Külföldön is ehet otthon

EatWith, étekezések magánembereknél világszerte, izraeli család fogadja vendégeit
Vágólapra másolva!
Ki ne szeretné kipróbálni külföldi útján az adott ország házi kosztját mérsékelt áron és átverés nélkül? Egy izraeli vállalkozás gyorsan terjedő szolgáltatása ezt az igényt igyekszik kielégíteni.
Vágólapra másolva!

Lakáséttermek többfelé léteznek már, ám ezek többnyire ismeretlenek a nagyközönség előtt, hírük szájról szájra terjed, a turisták pedig végképp nem tudják megtalálni őket. Pedig az utazók között is sokan vannak olyanok, akik el akarnak szakadni az éttermek uniformizált kínálatától, és kipróbálnának házi különlegességeket is. Mindezt pedig az éttermihez képest mérsékelt áron és megbízható körülmények között szeretnék.

Ezt az igényt ismerte fel az EatWith, amelynek ötlete 2010-ben fogant meg az egyik alapító fejében, amikor egy barátjának a barátja révén egy görög családnál vacsorázott Krétán. A vendéglátók remek helyi ételeket varázsoltak a vendégek elé, miközben arra panaszkodtak, hogy a válság miatt minden görög családban van legalább egy munkanélküli. Az este olyan jól sikerült, hogy Guy Michlin és Shemer Schwartz 2012-ben meg is alapította cégét Tel-Avivban azzal a céllal, hogy összehozza a potenciális vendégeket a vendéglátókkal.

Izraeli család fogadja vendégeit Forrás: EatWith

Az EatWith működése pofonegyszerű, némiképp hasonlít a magánszállásokat közvetítő Airbnb szolgáltatáséhoz. A vendéglátó felvételét kéri a rendszerbe, az EatWith kiküld egy munkatársat, hogy ellenőrizze a szolgáltatás minőségét. Ez azért fontos, hogy a vendégek élménye garantált legyen, de a turistákat segíti más utazók osztályzata és véleménye is az adott helyről. A vendéglátó leírja, hogy mennyiért és mire számíthatnak a vendégek, az árból pedig 15 százalék a közvetítő cégnek megy.

A látogató olyan élménnyel lesz gazdagabb, amihez egy étteremben nem vagy csak jóval drágábban juthatott volna hozzá, ráadásul az ebéd vagy vacsora alatt a helyiek életével is megismerkedhet, és tippeket kaphat ott tartózkodására. A vendéglátó pedig némi extra jövedelemre tehet szert, és egy nemzetközi közönséget varázsolhat el a főztjével.

Tradicionális japán ételeket kínálnak New Yorkban Forrás: EatWith

A vállalkozás lassan indult, eleinte Izraelre és Spanyolországra fókuszálva. Később azonban gyorsan bővült a vendéglátó országok listája, jelenleg 20 országban lehet kipróbálni a házi vendéglátást. Magyarországon pillanatnyilag három vendéglátó öt eseményére lehet jelentkezni, fejenként 28 és 34 euróért (8500 és 10 300 forint), ami borfogyasztást is tartalmaz.

Az EatWith egyébként nem az első ilyen szolgáltatás, korábban mások is megpróbálták már összehozni a vendéglátókat (Dine with Locals, Eat with a Local, Clandesdine). Első ránézésre azonban ez tűnik a legfelhasználóbarátabbnak ebben a műfajban, márpedig a közösségi oldalakon ez a legfontosabb a sikerhez.