Jól halad az összefogás a Balaton északi partján

Vágólapra másolva!
A tervek szerint már nyár elején kézbe vehetjük az újonnan szerveződő Balatonikum Klub kiadványát, amely a Balatonfüredi térség világszínvonalú szolgáltatásait szervezi egységbe. Jásdi István, a klub egyik szervezője és a csopaki Jásdi Pince borosgazdája az [origo] kérdésére elmondta, jól halad a munka és már több mint húsz tagja van a klubnak.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt néhány héttel ezelőtt megírtuk, a Balatonikum Klub révén olyan neves szállodák, éttermek, pincészetek és turistalátványosságok kapcsolódnak össze, mint a Herendi Porcelángyár, az Anna Grand Hotel vagy a Bergmann Cukrászda. A cél, hogy a színes kínálatot látva a vendégek minél több időt töltsenek a Balatonnál.

"Kicsit felgyorsítottuk a dolgokat, és a héten létrejött a megállapodás a közös honlap és a kiadvány kivitelezésével kapcsolatban. Minden konkrétumot egyeztettünk és abban maradtunk, hogy júniusra el kell készülni velük. A kiadványban lesz térkép elérhetőségekkel és rengeteg hasznos információval a résztvevő helyekről. Az egész komplex kínálat meg fog jelenni a kiadványban és a honlapon is, és a különböző szolgáltatásokat csoportosítani is fogjuk aszerint, hogy milyen időjárási körülmények között (esős idő, kánikula) ajánljuk őket. Így egyszerű lesz a keresés.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Elsősorban a nyári szezon utáni forgalom fenntartása a célunk, így a mostani nyárt arra szánjuk, hogy minél szélesebb körben megismertessük az emberekkel a klubot. Egyelőre valóban klubként fogunk működni, tehát nem lesz semmilyen bejegyzett jogi formája, mindenki külön állapodik meg a részvételről. És a Balatonikum Klub név is marad." Jásdi István hozzátette, első cikkünk után több vállalkozó is jelezte még részvételi szándékát a klubban, így jelen állás szerint 20-23 résztvevővel fognak nekivágni a szezonnak, aztán később lesz még lehetőség a csatlakozásra.

A klub fő erősségének Jásdi István azt tartja, hogy a minőségalapú kiválasztásnak köszönhetően a klub helyszínein garantáltan magas színvonalú szolgáltatások várják majd a vendégeket. Mint mondja, a jó minőség egyébként is elengedhetetlen a hosszú távú fennmaradáshoz. "Ha valami színvonalas, akkor azt megtalálják az emberek. Például a Víg Molnár Csárda nemrég újra kinyitott, és azóta tele van vendégekkel. Ugyanakkor egy közepes kategóriás hely nem nagyon tud nyitva tartani egész évben, vannak bizony bezárások. Általánosságban elmondható, hogy elég nagy átrendeződés zajlik a térségben. Azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy a jó minőség nem feltétlenül jelent magas árakat."

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Jásdi elmondta, nagyon bizakodóak a klubot illetően, és szerencsére a költségek sokfelé oszlanak, így még a legkisebb résztvevőnek is elviselhetőek a kiadások. A tervezett buszjárat is létre fog jönni, ennek kialakítását külső partner fogja végezni, és minden résztvevő helynél lesz majd megálló.

"Tervezünk internetes népszerűsítő kampányt, így nemsokára észrevehetővé fogunk válni. Van olyan partner, aki már most fordulni akar külföld irányába is, a kiadványunknak lesz angol nyelvű változata. Mindenképp szeretnénk egységesen is elérni a külföldi vendégeket, de először ki kell majd jelölnünk a pontos piacokat. A lényeg, hogy tényleg elinduljunk." - mondta Jásdi István.

Eközben a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) bejelentette egy új balatoni turizmusfejlesztési stratégia elkészítését a helyi önkormányzatok és vállalkozások összefogásán alapuló Balatoni Regionális TDM Szövetséggel együttműködve. Az MT Zrt. közleménye szerint az együttműködés célja egy olyan fejlesztési dokumentáció létrehozása, amely a tó és a régió turizmusát ismét növekedési pályára állíthatja. Az együttműködés első elemeként a szakemberek május végéig áttekintik és véleményezik a meglévő stratégiákat és koncepciókat a Balaton fejlesztésére vonatkozóan. Ezt követően a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával készül egy Balaton kutatás, amelynek kritériumrendszerén már dolgoznak a szakemberek. A kutatási eredmények ismeretében kerülhet majd sor a stratégia részletes kidolgozására, amelybe a lehető legszélesebb körben kívánják bevonni az érintett állami és társadalmi szervezeteket.