Kétszeres koszorúérműtétje volt a levegőben meghalt pilótának

American Airlines pilóta
Vágólapra másolva!
Valószínűleg szívroham végzett az American Airlines kapitányával.
Vágólapra másolva!

Szívproblémái voltak korábban annak a pilótának, aki hétfőn repülés közben halt meg. Az 57 éves Michael Johnston Phoenixből Bostonba vezette az American Airlines Airbus A320-200 típusú gépét, amikor 35 000 láb (10 668 méter) magasban, Syracuse városától körülbelül 60 kilométerre rosszul lett. A gépen 147 utas és ötfős személyzet tartózkodott.

Nem tudtak rajta segíteni

Az irányítást azonnal átvette az első tiszt, leszállási engedélyt kért, és 25 perccel később rendben letette a repülőt Syracuse repülőterén. A gyorsabb orvosi ellátás érdekében a gép az utashídhoz gurult, a készenléti egység pedig azonnal a pilótafülkébe ment elsősegélyt nyújtani – írja az Aviation Herald.

A járat útvonala Forrás: Flightaware.com

A kapitány sajtóhírek szerint már a pilótafülkében meghalt, de hivatalosan ezt egyelőre nem erősítették meg. Az Onondanga megyei orvosszakértői hivatal arról tájékoztatott, hogy a boncolás és az előzetes toxikológiai vizsgálatok szerint a halál oka természetes betegség volt, részleteket azonban nem közölt.

Voltak szívproblémái

Johnston felesége ugyanakkor elmondta a KUTV-nek, hogy férjén 2006-ban dupla koszorúérműtétet (bypass) hajtottak végre. Ez komoly beavatkozás: a szervezet különböző részeiről eltávolított saját erek felhasználásával a főverőérből (aortából) áramló vért elvezetik a koszorúér-szűkületen túli, az oxigén- és tápanyaghiányos szívizomzathoz.

A pilóta azóta minden hat hónapban orvosi vizsgálaton esett át,

hogy elég egészséges-e a repüléshez.

„Voltak szívproblémái" – mondta a feleség a tévécsatornának, de azt is hozzátette, hogy teljesen jól nézett ki. Mint mondta, azt közölték vele, hogy valószínűleg szívrohamban halt meg a férje.

A légitársaságok pilótáinak minden évben orvosi vizsgálaton kell átesniük, ha pedig elérték a 40 éves kort, akkor hathavonta. Az pedig ritka, hogy a pilóták meghaljanak repülés közben. Az amerikai Szövetségi Repülési Hatóság adatai szerint 1994 óta összesen nyolc alkalommal került sor erre.

Szükség van két pilótára

Legutóbb a United Airlines Houstonból Seattle-be tartó járatán kapott szívrohamot a kapitány 2013 szeptemberében. A gép Boise-ban hajottt végre kényszerleszállást, a pilóta a kórházba szállítás után meghalt. Mindkét esetben az első tisztek tették le a repülőt, a Forbes szerzője szerint pedig ez is azt támasztja alá, hogy a kizárólag számítógépek által vezetett repülőgépek ötlete elhibázott.

Szavazzon!

Ön szerint vezethet repülőt, aki szívműtéten esett át?