Hova menjünk síelni Ausztriában?

osztrák sípályák,	Obergurgl-Hochgurgl
Vágólapra másolva!
Bár az osztrák síterepek főleg a közelségük miatt népszerűek a magyarok körében, érdemes időnként a távolabbi régiókban is keresgélni, mert valódi síparadicsomokra lelhetünk. Adunk hozzá tippeket.
Vágólapra másolva!

Obergurgl-Hochgurgl, a gyerekesek paradicsoma

Obergurgl az egyik leghóbiztosabbnak tartott nem gleccseres síterep az Alpokban. Az Ötz-völgyi üdülőhely 1930 méter magasan van, az összesen 110 kilométernyi pálya 1795 és 3080 méter között húzódik. Obergurgl és Hochgurgl korábban két külön síterep volt, de ma már kabinos lifttel néhány perc alatt át lehet érni egyikből a másikba. A pályarendszer szinte mindegyik része a szállások előtt végződik, melyek többnyire három- és négycsillagos hotelekből állnak.

Obergurgl-Hochgurgl Forrás: Flickr/Rita Willaert

Tökéletes választás gyerekes családoknak, mivel a teljes terület harmada kék pálya. A gyerekek négyéves kortól vehetnek részt síoktatáson, de az egészen kicsiket is várják különféle programokkal. Obergurgl viszonylag kicsi, csendes helynek mondható, így ideális terep pihenésre, feltöltődésre.

Kaprun-Kitzsteinhorn, több mint ötven felvonó

A környék nemcsak kiváló minőségű és hóbiztos pályarendszere, hanem lenyűgöző természeti adottságai miatt is jó választás lehet. A Kitzsteinhorn-gleccser, a háromezer méteres csúcsok és a Zelli-tó ugyanis pazar látványt nyújt együtt. A gleccseren és a Schmittenhöhe síterepen összesen 138 kilométer hosszú, különféle nehézségű pályák, és több mint ötven felvonó várja a síelőket és a snowboardozókat, a kezdőktől a legprofibbakig.

Kaprun-Kitzsteinhorn Forrás: Flickr/Martin Hapl

Aki esetleg már unja a sima lesiklást, annak érdemes ellátogatnia a 2900 méter magasan fekvő Snowparkba, ahol Ausztria legnagyobb super pipe pályáján gyakorolhatnak a freestyle síelők. A fiataloknak és a fáradhatatlanoknak további jó hír, hogy esténként a Kaprun környéki hütték és fogadók igazi buliközponttá alakulnak át. A sielok.hu adatai szerint már jelenleg is 150 centiméter körüli tömörített hó borítja a Kitzsteinhornt, és 22 kilométernyi pályát lehet használni. A Budapesttől 620 kilométerre fekvő síterep egyébként egész évben üzemel.

Ski Amadé, ahol a hölgyek a főszereplők

Ausztria legnagyobb síparadicsomában is javában várják már a síelőket. A Salzburghoz közeli, öt régiót érintő síközpontban 860 kilométeren 356 sípályát lehet használni (amiből 280 kilométernyi szakasz kék pálya, 483 kilométer piros, és 97 kilométer fekete). Mivel a pálya nagy részét már képesek ellátni műhóval, a szezon november végétől egészen április végéig tart.

Ski Amadé Forrás: Flickr/randomduck

Méretei mellett a központ nagy előnye, hogy sok programmal és akciós ajánlattal kedveskedik az ide látogatóknak. Nagyon kedvező például a 3=4 akció, amikor is három éjszaka áráért négyet tölthetünk az akcióban részt vevő szálláshelyeken. Ráadásul a negyedik napon a szállás mellett a síbérletért sem kell fizetni. Március végén egy héten át a hölgy síelők lesznek majd a főszerepben, és szintén márciusban borkóstoló hetet is szerveznek a központban. A teljesen kezdőket pedig továbbra is háromnapos síoktató programokkal várják.

Ischgl, ahol világsztárokkal találkozhatunk

Ischgl üdülőhelye csupán 1400 méter magasan fekszik az osztrák–svájci határ közelében, ennek ellenére Ausztriában itt van a legtöbb lehetőség arra, hogy 2000 méter felett síelhessünk. A síközpont ugyanis nagyrészt 2000 méter felett található, aminek köszönhetően egészen május 1-ig nyitva tartanak. Ráadásul a visszaúttal sem lehet gond, mert három igen jó lift visz le a bázishoz. Összesen 238 kilométernyi pálya áll rendelkezésünkre, amelyek leginkább középhaladóknak ajánlottak. A kombinált síbérlettel a teljes pályarendszer igénybe vehető, sőt a kalandra vágyók akár át is síelhetnek Ausztriából Svájcba.

Ischgl Forrás: Flickr/Leo-setä

Ezt már csak azért is érdemes kipróbálni, mert a határ túloldalán, Samnaunban található Svájc egyetlen vámmentes övezete, valamint az ország legmagasabban fekvő élményfürdője. És ahogy korábban is írtuk, itt a tél igazi buliszezon, amely hatalmas koncertekkel indul és zárul. Amint a nap lebukik, a város egyetlen hatalmas partihelyszínné változik, ahol olyan új és régi világsztárokkal találkozhatunk, mint Katy Perry vagy Elton John.

Sölden, a kalandvágyóknak

A tiroli Söldent általában a legjobb osztrák síterepek között emlegetik, nem véletlen, hogy rendszerint itt rendezik az alpesi sívilágkupa szezonnyitó versenyét. Vonzerejét két gleccsernek köszönheti, amelyek még rossz évjáratokban is nagy területen garantálják a jó hóminőséget. Emellett persze vannak nem gleccseres pályái is.

Sölden Forrás: Flickr/Jean & Nathalie

Az egyetlen negatívum az lehet, hogy a visszaúton néha túlságosan használt vagy egyenetlen a terep, de persze itt is választhatjuk a liftet. Maga az üdülő 1380 méter magasan fekszik, a 150 kilométernyi pálya 1350 és 3340 méter között húzódik. Sölden Ausztria egyetlen olyan síközpontja, ahol három 3000 méter fölötti hegycsúcsot is találunk (BIG 3), ráadásul a régió legszebb pályáival.

Még egy söldeni érdekesség: 2700 méter magasságban hófalut építettek, szó szerint hóból és jégből, az eszkimó igluk mintájára. Ha kalandvágyók vagyunk, akár meg is szállhatunk a jégkunyhók valamelyikében.

Korábbi cikkünket a kevésbé ismert osztrák síterepekről itt olvashatja.