Vasárnap ismét a Tiszába ugorhatunk

Július 8-án Európa szerte ezrek ugranak folyókba és tavakba, hogy felhívják a figyelmet élővilágunk fontosságára
Vágólapra másolva!
Július 8-án Európa-szerte ezrek ugranak folyókba és tavakba, hogy felhívják a figyelmet élővizeink védelmének fontosságára. A Nagy Ugrás idén ismét Tiszatarjánban lesz, ahol a Holt-Tisza partján tocsogó bivalyok és a természeti értékek mellett ezúttal a Föld!Föld Fesztivál is színesíti az akciót.
Vágólapra másolva!

Forrás: WWF


Fesztivál három napon át
A Nagy Ugrás résztvevői vasárnap délután 3-kor ugranak vízbe, hogy kifejezzék, ők figyelnek a bolygó élővizeinek állapotára. Idén tehát újra ugorhatunk, sőt, a zöld gondolat köré egy július 6-tól 8-ig tartó ingyenes fesztivál is kerekedett. Tiszatarján ad otthont a Szívlapát Alapítvány Jövő/Menő programja keretében megrendezett Föld!Föld Fesztiválnak, amely egy három éves kistérségi felzárkóztató program lezárásának a része. Egy olyan ökotudatos rendezvény, amely a mezőcsáti kistérség ismertségének növelése, természeti és kulturális adottságainak bemutatása érdekében kerül megrendezésre.

Hogy miért éppen Tiszatarján?
Mert ez a térség hazánk egyik leghátrányosabb helyzetű régiója, a WWF ezzel a rendezvénnyel nemcsak a falunak, de az egész kistérséget szeretnének segítséget nyújtani. A megtisztított területek egy részén energiaültetvényeket hoznak létre, kizárólag őshonos fákból. A hullámtér fennmaradó részét pedig érintetlenül hagyják, ezzel a vizes élőhelyekkel és fás legelőkkel tarkított vadregényes területet visszakapja a természet. Ember nem műveli, csupán az idetelepített vízibivalyok és magyar szürke marhák tartják rendben, hogy a korábban levágott gyalogakác ne jelenjen meg újra. A természetes folyamatok évek alatt beindultak, magára talált az élőhely, és újra benépesedett. A vízi madarak ismét otthonra leltek, sőt a WWF Magyarország 2008-ban még néhány hódcsaládot is betelepített.

A Föld!Föld Fesztivál nem tipikus fesztivál
Sokkalinkább egy olyan vendéglátás, ahol a helyiek, a falusi házak nyitott portáin keresztül, bemutatják életüket, ételeiket, szokásaikat az ide érkezőknek, akik cserébe akár ajándékot is adhatnak a vendéglátóknak. Ezzel egy olyan lehetőséget szeretnének teremteni a fesztivál 3 napja alatt, ahol a helyben élők és az ide érkező emberek kapcsolatba léphetnek egymással és jobban megismerhetik a másikat, önmagukat és az őket körülvevő világot.

Természetesen szombaton és vasárnap egész napos, figyelemfelkeltő, bemutató jellegű és aktív pihenést szolgáló programokkal várnak mindenkit. De lesz Vizi-Bullett Recycling vízijármű-építés és verseny, a kistérség egzotikumait felfedező bringatúra, és bemutatják a fenntartható táplálkozás lényegét, a helyi termékek konyhakertből megszervezésének fontosságát. Láthatunk majd a Mezőcsáti kistérség településeit és a Jövő/Menő programot bemutató installációt, részt vehetünk lovaskocsi túrán, tutajversenyen a Holt-Tiszán, de lesz főzőverseny, számtalan gyerekprogram, néptánc és játszóház.

Mivel fesztivál nincsen koncert nélkül, ezért esténként a Kultúrpart színpadán felllép a Korai Öröm, Maszkura és a Tücsökraj, Novák Péter új zenekara az 1pont1, a Keleti Blokk Művészeti Egyesület vendégei a Nemjuci, the Corny, Képzelt Város, Kamikaze Scotsmen, The Punch, Spacesh!t, SoNaR, Néhai Bárány, Catsandox lesznek, továbbá fellép még a RAS, Téka Együttes, Miskolc Dixieland Band.