Veszélyezteti Tibet kulturális örökségét a turistaáradat

A Tibetet elözönlő rengeteg turista példátlan mértékben veszélyezteti a több százéves tibeti kulturális örökséget - vélik kínai szakemberek, akik egyben a műemlékvédelem megerősítését sürgetik, mivel az elmúlt években Tibetben évi harminc százalékkal nőtt a turisták száma.

A májusban kezdődő idei szezonban rekordlétszámú, mintegy 10 millió turistára számítanak, amit Tenzin Namgyal, a kulturális örökségvédelem helyi intézményének helyettes vezetője a "komoly kihívásnak" nevezett. Az embertömeg minden bizonnyal anyagi hasznot hoz, de egyúttal próbára teszi a turistacélpontok teherbíró képességét - nyilatkozta a Hszinhua hírügynökségnek.

Forrás: AFP

Tibetben mintegy 4300 kulturális örökségként nyilvántartott látványosság található, többségében kolostorok. Ezek gyakran néhány százéves, sárból és fából épített szerkezetek, amelyek rendkívül sérülékenyek, kiszolgáltatottak, ezért azonnali védelemre van szükségük - vélte Tenzin. Különösen amióta 2006-ban megindult a közlekedés a Csinghaj-Tibet (Qinghai-Tibet) fennsíkot átszelő vasútvonalon, érdeklődők serege lepte el ezeket a kolostorokat, ezzel nagy nyomást helyezve az amúgy is rozzant építményekre.

Néhány kolostornál megsüllyedt az alap, másoknál deformálódtak a falak, sok esetében pedig a hőmérsékletingadozás és a pártartalom mértéke, valamint a vakuhasználat következtében sérültek a falfestmények - magyarázta a szakember, aki szerint a helyzet csak rosszabb lesz, ha a jövőben még több turista jön.

Forrás: AFP

Az elmúlt években Tibetben évi 30 százalékkal bővült a látogatók száma; 2011-ben közel 8 millió 700 ezer utazást regisztráltak Tibetbe belföldről és külföldről együttesen. A tibeti fennsík térségében 2015-ig évente 15 millió látogató is megfordulhat. Tibet dilemmája: eleget tenni a turisztikai ágazat egyre nagyobb várakozásának, illetve bevétel-növelési szándékának, vagy helyette igazodni a területen kevesebb turistát látni akaró, örökséget védelmezők óhajához - hangoztatta Tenzin Namgyal.

Forrás: AFP
A Potala

A regionális kormányzat igyekszik megtalálni a kompromisszumot, ennek egyik megnyilvánulása, hogy arra ösztönzik a Tibetbe utazókat, ne csak a csúcsidőszakot, hanem az őszt és a telet is fontolják meg, amikor tibeti kirándulásukat tervezik. Ehhez kedvezményes csomagokat, olcsóbb szálloda és belépőjegy árakat ajánlanak. A célt és a biztonságot szolgálja például a Potala Palota napi látogatói számának korlátozása is. Az 1994 óta a világörökség részét képező lhászai palotakomplexumot május és október között naponta négyezren kereshetik fel. Az idén körülbelül 1 millió 300 ezer látogatóra számítanak.

A kínai központi kormány a 2011 és 2015 közötti időszakban 1,7 milliárd jüant (közel 60 milliárd forint) tervez költeni a tibeti kulturális örökség védelmére, ami 300 millió jüannal (10,5 milliárd forint) több mint az elmúlt három évtizedben együttesen e célra fordított pénz - emlékeztet összeállításában a Hszinhua hírügynökség.