A legjobb termelői piacok a Balatonnál

termelői piacok a balatonnál, piac, bio, balaton, káptalantóti, gyenesdiás, csopak, halpiac, termelői piac, Ökopiac Csopak
Vágólapra másolva!
Tönkölykolbász, retekcsíra és levendulás kecskesajt - egy kis ízelítő azok közül a házi termékek közül, amiért sokan a termelői piacokat látogatják a Balatonnál. Az északi parton és a Balaton-felvidéken szinte egymást érik ezek a vásárok, a déli partról pedig egyelőre még mindig a legegyszerűbb átkompozni Tihanyba, vagy ha közelebb van, Hévízre autózni. Következzenek a szerintünk legjobb piacok, amelyek miatt nemcsak szombat reggel éri meg egy kicsit korábban kelni.
Vágólapra másolva!

Liliomkert, Káptalantóti

A Liliomkert az első volt a környékbeli termelői piacok sorában, és gyakorlatilag alapítása óta küzd a hatóságokkal. A 2007-ben indult piac Harmathy Ildikó magánterületén, Káptalantóti szélén, a Tapolcáról Zánkára vezető út mellett található. A környékbeliek által termelt zöldségek, "kapirgálós" tyúkok tojásai, kemencében sült kenyér, bio gyümölcslevek, borok, lekvárok, mézek mellett szappanok, csírák, hidegen sajtolt olajok, és mangalicatermékek is szerepelnek a felhozatalban. De megkóstolhatjuk Pettenkoffer Viki fűszeres sajtcsodáit és a Bácshegyi Kecskefarm termékeit is.

Forrás: Ökopiac Csopak

Találunk nőknek készült alkoholos cseppeket a nehéz napokra, a vegák pedig tönkölybúzakolbászt és növényi pástétomokat vihetnek haza. Régiség kereskedők árulják a portékáikat, de van turkáló és antikvárium is, sőt olykor egy-egy zenész szórakoztatja a vásárlásban megfáradt közönséget. Ha nem az otthoni kamra készleteinek feltöltése a cél, akkor is érdemes eljönni már csak a hangulat miatt is. Igaz, vasárnaponként elég nagy a tömeg, de akit ez egy kicsit is idegesít, a feszültséget fakultatív programként íjászattal is levezetheti. A piac pénteken este és vasárnap reggeltől délután 2-ig tart nyitva.

Gyenesi halpiac

Bár első hallásra abszurd jelenségnek hangzik, de a Balatonnál sem egyszerű friss halhoz jutni - leszámítva az import hekket. Siófokon korábban is volt egy halpiac, de az északi parton lakók és az itt nyaralók néha kénytelen voltak saját maguk horgászbotot ragadni, ha friss balatoni halra vágytak. A helyzeten azonban sokat javít a gyenesdiási Balatoni Hal- és Termelői Piac.

Forrás: Gyenesdiás Tourinform

Aki kedvet kap egy halászlé vagy egy keszeg elkészítéséhez, friss, jégtálcán kínált halakból válogathat. Kezdő halsütők és azok, akik szeretnék megúszni a halak feldarabolásával járó cirkuszt, vehetnek tisztított, előhűtött halat is, aki pedig csak enni akar, kérhet helyben elkészített keszeget, kárászt, pontyot és pisztrángot. A piacon a helyi termelők és kézművesek pultjai is megtalálhatók, külön faházat kapott például a Káptalantóti Mangalica, a langallózó és a körtőskalács-sütő, de találunk kecsketejből készült sajtokat, pálinkát, házi lekvárokat és szörpöket is. A piacot a Kárpáti Korzón találjuk meg minden szombaton 16-20 óráig, főszezonban keddenként is, 10 és este 8 óra között.

Termelői piac Csopakon

Szombatonként 7-14 óráig, a Balaton Borkúria udvarára mehetünk piacozni. A már alapnak számító kemencés lángos, kürtős kalács, a mangalicatermékek és a füstölt pisztráng mellett, házi száraz tésztát is lehet venni, ezenkívül kerámiatálakból, vázákból, bögrékből is van választék. A szervezők olyan extrákra is gondoltak, mint a játszósarok vagy a biciklitároló. 10-13 termelő és kézműves árul itt, különösen ideális helyszín akkor, ha nem szeretjük a nagy nyüzsgést.

Forrás: Gyenesdiás Tourinform

Tihanyi Ökopiac

Tihanyba már régóta nem az Apátság miatt utazunk, a félsziget egyre több kulturális és sportprogram helyszíne. Ehhez jön még az Ökopiac, ami miatt még a vakáció ideje alatt is érdemes szombat reggel egy kicsit korábban felkelni. Friss, kalács, mangalicakolbász, tejeskávé, házi sütemények és természetesen levendulaszappan is kapható. A piac kissé rendhagyónak számít, ugyanis ide nemcsak a régióból, hanem az ország más területeiről is érkeznek őstermelők. A jó ízek mellett régi könyveket, kézműves termékeket is találunk. (Reggel 8-tól 13 óráig, a Kossuth utcai Akasztó-dombi parkolóban.)

Forrás: Ökopiac Csopak

Egyre nagyobb a konkurencia

A Hévízi Termelői Piac kedden és szombaton délelőtt, valamint csütörtökön délután tart nyitva. Csaknem 150 árus jár ide, és egy órán át ingyenes a parkolás. A bemutatott piacokon kívül természetesen még számos helyen szerezhetjük be a kötelező langallót és kecskesajtot. A vonyarcvashegyi Szent Mihály Piacra például már külön a panoráma miatt is érdemes ellátogatni, vasárnaponként Balatonfüreden, a Vásárcsarnok előtti téren az őstermelők árui mellett a bolhapiac kínálatát is lehet tanulmányozni. A termelői piacok sorához Kapolcs, Köveskál, Nemesvámos, Vigántpetend, Vászoly és a Keszthelytől 17 km-re levő Vindornyalak is csatlakozott. Vidám piacozást!