Így kell életet lehelni a téli Balatonba

balatonlelle
Önfeledt csúszkálás egész nap
Vágólapra másolva!
Nyáron a fél ország a magyar tengeren üdül, a hideg évszakban azonban meglehetősen kihalt a vidék. Ennek megváltoztatásán dolgoznak a helyi vállalkozók, akik bizonyítani akarják: télen is bőven akad látnivaló és program a Balaton partján. 
Vágólapra másolva!

Nincs rossz időjárás, csak nem megfelelő ruházat, szól a mondás. Amikor péntek este a száz-száztízzel fújó, fákat döntögető, ágakat tépő szelet figyeltem, bepakoltam az összes sálat, sapkát és kesztyűt, amit otthon találtam. Másnap ugyanis a Balatonra készültem.

Vásári forgatag a kikötőben

Reggel verőfényes napsütés fogadott, így valamivel nyugodtabban vettük az irányt Balatonlelle felé, ahol a BL Yacht Club által szervezett Mikulás Regattát tartották. Nagyon népszerű a téli vitorlázás, idén már egész versenysorozatot indítottak az érdeklődőknek.

A vitorlázók egész nap kint voltak a vízen Forrás: Oláh Róbert

Nyári emlékeket idéztek a part menti települések, az utcák, amelyeken jó időben már sokszor végighaladtam. Szokatlanul festettek az üres kerékpárutak. Szezonban elképzelhetetlen, hogy a déli part kilométeres egyeneseiben ne látnánk biciklizőt. A lángososok és a hekkesbódék lehúzott rolókkal álltak, a strandok és kempingek üresen szomorkodtak.

A BL kikötőjében aztán megtaláltuk az embereket. Vásári forgatagra bukkantunk

kézműves termékeket áruló helyi kereskedők standjaival.

Élénkpiros, sárga, kék overallos alakok vegyültek a karácsonyi bódék között nézelődő tömegbe. Már amennyire vitorlásruhákban vegyülni lehet. Volt sajtkóstoló, kolbászfalatkák, különleges szappanok, vagyis a karácsonyi vásárok elengedhetetlen kellékei.

Szokásos karácsonyi vásár szokatlan környezetben Forrás: Oláh Róbert

Vitorlázni télen is lehet

Balatonlelle más okból is szerepelt mostanában a hírek között. Itt nyílt meg az első műjégpálya a tó mentén, amelyet a helyiek azonnal a szívükbe zártak. „Gyakorlatilag máris közösségi találkozóhellyé vált a pálya, aminek nagyon örülök.

– mondta Tóth Balázs, a hely vezetője.

A pályán fakutyázni is lehetett, a gyerekek nagyokat sikongatva tolták egymást. Annyira szép lett az idő, hogy néhányan pólóra vetkőzve csúszkáltak. A hátteret a napsugarakban fürdő Balaton szolgáltatja, így nem csoda, hogy hamar híre ment az újdonságnak.

Mostanában kérdéses, befagy-e a Balaton, de Lellén biztosra mentek Forrás: Oláh Róbert

A második verseny rajtjához sétavitorlázással jutottunk el. A program egész télen adott, a helyszínen dolgozó cég például 20 000 forintot kér egy kétórás körért. Mivel nagy, akár tizenegy vendéget befogadó hajóról van szó,

nem is olyan drága program, ha megoszlanak a költségek.

Ráadásul egészen különleges decemberben a tavon ringani.

A Balaton szépsége megunhatatlan. Az északi part álmos-békésen hevert a túloldalon, a tiszta kék ég és a hullámzó víz közé ékelődve. A téli nap melengetően sütött, igazán szerencsénk volt az időjárással. Az enyhe szél a vitorlában táncolt, szépen haladtunk a vízen.

Rajt után hamar eltávolodott a mezőny Forrás: Oláh Róbert

Tizenhat csapat nevezett a regattára, így egészen sötétedésig tartottak a futamok. Élmény volt testközelből figyelni a csatát, amelyben az öt egyforma hajó a széljárással dacolva versenyzett egymással. A vitorlázás nehezen megunható program, mi sem szívesen jöttünk be a vízről.

Már kóstoltuk az az új BalatonBorokat

Megebédeltünk, majd mentünk borkarácsonyfa-állítást nézni. A Balatoni Kör tagjai bemutatták az új BalatonBort, és ünnepi hangulatban

felépítettek egy borosüvegekből álló karácsonyfát.

A Balatoni Kör egy olyan összefogás, amelynek a tó körül élő és dolgozó híresebb borászok és vendéglátósok a tagjai. A helyi termékekre építő gasztronómiával magasabb szintre szeretnék emelni a vendéglátást.

A borkarácsonyfa jelképezte az összefogást Forrás: Oláh Róbert

A BalatonBor nagyszerű kezdeményezés, a lényege, hogy a helyi borászatok egységes arculattal és palackban adják ki saját olaszrizlingjeiket. Mivel

minden bor egységes kritériumrendszer szerint készül,

kiválóan összehasonlítható a különböző termőtalajok közötti különbség.

Az újborokat kóstolón élvezhették az érdeklődők. A borászok szerint azért jó a korai kóstoltatás, mert a vendégek megfigyelhetik a friss, még érésben levő bor jellemzőit, és később össze tudják hasonlítani a kész termékkel. Mondtam, hogy nem vagyok borszakértő, de a borászok megnyugtattak: ha el tudom dönteni, hogy ízlik-e, vagy sem, akkor az vagyok.

Számos borász eljött, hogy bemutassa az idei BalatonBorát Forrás: Oláh Róbert

2015-ben készült először BalatonBor, és igen sikeresen futott. Több pince már nem tudott mutatni a tavalyi tételből, mert az összes palack elfogyott. Mutattak azonban egy egészen különleges újdonságot,

forró borcsokit, igazi test- és lélekmelengető italt a téli hónapokra.

Lassan alkonyodott, a korcsolyapályát azonban kitartóan ostromolták kicsik és nagyok. A pólóban csúszkálók ugyan eltűntek, de a hangzavar és a vidámság nem csökkent a hűvösebb idővel. A vitorlások a naplementében hajóztak be a kikötőbe, ha festményen látom, azt mondom, hogy giccses.

Önfeledt csúszkálás egész nap Forrás: Oláh Róbert

A Balaton télen is menő

Élvezetes napot töltöttünk Balatonlellén. A fürdés most elmaradt, de unatkozni azért így sem sikerült. Hozzá kell tenni, hogy a wellnessből néhányan ilyenkor is ki szoktak rohangálni, hogy a Balaton legyen a merülőmedencéjük a szaunához, de ehhez én nem voltam elég kemény.

A Balaton télen sem alszik. Szerencsére ezt egyre több turista ismeri fel,

idén 17,2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az első négy hónapban.

Dumaszínházak, koncertek, borkóstolók, vitorlázások, korcsolyázások gondoskodnak arról, hogy szezonon kívül is érdekes maradjon a legnagyobb tavunk.

A magyar tenger szépsége nem fakul meg télen sem Forrás: Oláh Róbert

Működik tehát a vállalkozók elképzelése. Igaz, hogy ilyen programokat máshol is találunk az országban (talán a téli vitorlázás kivételével), de itt a hátteret a csodálatos Balaton nyújtja, így különlegessé téve az itteni programokat.

Ha még az északi part hihetetlen túraösvényeit is hozzávesszük, valamint az egész évben nyitva tartó éttermeket, amelyek közül néhányat az ország legjobbjai közé sorolnak, nem kérdés, miért fedezik fel egyre többen télen is a tavat. A Balaton egész évben élmény.