Túl közel került egymáshoz a Wizz Air és a Vueling gépe

wizz air, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az eset szeptemberben történt a Barcelonához közeli légtérben, de vannak még homályos részletek.
Vágólapra másolva!

A Wizzair Airbus A320-200 típusú gépe szeptember 24-én Poznanból Barcelonába tartott, és épp leszálláshoz készülődött a repülőtér 07L pályájára. Ezzel egy időben a Vueling légitársaság Airbus A320-200 típusú, Amszterdamba tartó gépe a 07R pályáról felszállva emelkedett. A standard le- és felszálló útvonalak Sabadelltől északkeletre keresztezik egymást.

A spanyol repülésbiztonsági szervezet (CIAIAC) jelentése szerint a két repülő a megengedettnél közelebb került egymáshoz. A vertikális távolság 400 láb (122 méter), a horizontális pedig 1,3 tengeri mérföld (2,4 kilométer) volt a két gép között.

Elkerülő manőverek

Bár a jelentés szerint egyik gép sem kapott figyelmeztetést a saját ütközéselhárító rendszerétől, a légi irányítás arra utasította a Wizz Air gépét, hogy forduljon balra, és haladjon Sabadell felé, hogy helyreállítsa a kellő távolságot. A radaradatok azt mutatják, hogy a Wizz Air gépe viszont élesen jobbra fordult, kezdetben súlyosbítva a konfliktust – írja az Aviation Herald.

A radaradatokból készített képen zölddel a Wizz Air, rózsaszínnel a Vueling járatának útvonala látható Forrás: Aviation Herald/Simon

A CIAIAC spanyol nyelvű jelentése ugyanakkor nem szól a jobbra fordulásról, mindössze annyit említ, hogy a légi irányítás arra kérte a Wizz Air személyzetét, forduljon balra, és haladjon Sabadell felé. Így továbbra sem világos, hogy a radaradatokból készített fenti térképen a Wizz Air zölddel jelzett járata miért fordult élesen jobbra, és a légi irányítás ezt megelőzően vagy ez után kérte a balra fordulást tőle.

A Wizz Air együttműködik

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a Wizz Airt, amely az alábbi közleményben reagált megkeresésünkre.

„A Wizz Air megerősíti, hogy a W6 1963 számú, szeptember 24-i Poznan-Barcelona járatának pilótája észlelte, hogy egy másik repülőgép lépett be a légterébe miközben a légi irányítás által kijelölt útvonalon megközelítette a barcelonai repülőteret. A pilóta kiigazító manővert hajtott végre a légi irányítással, és a repülőgép a megszokott módon landolt Barcelonában. A Wizz Air pilótája értesítette a légi irányítást, hogy repülésbiztonsági jelentést fog tenni az esemény kapcsán. A Wizz Air minden esetben teljes mértékben együttműködik és támogatást nyújt a vizsgálatok során a repülésbiztonság érdekében, hiszen az utasok, a légiutas-kísérők és a repülőgép biztonsága elsődleges fontosságú a Wizz Air számára."