiket egyszerre nem lehet működtetni. A hóágyúzás, bár nagyon drága, valószínűleg még a kisebb rosszat jelenti a pályarendszer üzemeltetője számára, ugyanis a veszteség sokkal nagyobb lenne, ha akár csak egy héttel később nyitnák meg a lifteket. Az anyagi veszteség mellett az imidzséből is sokat veszített volna Ischgl a késlekedéssel.

Forrás: Wikimedia Commons

A hőmérséklet ugyanakkor nem éppen a legkedvezőbb a hóágyúzáshoz, hiszen a készítők sok esetben plusz fokokban dolgoztak. A száraz levegő és az alacsony páratartalom ugyanakkor már nem akadály, a mai modern rendszerekkel ilyen körülmények között is jó minőségű műhó készíthető. Az első hétvégén 23 felvonó nyitott ki.

Ischglben a főszezonban 44 lift szállítja a pályák tetejére a síelőket, akik 238 kilométernyi pályán csiszolgathatják tudásukat. A pályarendszer legmagasabb pontja 2872 méter magasan van. A szezont egyébként a Roxette koncertje nyitotta meg.