Drágább volt a sör, mint a repülőjegy

egynapos utak
Szivárványos fogadtatás Brugge főterén
Vágólapra másolva!
Ki az az őrült, aki képes egy napra elmenni Brugge-be vagy Londonba? Meg lehet-e mindezt úgy valósítani, hogy az embernek ne menjen rá inge-gatyája, és még lásson is valamit e két nevezetes helyen? Tényleg drágábban mérnek egy liter meggyes sört Brugge főterén, mint amennyibe a Budapest-Charleroi repülőjegy kerül? Az első kérdésre a válasz: én és a hozzám hasonlók. A többire pedig megtalálják a feleletet, ha velem tartanak Belgiumba és Nagy-Britanniába. Fapados repülés, buszozás és egynapos kirándulások Európában. Indulhatunk?
Vágólapra másolva!

Ha ügyesen akarunk megszervezni egy utazást, a titok nyitja sokszor a jó időzítésben rejlik. Ez a közhelyszerű mondat akkor tűnik a legigazabbnak, amikor a fapados légitársaságok akciós jegyekkel öntik el a piacot és az utazókat.

Ha egy Budapest-Charleroi repülőjegyhez 4000 forint alatt hozzájuthatunk, nincs min gondolkodni.

Meg kell venni, és kész.

Ha időben eszmélünk, a tikett mellé találunk 5 eurós autóbuszjegyet is. Ezt nem nevezném fapadosnak, hiszen vadonatúj jármű szállítja a turistákat Charleroi repülőterétől a brugge-i vasútállomásig. Ekkor még mindig csak közel 5500 forintnál járunk, amit ha megszorzunk kettővel (hiszen haza is kell jönni), akkor nagyjából 11 000 forintra jön ki a végösszeg. (Egy Budapest-Nyíregyháza-Budapest vonatút másodosztályon, intercitypótjeggyel együtt 10 280 forint.)

Szivárványos fogadtatás Brugge főterén Forrás: Lantos Gábor

Egynapos útra nem kell sokat csomagolni

Így aztán, amikor a nyár közepén szinte egyszerre érkezett meg a Wizzair és a Ryanair akciója, szépen bevásároltam. Odafele a reggel 6.15-ös járattal Budapestről Charleroi-ba, vissza az este 21.15-kor induló géppel a Brüsszel-Dél elnevezésű légikikötőből a Liszt Ferenc nemzetközire. Természetesen csakis kicsi kézipoggyásszal (hátizsák), mert az ingyenes. Fillérszámláló módi a javából, nem?

Egyébként meg egy ilyen egynapos útra amúgy sincs szükség nagy csomagra.

Fényképezőgép, útikönyv, hajnalban megkent szalámis szendvics a repülőre, vizet meg majd veszek a ferihegyi újságosnál, háromszor annyiért, mint tehetném kis falumban, de azt nem engedi át a biztonsági ellenőr.

Ódon falak és házak Brugge-ben Forrás: Lantos Gábor

Végül egy kis időszámítás: verőcei lakosként ehhez az úthoz szombaton hajnali 3 órakor kellett kelnem és vasárnap éjjel fél egykor már otthon is voltam. Összesen 21 és fél óráig tartott a menet.

Hogy mi lepett meg a legjobban Nyugat-Flandria legnagyobb városában, a csodálatos Brugge-ben? A főtéren árult meggyes sör ára. Az egyliteres korsóban kihozott folyékony, gyümölcsös kenyér 11 és fél eurót, azaz 3623 forintot kóstált. Gyorsan visszakerestem, mennyit fizettem a repülőjegyért. 3600 forintot. Azt a leborult szivarvégit! Szóval

az egy liter söröcske drágább volt, mint a repülés

Magyarország és Belgium között.

Brugge alulnézetből Forrás: Lantos Gábor

De maradjunk még a kulináris élvezeteknél, hiszen egy ebédet azért megengedtem magamnak. A fekete kagylós paradicsomos spagetti maga volt a mennyország. 17 euróba (5280 Ft) került, de üsse kő, nem néztem az árakat, csak a gőzölgő kagylókkal szemeztem, és szorgosan tüntettem el egyiket a másik után. Fenomenális élmény volt.

Vigyázzülésben ringatóztam Brugge csatornáin

Miként Brugge is az volt. Szerintem Nyugat-Európa egyik, ha nem a legbájosabb kisvárosa. Ennek megfelelően ezen az októberi szombaton is iszonyatos tömeg sétált fel és alá az ódon épületek között. Borult volt az ég, az eső nem esett,

a 8 eurós (2490 Ft), félórás hajókázás ideális programnak tűnt.

