Nyíregyháza felkerülhet a gyógyvíztérképre

Nyíregyháza, Sóstó, sóstógyógyfürdő,
Vágólapra másolva!
Új célponttá válhat Nyíregyháza a gyógyturizmusban, három fürdő kapta meg ugyanis a gyógyintézmény címet a szabolcsi megyeszékhely városrészében található Sóstógyógyfürdő. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdag gyógyvizekben, amelyek elsősorban mozgásszervi betegségek kezelésére használhatók. A legmelegebb a Tiszavasváriban feltörő 67 Celsius-fokos termálvíz.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Balázs Attila

A gyógyintézmény cím odaítélését a sóstógyógyfürdői gyógyvíz speciális tulajdonságai indokolták, amelyek egyedülállóak a régióban, már csak az ásványianyag-tartalom és hőmérséklet tekintetében is. Sóstógyógyfürdő gyógyturisztikai vonzerejének erősítése kiemelt célja a nyíregyházi önkormányzatnak, ezért kezdeményezték a gyógyhellyé történő nyilvánítást is, amely ha megtörténik és megvalósulnak a szükséges beruházások, jelentős vendégszám-növekedést eredményezhet a Szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. A megyében összesen 32 termálkút található, és többnek nagy a jodid-, a bromid- és a fluoridtartalma, így a szakemberek szerint gyógyvíznek tekinthetők.

Sóstógyógyfürdő mellett a fehérgyarmat-vásárosnaményi Szatmár-Beregi Kórháznak van minősítetten gyógyfürdője, ahol szintén mozgásszervi betegségeket kezelnek. Azonban gyógyhatásúnak tartják emellett a nyírbátori, a tiszavasvári, a kisvárdai, a mátészalkai és a vásárosnaményi fürdő vízét is.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a legmelegebb, 67 Celsius-fokos termálvíz Tiszavasváriban található. Az ottani strand fejlesztésére jelentkezett is egy befektető, de az alapkőletételt nem követte beruházás, egyelőre késik az építkezés.
A szakemberek úgy tartják, hogy a megye alatt húzódó úgynevezett termálvíztest nagy kiterjedésű, így a statikus készlet jelentősnek mondható. A termálvíz utánpótlása kiegyensúlyozott, és minősége is jó állapotú.