Meseszép kastélyok Európában

Vágólapra másolva!
Szerencsés helyzetben vagyunk, mert amellett, hogy sok gyönyörű kastéllyal büszkélkedhetünk itthon, a környező országokban sincs hiány olyan kastélyokból, amelyeket érdemes legalább egyszer élőben is megnézni. A következő összeállításban öt meseszép európai kastélyt mutatunk be Olaszországtól Portugáliáig.
Vágólapra másolva!

Miramare-kastély, Olaszország

A Miramare-kastély egy sziklás kőszirt tetején épült, 10 km-re található Trieszttől. Egy szépséges botanikus kerttel van körülvéve, a panoráma pedig lenyűgöző, hiszen a kastély a Grignano-öbölre és az Adriai-tengerre a néz.

Forrás: AFP/Paolo Lazzarin

A romantikus kastélyt a 19. században építették Habsburg Miksa osztrák főherceg és felesége, Sarolta belga királyi hercegnő részére fehér márványból. A kastély luxus rezidenciaként szolgált a hercegi pár számára, az idelátogatók megcsodálhatjuk az eredeti bútorokat és helyiségeket.

Utazás: Budapestről Trisztbe vonattal, busszal, autóval is könnyen el lehet jutni, Triesztből többek közt vonattal mehetünk a kastélyhoz
Nyitva tartás: minden nap
Jegyek: felnőtt - 6 euró, 18 év alatt ingyenes
Szállás: booking.com, hostelworld.com
Virtuális túra
További információk a honlap
on



Neuschwanstein kastély, Németország

Ezt a 19. századi fellegvárat II. Lajos, Bajorország királya építtette. A Neuschwanstein kastély Németország egyik fő látványossága, évente több mint egy millióan látogatják meg. Nem véletlen, hogy több mesebeli kastélynak is ez a fantasztikus, kecses tornyú építmény adta az ihletet, ilyen például a Csipkerózsika-kastély Disneylandben.

Forrás: AFP/Bildagentur RM

A kastély egy kapuházból, egy, az előkelő hölgyek részére épített lakórészből, a király lakhelyéből, egy négyzet alapú toronyból, és a nyugati végén két toronnyal szegélyezett fellegvárból áll. A kastély főkapujához meredek, szűk út vezet fel. A berendezések és dekorációk Richard Wagner operáit és a germán legendákat idézik.

Utazás: Budapestről Münchenbe lehet repülni fapadossal (Ryanair), Münchenből vonattal mehetünk Hohenschwangauba, ami a vár és a hegy lábánál van
Nyitva tartás: minden nap (kivéve ünnepek)
Jegyek: felnőtt - 12 euró, 18 év alattiaknak ingyenes
A jegyek konkrét időpontra szólnak, mivel csak csoportos idegenvezetés mellett lehet megnézni a kastélyt (magyarul is hallgathatjuk audioguide segítségével), és előre meg kell venni a jegyeket online vagy Hohenschwangauban, fent a kastélynál már nem lehet.
Szállás: booking.com vagy itt
További információk a honlapon


Windsori kastély, Anglia

A világ legnagyobb jelenleg is használt kastélya, Hódító Vilmos angol király idejére nyúlik vissza a története. A kastély egyike a brit királyi család legfontosabb rezidenciáinak, II. Erzsébet királynő is sok időt tölt a kastélyban. A területe mintegy 45 000 négyzetméter, és Londonhoz közel, Berkshire megyében található.

Forrás: AFP

A történelem során a windsori kastély sokféle funkciót betöltött: volt helyőrség, erőd, otthon, királyi székhely és börtön is. Mindenesetre a kastély története és a brit monarchia elválaszthatatlanul összefonódtak. Amikor az országban éppen nyugalom volt, akkor a kastélyt folyamatosan bővítették és szépítgették hatalmas termekkel, apartmanokkal.

Érdekesség, hogy nyáron a londoni olimpiára érkezők kempingezhetnek a windsori kastély parkjának egykor privát vadászterületként használt részén. Az alkalmi kemping összesen ezer ember befogadására lesz alkalmas, az érkezőknek 40 fontot (14 ezer forint) kell fizetniük naponta a királyi környezetért és legalább három éjszakát kell maradniuk.

Utazás: Londonba több fapadossal repülhetünk (EasyJet, Ryanair, Wizz Air), Londonból a leggyorsabb vonattal menni tovább a kastélyhoz Paddingtonból vagy Waterloo-ból
Nyitva tartás: naponta (kivéve ünnepek, speciális alkalmak)
Jegyek: felnőtt - 17 font, diák - 15,5 font, 17 év alattiaknak - 10,20 font
Szállás: booking.com vagy itt
Bővebb információk a honlapon




Azay le Rideau, Franciaország

Ezt a csodás kis kastélyt a 16. század első felében építették az Indre folyó egy szigetére, ez volt az egyik első a sok reneszánsz kastély közül, amelyet a Loire völgyébe építettek. A körülötte lévő folyó víztükre általában zavartalan és szépen visszatükrözi a kastélyt, ami így egészen mesebelinek tűnik. Tours városától néhány km-re, délre található, és gyönyörű erdős, ligetes terület veszi körbe.

Forrás: AFP/Body Philippe

A kastélyt Gilles de Berthelot, I. Ferenc tehetős kincstárnoka építtette egy korábbi vár maradványainak a helyére. A főépülete kétszintes, téglalap alakú, ehhez csatlakozik a másik szárny derékszögben, így "L" alakban fogják közre a belső udvart. A 19. században kívül-belül alaposan felújították, ekkor épült hozzá a rövidebb szárnyvégén található torony is.

Utazás: a Ryanairnél találhatunk most nagyon olcsó jegyeket Párizsba, onnan pedig vonattal (TGV) juthatunk el Tours városába, alig 35 perc alatt
Szállás: booking.com, hostelworld.com
Nyitva tartás: minden nap (kivéve ünnepnapok)
Jegyár: felnőtt - 8,5 euró, 26 éves korig EU-s állampolgároknak ingyenes
További információk itt



Sintra, Portugália

Ha Lisszabon környékén járunk, akkor kihagyhatatlan látványosság Sintra, egy bájos középkori kisváros, amely a 19. századtól kezdve a portugál királyok nyári rezidenciája volt. A városka szűk, kacskaringós utcáin sétálva olyan érzésünk lehet, mintha visszamentünk volna az időben néhány évszázadot.
Forrás: AFP/Guido Alberto Rossi

A történelmi belváros mellett megcsodálhatjuk a királyi villát és a Pena Palotát, ahol láthatóak a királyi család által használt eredeti bútorok. A sziklás hegyoldalon húzódik végig a várfal, itt található a Mórok vára. Érdemes megnézni a Monserrate Palotát is, amely szép kertjeiről ismert leginkább.

Utazás: Fapadossal csak átszállással tudunk menni Budapestről, közvetlen járatot a portugál nemzeti légitársaság (TAP Portugal) üzemeltet. Lisszabonban szálljunk vonatra a Rossio állomáson, nagyjából 40 perc az út Sintráig
Szállás: booking.com, hostelworld.com
Jegyek: 3 és 10 euró között vannak a belépők az egyes látványosságokhoz
További információk itt