Kezdődik a síszezon: hova menjünk?

Madonna di Campiglio, olasz síparadicsom, Porhó
Vágólapra másolva!
Európában több helyen már kezdetét vette az idei síszezon, így felmerül a kérdés, hogy hová is menjünk majd külföldön síelni, snowboardozni. Összeszedtük, hogy mire lehet számítani a magyar síelők körében legkedveltebbnek számító országok síterepein.
Vágólapra másolva!

Franciaország

Forrás: AFP

A franciaországi síelés előnye, hogy a pályák jó minőségűek és szélesek, a magas hegyek miatt pedig nagyon hóbiztosak, emellett az árak szempontjából is kedvezőek. Egész hegyláncokat telepítettek be felvonókkal, így nem kell sorba állni a lifteknél. Aki hosszabb, legalább egyhetes síelésre vágyik, annak érdemes lehet Franciaországot választani. Manapság 80-100 ezer forintból el lehet már tölteni hét napot szállással, utazással és síbérlettel együtt, ami azért elég vonzó. Arra viszont számítani kell, hogy a franciaországi síterepekre közel egy napig tart az utazás busszal, az apartmanok pedig ugyan olcsóak, ám jellemzően igen szűkösek. A népszerű és igen jó síterepek közé tartozik Puy Saint Vincent vagy Risoul-Vars: mindkettő pénztárcabarát, elég nagy, és a kezdőktől a haladókig mindenki megtalálhatja a neki megfelelő pályát.


Ausztria

Forrás: Ski amadé

A mintegy 400 ezer síelni járó magyar többsége rendszerint Ausztriát választja úti célul a téli hónapokban síeléshez, snowboardozáshoz. Ráadásul sokan egy szezonban akár többször is szívesen elmennek, ezért is népszerűsítik annyira a rövidebb, három-négy napos utakat. Az osztrák síterepek jellemzően a legfejlettebbek közé tartoznak, a liftek gyorsak, a szállások magas színvonalúak, és Magyarországról pár óra alatt elérhetőek. Igaz, cserébe elég magasak az árak. Ausztria legnagyobb síparadicsomában, a Ski Amadéban például egy négyéjszakás csomag háromnapos síoktatással, síbérlettel és síkölcsönzéssel 370 euró (100 ezer forint) környékén van. A mintegy 860 kilométernyi pálya nagy részét ugyanakkor képesek ellátni műhóval, így november végétől egészen április végéig lehet itt síelni.

Szlovákia

Forrás: Flickr

A Tátrának köszönhetően Szlovákia is kedvelt célpontnak számít. Közelsége miatt egy hosszú hétvégére is érdemes tervezni, sőt Donovalyba akár egy napra is megéri leutazni. A pályák ugyan nem olyan hatalmasak, és általában elég sokat kell sorban állni a lifteknél, viszont elég olcsón ki lehet hozni egy szlovák síelést. Igaz, a legnépszerűbb helyeken emelkedtek az árak tavaly óta, ez alól az észak-chopoki Jasná sem kivétel. A napijegy ára itt 30 euró fölé ment, míg az egyhetes bérletekért az eddigi 187 helyett 201 eurót (56 ezer forint) kell majd fizetni a 2012/2013-as főszezonban.


Olaszország

Forrás: AFP

Akinek nincs kedve Franciaországig utazni, és szereti a pizzát, annak Olaszország kiváló helyszín lehet a síeléshez. Az osztrák terepekhez hasonlóan az olasz pályák is igen fejlettek, és a többnyire ülős vagy kabinos liftekkel gyorsan fel lehet jutni a csúcsra. Az árakat tekintve kedvezőbb Ausztriánál, egy friss felmérés szerint ár-érték arányban Olaszország sípályái a legkedvezőbbek, és egy hetet (az utazási költségeket nem számítva) 120 ezer forint körül ki lehet hozni. Kisebb és nagyobb pályákat egyaránt találunk, a Madonna di Campiglio az egyik legnépszerűbb síterep Olaszországban, itt a pályák 1550 és 2550 méteres magasság között húzódnak. Az 55 kilométernyi pályarendszeren 28 kilométer kék, 20 kilométer piros és 7 kilométer fekete pálya közül válogathatnak a síelők.