Elvakították lézerrel a pilótát

Nagy teljesítményű lézermutató
Vágólapra másolva!
A JetBlue gépe leszálláshoz készülődött Fort Lauderdale repülőterén. Egyre több lézeres incidens van.
Vágólapra másolva!

A JetBlue Embraer ERJ-190 típusú gépe a bahamai Nassauból a floridai Fort Lauderdale-be repült, és leszálláshoz készülődött. Miután megkapta a leszállási engedélyt, a személyzet orvosi segítséget kért a beszállókapuhoz.

A repülőt egy lézersugár érte leszállás közben. A kaptiány rendben letette a gépet, az első tiszt azonban „ismeretlen szemsérülést" szenvedett a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) jelentése szerint – írja az Aviation Herald.

Nagy teljesítményű lézermutató Forrás: Flickr/Andrew "FastLizard4" Adams

Öt év börtön járhat érte

Repülőgépekre lézerrel világítani 2012 februárja óta szövetségi bűntett az Egyesült Államokban. Az ezt elkövetőkre akár öt év börtönt és 250 ezer dollár bírságot is kiszabhatnak. Ennek ellenére évente több ezer ilyen eset történik csak az Egyesült Államokban, és számuk rohamosan emelkedik.

2005 óta tizennégyszeresére nőtt a lézeres incidensek száma az Egyesült Államokban Forrás: FAA

Egy emlékezetes balesetben a pilóta szintén azt állította, hogy lézerrel elvakították, bár ezt nem sikerült bizonyítani. Az Asiana légitársaság gépe 2013 júliusában tört össze leszállás után San Francisco repülőterén, mert túl korán ért földet. A fedélzeten tartózkodó 307 emberből hárman haltak meg.