A csatornákon forgolódó kishajókra annyi embert zsúfolnak össze, amennyi csak felfér, nincs egyetlen centi szabad mozgásra alkalmas hely. Felállni meg nem lehet, mert az első közeledő híd azonnal lefejezne.

A csónakból is jól látszanak a város gyönyörű házai Forrás: Lantos Gábor

Így aztán vigyázzülésben nézegettem Brugge csodáit, edzésképpen az esti Ryanair géphez. A hajóskapitány közepes angolsággal vezette az idegeneket, láttunk pár hattyút, kacsát, régi házat és kórházat. Jó móka, ha az embernek nincs kedve gyalogolni. A 44 eurós lovas kocsikázást viszont csak tényleg azoknak javaslom, akiknek mindegy, mi mennyibe kerül. Mert ha jól számolom, akkor ez a 44 euró (13 860 forint) több, mint amibe az egész utazás került oda-vissza.

Megéri ingyenes koncertet adni

Egyszer azonban minden jónak vége szakad. Ki kellett szállni a hajóból, mert a kikötőben már ott állt a következő 30 hajókázni óhajtó delikvens. Sétáltam hát tovább, amíg észre nem vettem egy táblát, melyen az állt, hogy az egyik épületben ingyenes hárfakoncertet lehet hallgatni. No, gondoltam magamban, ha ingyenes, akkor biztos csak cincogás lesz az egész.

A koncertszobában 25-30 széket helyeztek el, többségükön már ültek. Befészkeltem magam a sarokba egy szabad helyre, és vártam a csodát. Nem hiába.

A csoda ugyanis két lábon járva érkezett meg, és úgy hívták, hogy Luc Vanlaere.

A következő 45 percben olyan fantasztikus koncertet adott, amitől az is megszerette ezt a muzsikát, aki addig soha életében nem hallgatott ilyet.

Az ősz is szép Brugge-ben Forrás: Lantos Gábor

Vanlaere fenomenálisan játszott a Japánból, Indiából és Kínából származó különféle hangszereken. Néha olyan volt az egész, mintha a hangok a síron túlról érkeztek volna. Amikor az előadásnak vége lett, szűnni nem akaró taps következett. Ekkor hívta fel a figyelmet a bejáratnál elhelyezett adományozó dobozra, amelybe mindenki annyi pénzt tehetett, amennyit gondolt. Plusz Vanlaere úr az eddig megjelent négy CD-jét is árulta, vitték, mint a cukrot.

Az egész nagyszerűen ki van találva. Az úr naponta három ingyenes koncertet ad, mégis

több a bevétele, mintha egy rendes koncertteremben lépne fel.

Ügyes. És míves. Utóbbi talán a lényeg, mert ha nem lenne színvonalas az előadás, egy idő után a kutya sem menne be a koncertjére. És ami ennél fontosabb, üres maradna az adománydoboz.

Hét óra Brugge-ben nem sok, de nem is kevés

Az a hét óra, amely egy ilyen egynapos kiránduláson Brugge-ben a rendelkezésünkre áll, bőven elég arra, hogy bejárjuk az óvárost, megebédeljünk, és vásároljunk ezt-azt, lehetőleg csokoládét vagy macaront. Megcsodálhatjuk a kontinens legmagasabb épségben megmaradt kőtemplomát, a Miasszonyunk-templomot. Más kérdés, hogy az épület 47 harangjának egész napos csengése-bongása egy idő után kissé idegesítően hat. Edzettebb útitársaim nekilódulhatnak a tetőre vezető 366 lépcsőfoknak.

Egy belga csokoládébolt zseniális kínálata Forrás: Lantos Gábor

A történelem szerelmesei ellátogathatnak a Historium elnevezésű múzeumba, ahol a modern technika összes eszközét bevetve tehetünk időutazást a középkorba. Vetítések, mozgó viaszfigurák, illatok, hangok teszik teljessé a nem mindennapi élményt. Ugyanakkor ennek a bejárása minimum másfél óra, így azok, akik egy napra mennek Brugge-be, jól gondolják meg, belevágnak-e egy ilyen kalandba.

540 perc Londonban – tiszta őrület?

Ha hét óra éppen csak elég Brugge óvárosának felfedezésére, akkor mire elég egy London méretű metropoliszban? Ismerőseim egyszerűen csak őrültségnek gondolták az egynapos londoni kirándulást, és ebben van is némi igazság. A helyzet az, hogy London megismeréséhez ennél legalább hét nappal több kell, csakhogy az ottani szállásárak olyan magasak, hogy legtöbben bele sem vágnak egy ilyen útba.

