Békebeli hangulat, jó sörök, alacsony árak, mi kell még?

Szczecin
ARCHITECTURE BUILDING CAFE CAR cobblestone Day DWELLING EUROPE FACADE FLORA ground HORIZONTAL Incidental People MAN Outdoors PARASOL Pedestrian PEDIMENT People Poland PUBLIC BUILDING restaurant industry ROOF SQUARE Szczec
Poland, Western Pomerania, Szczecin, terraces in front of the old Town Hall on the hay market Square in the Old City
Vágólapra másolva!
Észak-Lengyelország nem éppen felkapott turisztikai célpont a magyarok körében, pedig nagyon sok érdekes város van arrafelé. Ezúttal Berlinből ruccantuk át Szczecinbe, és egyáltalán nem bántuk meg. Már csak azért sem, mert nagyon olcsó kirándulás volt. A 29 eurós, durván 9000 forintos vasúti kirándulójeggyel akár öt ember is korlátlanul utazgathat Berlin és Brandenburg egész területén egy napon át, és ez nemcsak a szomszédos lengyel városig érvényes, hanem még az ottani tömegközlekedésre is.
Vágólapra másolva!

Különös élmény volt Berlinből északkelet felé vonatozni. A települések egyre szegényesebbnek tűntek, és amikor Angermündében átszálltunk a dízel motorvonatra, úgy éreztük magunkat a rossz pályán dülöngélő járművön, mintha Magyarország legelmaradottabb vidékein járnánk.

Kelet-Németországhoz képest ez nyugat

Aztán egyszer csak minden megváltozott. Felgyorsult a vonat, a lepukkant falvak helyett modern lakóparkok, gyártelepek jelentek meg. Lengyelországba értünk. Elég furcsa érzés volt úgy elhagyni kelet felé Németországot, mintha éppen akkor érkeztünk volna meg Nyugatra.

Ez a látvány tárul elénk a katedrális tetejéről Forrás: hemis.fr/SOBERKA Richard / hemis.fr/Soberka Richard

A főpályaudvarról a belváros felé indultunk egy reggeli kávéra. Szczecin (ejtsd scsecsin) felfedezésében nagy segítség, hogy a helyi idegenforgalmi hivatalnak van egy applikációja, amelyen minden nevezetesség fel van tüntetve, úgyhogy nehéz lenne eltévedni.

Német–lengyel koprodukció: a Polonez autó az egykori királykapunál Forrás: Bucsky Péter

A négyszázezres város nem büszkélkedhet különleges látnivalókkal, a hangulata viszont magával ragadó. Emberi léptékű hely, ahol békésen, boldogan élnek az emberek. Csak néhány példa: a nyüzsgő német nagyváros után jólesett, hogy itt

megálltak az autók, hogy átengedjék a gyalogosokat, a kérdéseinkre minden járókelő kedvesen válaszolt,

sőt egy étteremben kérés nélkül sietett a segítségünkre egy helybéli, hogy a számunkra értelmezhetetlen lengyel étlapon el tudjunk igazodni.

A postapalota díszes épülete Forrás: Bucsky Péter

Az úthálózatot az Orion inspirálta

Szczecin – a századforduló idején még szinte teljesen németek lakta Stettin – óriási fejlődést tudott felmutatni.

Ez volt Berlin legfontosabb kikötője,

hiszen az egykori Hanza-város nagyon közel fekszik a német fővároshoz. Ennek köszönhető a sok gyönyörű épület, a szecessziós lakóházak, amelyek az északi kikötővárosok jellemzőit is magukon hordozzák.

Kicsit kopottas, de barátságos házak alkotják a város nagy részét Forrás: Bucsky Péter

Ennél is érdekesebb a város úthálózata, amelyet az Orion csillagkép inspirált. A körforgalmak a csillagokat, az utak az égitesteket összekötő vonalakat szimbolizálják. A széles sugárutak így legalább nem az unalomig kiszámíthatók. És ha már a közlekedésnél tartunk,

a 60 kilométeres villamoshálózat az egész várost lefedi,

így könnyen el lehet jutni bárhonnan bárhova.

Csillagképes úthálózat Forrás: Youtube/GONTIFILM Tomek

A belváros egyébként gyalog is kényelmesen bejárható. A kikötő télen kevésbé izgalmas, nyáron viszont annál inkább. Mivel a város nem a Balti-tenger partján fekszik, hanem az Odera folyó kiszélesedésénél, nyaranta remek lehetőség nyílik kajakozásra. Most csak egyetlen pecást és néhány sirályt láttunk a folyóparti sétányon.

A rakparton most nem volt nagy élet Forrás: Bucsky Péter

Ide-oda dobálta a történelem

Az egykori óváros szinte teljesen elpusztult a második világháborúban.

Az eredeti stílusban újjáépített házak szépek, de nem túl nagy az élet körülöttük.

Nem szabad viszont kihagyni a Szent János-bazilikát. Ezt az elmúlt 800 évben többször lerombolták és újjáépítették, először katolikus, majd evangélikus lett, végül a lengyelek ismét katolikus templomként használták. Az előzmények miatt igencsak puritán a belső tér, amelyben furcsán hatnak a katolikus mellékoltárok és szentek.

