A Qataré lehet a világ leghosszabb légi járata

Qatar Airways Boeing 777
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Egyre dőlnek az újabb rekordok. De hogyan lehet több mint 18 órát kibírni egy repülőgépen?
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi Aucklandra tervez járatot indítani a Qatar Airways Dohából. A Travelmath szerint a két város 14 539 kilométerre van egymástól, az utazás idő pedig körülbelül 18 és fél óra lenne, ami világrekordnak számít.

Forrás: Travelmath

A rekordtartó jelenleg a Qantas, amelynek Sydney-Dallas/Fort Worth járata 17 óra alatt teszi meg a 13 804 kilométert. Az Emirates azonban 2016. február 1-jén átveszi az elsőbbséget, amikor elindítja gépeit Dubajból Panamavárosba; ezek körülbelül 17 és fél óra alatt teszik meg majd a 13 821 kilométert.

A Qatar Airways egy másik, hasonlóan hosszú járatot is tervez, amely a második leghosszabb lenne a világon. Dohából Santiago de Chilébe 14 413 kilométer lenne az út, és 18 óra 25 perc alatt tenné meg a repülő.

A társaság Boeing 777-200LR típusú gépekkel repülné a két új járatot

– derül ki a Bloomberg interjújából, amelyet a cég vezérigazgatójával készített.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Aero Icarus

Ha a Qatar valóban elindítja járatát Aucklandba, akkor sem biztos, hogy sokáig marad ő a csúcstartó. Miután ugyanis 2018-ban üzembe állítják az Airbus megnövelt hatótávolságú A350-es gépét, a Singapore Airlines közvetlen járatot indíthat Szingapúrból New York-Newark repülőterére, ami 15 337 kilométer és 19,5 óra.

A Singapore Airlines tartja egyébként a történelmi rekordot is,

hiszen korábban már repülte a Szingapúr-Newark útvonalat, ám azt járatot megszüntette 2013. november 23-án.

Kínok a fedélzeten

Kérdés, hogy az utasok hogyan bírják majd ki az ilyen hosszú repülőutakat. A légitársaságok a fajlagos költségek leszorítására egyre több utast igyekeznek felpréselni a repülőgépekre, ami már rövidebb járatokon is kényelmetlen lehet. Erről a jelenségről bővebben itt írtunk.

Szavazzon!

Ön kibírna 18 és fél órát egy repülőúton?