Ez a világ legkutyabarátabb kávézója

hott spott
Vágólapra másolva!
Kóbor kutyák alszanak összegömbölyödve egy leszboszi kávéház kanapéin. A képet Eusztratiosz Papanisz, a leszboszi egyetem szociológia karának tanársegédje készítette a sziget fővárosának egyik kávézójában, majd feltöltötte a Facebookra. December eleje óta Papanisz fényképét több százezer alkalommal osztották meg, és legalább ugyanennyien kommentelték: „Ez az, ami jó a világban.” „Hatalmas like.”
Vágólapra másolva!

Antonisz, a Hott Spott kávézó egyik pincére elmondta, hogy a kávézó hajnali háromkor bezár, de csak az emberek számára. A kóbor állatokat záróra után is szívesen látják. Már évek óta ez a gyakorlat: miután az utolsó embervendég távozott, jöhetnek a kutyák. Kapnak enni és inni, majd az éjszaka további részét a kávézó kanapéin tölthetik.

This picture was taken at a coffee shop in the island of Lesvos, North Aegean Sea, Greece. The country has strict laws...

Szerző: Eustratios Papanis, 2015. december 2.

A kutyabarát Hott Spott Café a sziget fővárosában, Mitilíniben működik a kikötői sétányon. Tulajdonosa egy brit hölgy, Niki, aki 1989 óta üzemelteti a napközben kávázóként, éjjel zenés bárként funkcionáló helyet.

– nyilatkozta a tulajdonos, miután a Facebook-poszt híressé tette a helyet és a média érdeklődését is felkeltette.

Mitilíniben ezerre tehető a kóbor ebek száma Forrás: Flickr/Jonathan Lundqvist

Nyáron több volt itt a menekült, mint a helyi lakos

De Mitilíninek az utóbbi időben nem csak a kóbor ebek problémájával kellett szembenéznie. Évente több százezer menekült érkezik csónakokon Leszbosz szigetére Szíriából, Afganisztánból és Irakból, többségük Mitilíni partjainál köt ki a veszélyes átkelés után. „Az elmúlt nyáron harmincezer menekült volt a városban, ez több mint a helyi lakosok száma.” – mondta Niki, aki a menekülteken is igyekszik segíteni étellel, itallal, éjszakai szállással.

Mentőfóliába burkolózó szír menekültek Leszbosz szigetén Forrás: AFP/Aris Messinis

„Egyszerűen csak megpróbálunk segíteni egy kicsit” – mondja az angol nő, mintha ez valóban a világ legtermészetesebb dolga volna. „Azt szeretnénk, ha a kávézónk olyan hely lenne, mint amit a neve is sugall.

Ahogy a szociológus Papanisz írta népszerűvé vált Facebook-bejegyzésében: „Az országban szigorú törvények védik az állatokat, de alapvetően a kulturáltság és az ismeretek elterjedésén múlik, hogy a sokáig uralkodó közöny és kegyetlen bánásmód lassan átalakul.” És ez nem csak az állatokkal, de a nehéz helyzetben lévő embertársainkkal szembeni viselkedésünkre is igaz. Legalábbis reméljük.