Egyszerű, de monumentális a katedrális Forrás: Bucsky Péter

A város egyik legfontosabb látványossága a pomerániai hercegek vára, ez is szinte teljesen elpusztult a bombázásokban, de újjáépítették.

A város az elmúlt évezredben több országhoz és uralkodó családhoz tartozott:

a lengyel fejedelmek idején félig-meddig független volt, de egyre több német telepedett be, és végül többségbe kerültek. Ezután német kézbe került, a harmincéves háború után pedig Svédország része lett, de továbbra is folyamatosan háborúztak érte.

A vár minden apró részletére ügyeltek az újjáépítésnél Forrás: Bucsky Péter

A második világháború után nem tudták, hogy az NDK-hoz vagy a lengyelekhez csatolják-e a nagyrészt elpusztított várost. A szovjetek végül 1945. július 5-én adták át a várost a lengyel hatóságoknak, ám a kikötő jó része egészen 1955-ig az szovjetek irányítása alatt volt.

A német lakosokat kitelepítették,

a helyükre Lengyelország különböző vidékeiről érkeztek emberek, néhány év alatt több százezren. Állítólag ezért olyan jó a szczecini gasztronómia, mert sokféle hagyományt egyesít.

A legegyszerűbb kifőzdékben is finomakat ettünk Forrás: Bucsky Péter

Itt van a világ legrégebbi ma is működő mozija

Szerencsére azért fennmaradt néhány jelentős épület, például a tengerészeti akadémia és a városháza a parti promenádon. Utóbbiban idegenvezetést is tartanak, ha előre bejelentkezünk telefonon, de sajnos most nem jött össze egy csoportra való érdeklődő. Ennek ellenére

a nagy épületben szabadon szétnézhettünk, csak a toronyba nem jutottunk be.

A városháza üléstermébe viszont igen, az ajtaja egyszerűen nyitva állt.

A városháza épülete uralja a promenádot Forrás: Bucsky Péter

A Pionier mozit még a háborúk sem tudták tönkretenni. 1907-ben nyitották meg, akkor még Helios Welt-Kino-Theater (Héliosz Világfilmszínház) néven, és

állítólag ez a világ legrégebbi ma is működő filmszínháza.

2005-ben legalábbis így került be a Guinness-rekordok könyvébe, csakhogy később egy dán filmszínház is ringbe szállt a legrégebbi mozi címért, és mivel van egy kis kavarodás a két intézmény megnyitásának pontos dátumát illetően, nem lehet tudni, melyik az igazi rekorder.

A világ legrégebbi ma is működő mozija Forrás: wikipédia/Remigiusz Józefowicz

Mindenesetre a Pionierban ma két kis vetítőterem van, az egyik egyúttal kávéházként is funkcionál. Vagyis itt kávéházi asztalok mellől nézhetjük a filmeket, méghozzá a 2002-es felújítás óta kiváló minőségben.

A lengyel kifőzdék verhetetlenek

A modern látnivalók közül a város „felhőkarcolója” mindenképp megér egy látogatást, legalábbis azt mondják. Sajnos mi

lemaradtunk a 22. emeleten működő körpanorámás kávézó élményéről,

mert éppen felújítás alatt áll. Így aztán a szomszédos plázában kutattunk különleges lengyel élelmiszerek után, hogy meglepjük valamivel az otthon maradottakat. A körpanorámát egyébként online is ki lehet próbálni itt.

Egy másik kávéház Szczecinben Forrás: Bucsky Péter

Szczecin a búzából készült Starka nevű vodkájáról híres, mi azonban szívesebben kóstoltuk a lengyel söröket, amelyek kifejezetten jónak bizonyultak. Ami pedig a legjobban tetszett, az a lengyel kifőzde intézménye. Ezek a nagyon olcsó, egyszerű kis kifőzdék a szocializmusból ragadtak itt, és meglepően tisztességes ételeket árulnak.

A lengyel sörök meglepően jók Forrás: Bucsky Péter

Már akkor tudtam, hogy jó helyen járunk, amikor a falra kitett étlapon se német, se angol verzió nem volt. A lengyel fokhagymalevesnek nagy barátja vagyok, ezt mindenkinek csak ajánlani tudom, ahogy a pirogot vagy a miénkhez hasonló töltött káposztát, a golabkit is. Egy kétfogásos ebéd itt nem nagyon kerülhet többe egy ezresnél.

Egyszerű kifőzde, mégis ízletes falatokkal vártak Forrás: Bucsky Péter

A helyi gasztronómia magasabb szintjeit is teszteltük, és ott is baráti árakkal és kedves kiszolgálással találkoztunk. Feltűnően sok a cukrászda, mint ahogy park is rengeteg van. Jólesett a séta a tavaszias napsütésben, de el tudom képzelni, milyen kellemes lehet itt az élet nyáron. Egyszer biztosan kipróbálom.