A legjobb kékhullámos strandok a Balatonnál

Strand, kánikula, nyár, balaton, fürdőzők
Vágólapra másolva!
A balatoni 97 nyilvános strand közül idén 25 fürdőhely viselheti a kékhullámos zászlót, amelyet idén már tízedik alkalommal ítéltek meg a balatoni turizmussal foglalkozó szervezetek. A címet a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó strandok kapják. Sorozatunkban sorra vesszük a legjobbakat.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kékhullám zászlóra minden strand üzemeltetője pályázhatott, az induláshoz le kellett adniuk az üzemeltetési dokumentumokat, a működéssel kapcsolatos kérdésekre kellett választ adniuk, és helyszíni szemlék alapján is felmérték a szolgáltatások minőségét.
Az ellenőrök a strandokat az adott pillanatban látható műszaki, környezeti állapotok, és a szolgáltatások szerint értékelték, de nem vették például figyelembe az árakat, sőt a vízminőséget sem.

A 29 pályázó strand közül csak ötnek nem adták meg a minősítést, ezek többsége nem volt megfelelő készültségi állapotban a szezon kezdetére. A 25 nyertest további három kategóriára osztották, egycsillagos minősítést kaptak azok a strandok, amelyek korrekten teljesítik az előírásokat, a kétcsillagos minősítés jó szolgáltatásokat jelent, a háromcsillagos pedig kiválóakat. Egycsillagos minősítést hét, kétcsillagos minősítést szintén hét strandnál állapítottak meg a bírák, a maradék 11 strand pedig háromcsillagos minősítéssel büszkélkedhet.
Induló sorozatunkban sorra vesszük a díjazott strandokat:

Fonyód Sándortelepi szabadstrand (**)

Az ingyenes kategóriába tartozó partszakaszok közül a felszereltségét és kiterjedését tekintve is a legjobbnak számító fonyódi szabadstrand az egyik legalkalmasabb a gyerekes strandoláshoz. A városban több szabadstrand és ingyenesen használható korábbi fizetős strand is található. Ezek közül az infrastruktúrát tekintve a kikötő melletti Városi strand emelkedik ki, amely 2008-ban kékhullám zászlót érdemelt ki a kiváló vízminőség miatt. A város közepén hatalmas méretű szolgáltatóközpontot építettek fel az utóbbi években a nagystrand és a móló közé, ahol számos étterem, palacsintázó és kocsma üzemel. A park színpadán a nyári hétvégéken koncerteket és színházi előadásokat is tartanak. A strandon sportpályák, vízibiciklibérlés és csúszdák várják a nyaralókat, valamint vízi mentő szolgálat is működik.

Révfülöp, Császtai strand (*)

Bár nem szabadstrand, az északi oldalon a révfülöpi Császtai strand az egyik leghangulatosabb partszakasz a Balatonon. A település nyugati végében található strandot a 2011-es szezon előtt 20 millió forintos beruházással újították fel, kiépült a járda, az öntözőrendszer, megújultak a vizes blokkok, a padok, új szemeteseket állítottak fel, rönkfa játszótér is épült, valamint kialakítottak egy pelenkázót is.
A strand óriási előnye, hogy itt szinte alig van tömeg. Révfülöpön több más strand is található, így a tömeg még egy zsúfoltabb hétvégén is jól eloszlik. A Császtai strandon nagy füves terület áll a strandolók rendelkezésére, szerencsére árnyékos helyekkel is. A sportolni vágyók használhatják a strandröplabda-pályát, de vannak a fejelgetéshez szükséges kapuk és óriáscsúszda is. A strandra a napi felnőttjegy 450, a gyerekjegy 250 forintba kerül, de ha délután 4 óra után érkezünk, közel fele áron bejuthatunk.

Alsóörs, községi strand (***)

Háromcsillagos besorolást kapott az északi part évek óta egyik legnépszerűbb strandja az alsóörsi községi strand. Itt is vonzerőt jelent a nagy kiterjedésű ápolt füves terület, ahol napozni és az árnyékban hűsölni is lehet. A meder is biztonságosan és kényelmesen mélyül, a víz által kihordott homokot pedig évente pótolják, így biztosítva a sekély vizű strandolást.
Az alsóörsi strandon a mozgáskorlátozottak is kényelmesen közlekedhetnek, hiszen mindegyik szolgáltatás megközelíthető és igénybe vehető kerekesszékkel. A strand közelében nemrég parkoló is létesült, amelyet ingyenesen vehetnek igénybe a vendégek, az elmúlt évben pedig egy új 66 négyzetméteres gyerekpagony épült, ahol rendszeresen programokat és játékokat szerveznek a gyerekeknek. A strandon új lámpasort is felállítottak, így akár éjszakai fürdőzésre is van lehetőség - írja a Balatontipp.
A strandra egyébként belépő ellenében juthatunk csak be, a felnőtteknek 550, gyerekeknek 500 forint, de délután 4 óra után itt is kedvezményes belépőjegyet vásárolhatunk.

Balatonszemes, Berzsenyi utcai strand (**)

Balatonszemesen két szabadstrand is található, egyik a város keleti, másik a nyugati végén. Mi most a nyugati véget ajánljuk olvasóinknak. A Berzsenyi utcai szabad strandot a faluba érve a második lámpánál lekanyarodva közelíthetjük meg. A strand ingyenesen vehető igénybe, belépődíjat csak a szomszédos élményfürdőbe kell fizetni. Ingyenes parkoló, homokos sportpályák (strandröplabda, lábtenisz, streetball) és a vízben felállított kapuk jelentik a sportolási lehetőségeket. A sportszerek kölcsönzéséért, az óriás sakk használatáért, valamint a napozóágyakért és a kabinért fizetni kell. A strandon természetesen melegkonyhás büfék is vannak és kétheti rendszerességgel itt tartják a Mozdulj Balaton programsorozat rendezvényeit is.

Balatonföldvár, Keleti szabad strand (**)

A földvári strandok közül ez esik legközelebb Szántódhoz, a rév felől érkezve a 7-es útig sem kell kimennünk, hogy elérjük a bejáratot, rögtön a part menti úton haladva induljunk el. A keleti strand a város többi strandjához hasonlóan ingyenesen használható és a jó kiépítettségének, valamint a felszereltségének köszönhetően sok gyerekes család kedvence.
Nagy füves terület, árnyékot adó fák, jól karbantartott sportpályák, játszótér és csúszda található itt, s bár a part - mint sok más helyen is - betonos és kilométereket kell gyalogolni a megfelelő mélységű vízhez, itt épp a sekély víz az elsőszámú vonzerő.
A strandon 2011-ben jelentős felújításokat hajtottak végre: megújultak a vizes blokkok, amelyet akadálymentesítettek is, új padok, gyerekjátékok épültek és a füves területet is felújították.