Pazar imázsfilm készült Magyarország egyik ékkövéről

Pannonhalma
Vágólapra másolva!
Terei Miklós egy évig követte a Pannonhalmi Apátság életét, a felvételekből három, különböző hosszúságú film készült.
Vágólapra másolva!

A Pannonhalmi Apátság 2013-ban kereste meg Terei Miklós (E-motion Pictures) filmkészítőt, hogy készítsen három filmet az apátságról. A leghosszabb, 90 perces változatot az ajándékboltban tervezik értékesíteni, egy negyedórás rövidfilmet a turistáknak vetítenek majd le a látogatásuk megkezdésekor, egy néhány perces változat pedig amolyan teaserként készült, melyet videómegosztókon bárki megtekinthet.

Beállított jelenetek nélkül

Várszegi Asztrik főapát kérése az volt, hogy kifejezetten spontán, őszinte filmet szeretne látni, amely mentes mindenféle rendezői fogásoktól – mondta lapunknak a film készítője.

Ezért egy éven keresztül követte figyelemmel az apátság életét,

meglátogatta az ott megrendezett fesztiválokat, jeles eseményeket, beszélgetett papokkal, diákokkal, azok szüleivel. A filmben a szerzetesek kérésének megfelelően nincsenek megrendezett jelenetek, hanem úgy mutatja be a komplexum különböző egységeit (a fűszerkerttől a borászatig), ahogy az ott élők, dolgozók a mindennapjaikat élik. A 35 forgatási napot több hónapnyi vágás, szerkesztés követte, így jött végül létre a három különböző hosszúságú film, melyből a legrövidebbet tudjuk megmutatni.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. A főapátság vonzereje és a környék természeti adottságai miatt

a város Magyarország turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít.

A főapátság látványos épületegyüttese a Szent Márton Miskovits-hegyen épült fel. A román stílusú altemplom és kerengő, valamint a gótikus évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, amelyek a főapátság mai arculatát meghatározzák. A „ezeréves apátság" nemcsak építészeti jelentőséggel bír, de kiállításai, gyűjteményei is sok látogatót vonzanak. Korábbi beszámolónkat itt olvashatja róla.