A sárkányhajózás a legjobb csapatépítő sport

Vágólapra másolva!
Szinte minden magyar tavat és folyót elleptek a vízisárkányok. Ezek a látványos úszó szörnyek azonban teljesen veszélytelenek, sőt, határozottan szórakoztatóak, még evezni is élvezet velük. Az idei év vízisport-őrülete a sárkányhajózás, nemcsak a Balatonon. 
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Áttörés ez az év, a kritikus tömeg áttörése: egyszerűen mára olyan sokan kattantak rá a dologra, hogy még azok is kénytelenek észrevenni, akik az életükben nem fogtak lapátot a kezükbe. Hogy pontosan miről van szó? Végy egy bazi hosszú kajakot, aminek az orrára sárkányfejet, tatjára pedig sárkányfarkat fabrikálsz, ültess bele húsz embert, adj a kezükbe evezőt, és hajrá! Hogy hol itt a mágia? Rejtély, de a dolog mégis működik: idén már nem csak pár megszállott kis sportegyesület foglalkozik a dologgal, de szinte minden vízparti településen találni sárkányhajóklubot, lehet venni és bérelni, csapatépítő tréningnek is ajánlják, sőt: júliusban már egy rangos nemzetközi versenyen is jó helyezést ért el a magyar csapat. De honnan ez az egész őrület?

A holt költő emléke
A sárkányhajózás szokása Kínából ered, úgy látszik, a keleti birodalom a legendák exportálásában is nagyhatalom. A sztori szerint bő 2000 évvel ezelőtt élt egy Csü Jüan nevű, sokak által nagyra becsült államférfi, aki nem mellékesen költő is volt (egyébként máig a kínai irodalom egyik legnagyobbjaként tartják számon). Dicső pályafutása úgy ért véget, hogy egyik ellenfele puszta féltékenységből hazaárulással vádolta, és a korrupt hivatalnokok elérték, hogy büntetésként száműzzék a költőt - ő viszont a vádak fölött érzett bánatában és szégyenében vízbe vetette magát. A nép egyszerű gyermekei viszont annyira szerették, hogy csónakokba pattantak, és megpróbálták kihalászni holttestét a vízből, hogy legalább a tisztességes temetés meglegyen. Hát ebből a nemes célból rendezett össznépi evezésből eredeztetik a sárkányhajózást.

Buli, sport, fíling
Mára a gyászos hangulat szerencsére elillant a hagyományból, maradt a látványos hajótest, a csapatos evezés (aminek nem ritkán dobszó ad ritmust), és a remek nyári hangulat. Nem csoda, hogy a sport futótűzként terjedt el Európában: alig több mint két évtizede bukkant fel a kontinensen, és mára gyakorlatilag mindenütt megtalálható, hazánkban is egy sor klub és csapat működik, sőt Sárkányhajó Szövetség is alakult.
Úgy tűnik, a közös evezés multifunkcionális dolog, mert nem csak a sportőrülteknek, de még cégeknek is ajánlják - aki ügyesen használja a webes keresőket, könnyen találhat sárkányhajós tréningcéget. Elmondásuk szerint a közös evezés elsőosztályú közösségformáló játék, és azok a munkahelyi csapatok, amelyek részt vesznek egy közös sárkányhajózáson, utána együttműködőbbek, hatékonyabbak és boldogabbak lesznek.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Magyar siker
A nagy pezsgés-nyüzsgés meg is hozta az eredményét, mert idén júliustól minden magyar sárkányhajós büszkén húzhatja ki magát. A világviszonylatban is rangosnak számító Klub Legénység Világbajnokságon negyedik helyezést ért el a magyar csapat, ráadásul egy főleg amatőrökből álló társaság, a Fekete Gyöngy - Rába SC küzdötte magát a dobogó közelébe. A csapat egyetlen kenus múlttal bíró tagja Sziklenka László, aki mellesleg a Magyar Sárkányhajó Szövetség szakmai alelnöke is. Őt kérdeztük: kinek ajánlja a sárkányhajózást?

Össznépi sárkánylovaglás
"Mindenkinek ajánlom, iskolástól a nyugdíjasig bárki kipróbálhatja - mondta el a sportember - nincsenek életkori megkötések. Rendszeresen szerveznek grand senior versenyeket is, azokon minden résztvevő 60 év fölötti. Sőt, az EB-küldöttségünk tagja például, Pipa Károly jövőre lesz 70 éves." Mint megtudjuk, nem csak a kor, de az előképzettség terén is demokratikus sport a sárkányhajózás, nem kell evezős múlt, bárki próbát tehet. Mint az egykori kenus elmondja, a fő különbség a többi evezős sporthoz képest éppen ebben van: mivel itt csapatok szállnak a vízre, a tagok segítik, támogatják egymást, hiszen attól függ az eredményük, hogy mekkora az összhang a tagok között.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Fejenként egy ezresért bérelhetünk sárkányhajót
Ha tehát valaki kedvet kap a sárkányhajózáshoz, nincs más dolga, mint összeverbuválni egy minimum 12, maximum 20 fős csapatot (talán ez a rész jelenti a legnagyobb kihívást), aztán pedig irány a vízpart! Több helyen kínálnak bérlésre sárkányhajót (Google keresőbe bepötyög: sárkányhajó bérlés), talán érdemes először így kipróbálni a dolgot. Csak ízelítőül pár hely: Balatonfüred, Orfű, Sződliget, Göd, Római Part. Körülbelül 20-22 ezer forintért már egy órára beülhetünk egy vízi szörnybe, ez a költség pedig, szétdobva húsz emberre igazán nem megterhelő. Akik vásárlásban gondolkodnak, azok valamivel 1 millió forint fölött, inkább másfél millióért vehetnek egy hajót, ami fejenként 60-70 ezer forintot jelent, ez már valamivel nagyobb elkötelezettség esetén ajánlott.

A Magyar Sárkányhajó Szövetség oldalán a legtöbb kérdésünkre egyből válaszolt is kapunk - ide pedig vigyázat, csak az kattintson, aki elég bátor egy sárkányos meglepetéshez!