Ám amikor a fapados légitársaságok oda-vissza 15 ezer forintért kínálnak repülőjegyet, akadnak, akik úgy gondolják,

egy nap London is több a semminél.

Jelenleg a Wizzair menetrendje kínálja a legkedvezőbb opciót, hiszen a reggel 6-kor startoló járattal helyi idő szerint 7.30-kor a Lutonon vagyunk, míg az utolsó gép hazafelé 20.25-kor indul. Bruttóban ez 12 óra és 55 perc, de Luton még nem London, szóval a repülőtérről be is kell jutni a városba, majd onnan vissza a Luton reptérre.

A London Eye ezúttal kimaradt a városnéző programból Forrás: Lantos Gábor

Erre az Easybus szolgáltatása a legjobb megoldás, amellyel – ha időben foglalunk jegyet – oda-vissza 4 fontért (1630 Ft) megjárható a Victoria pályaudvarig vezető út. A menetidő ebben az esetben 80 perc, de ha munkanap bonyolítjuk le az egynapos kirándulást, akkor ez a csúcsforgalom miatt jelentősen megnövekedhet. Legyünk azonban optimisták, számoljunk azzal, hogy a busz menetrend szerint teljesíti a távot. Ebben az esetben

közel 9 óránk marad arra, hogy élvezzük London szépségeit.

Ez az 540 perc persze nem sok, őrült rohanás is lehet belőle. Mivel én a munkám során már nagyon sokszor jártam a brit fővárosban, könnyebb helyzetben voltam. Viszont akik életükben először járnak erre, alaposan tervezzék meg, mit szeretnének megnézni, mert különben könnyen káosz és csalódás lehet a dolog vége.

Kihagyhatatlan Mamma Mia! 9,99 fontért

Az én egynapos londoni utam elsősorban arról szólt, hogy meg akartam nézni a Novello színházban a Mamma mia! című musicalt. A londoni előadás vérprofi és remek, és szerencsémre

a délutáni babazsúr időpontjában, 15 órakor kezdődő előadásra 9,99 fontért (4230 Ft) kínáltak jegyet

a kakasülőre, vagyis a balkonra. Ha Budapesten akartam volna megnézni a darabot, le kellett volna táboroznom a Madách Színház előtt, és ha szerencsém van, a londoni ár kétszereséért kaphattam volna belépőt az ABBA együttes zenéjére épülő látványos musicalre.

Csak azért ugrottam ki Londonba, hogy megnézzem a Mamma Miá!-t Forrás: Flickr/Andy Roberts

Szóval, a dolog úgy nézett ki, hogy reggel 6-kor felszálltam, fél 8-kor landoltam, 8 órakor a buszon ültem, 10-re pedig a Citybe érkeztem. Sétáltam egy nagyot a Temze partján (a London Eye óriáskereket hanyagoltam), újra megnéztem az összes kötelezőt (Tower híd, Trafalgar Square), hallgattam a Big Ben harangjátékát, majd elmentem ebédelni a Covent Gardenbe, amely a város egyik legvidámabb helye.

Háromtól ötig tartott a Mamma Mia!, aztán spuri a buszhoz, este hétre a Lutonon voltam, fél kilenckor a kapitány gázt adott a repülőnek, és éjfélt ütött az óra, amikor Pesten a vámos megállított az iránt tudakozódva, hogy akad-e valami elvámolnivalóm. Nem akadt.

London feketén-fehéren Forrás: Lantos Gábor

Teljes menetidőben ez a túra is annyit tett ki, mint a brugge-i kirándulás. Összességében azt tudom mondani, hogy az ilyen utazásokra tényleg csak azok vállalkozzanak, akik bírják a strapát. De abban, hogy London és Brugge akár egy egynapos látogatást is megér, nem lehet vita közöttünk.

Az egynapos utazás költségei Brugge-ben és Londonban
(étkezések és múzeumi belépők nélkül)

Repülőjegy oda-vissza

(poggyász nélkül)

Autóbusz

(Filbico, Easybus)

Helyi közlekedés,

parkolás

Összesen
Brugge 7800 Ft 3150 Ft 2500 Ft (napijegy Ferihegyen) 13 450 Ft
London 15 990 Ft 1670 Ft

2500 Ft (napijegy Ferihegyen)

5076 Ft (bérlet Londonban)

25 236 Ft